Zavřít

What are you looking for?

zrušit
Zobrazování výsledků pro 
Hledat místo 
Měli jste na mysli: 

Původní téma:

Když baterie nestačí

(Téma vytvořeno: 13-11-2018 08:38 PM)
2288 Zobrazení
Libb
MegaStar
Možnosti

Určitě jste se s tím už setkali. Koupili jste si nový telefon, který měl mít úžasnou výdrž, ale nějak to není ono. No a co teď? Něco nám žere baterku, to je jasné. Co s tím je také jasné: zbavit se toho. Jenže jak zjistit, co je špatně?

První místo, kam se podíváme, je Nastavení -> Údržba zařízení -> Baterie.

Zde vidíme seznam aplikací seřazených podle toho, kolik od posledního nabití spotřebovaly baterie. Problém je, že tento seznam není kdovíjak přesný, ale aspoň něco nám řekne:

Udrzba.jpg

Úplně dole vidíme dva odkazy: Nemonitorované aplikace a Aplikace vždy v režimu spánku. K těm se ještě vrátíme později. Teď si projdeme seznam aplikací a podíváme se, co nám žere baterku. V mém případě SnapBridge, Folder Sync Pro a WhatsApp. No jo, jenže já všechny tyhle aplikace fakt potřebuju nechat běžet bez omezení! Co teď?

Teď přichází ke slovu nástroj Wakelock Detector [LITE]. Je to modifikace velmi silného nástroje, který ale potřeboval root. To ale nechceme, protože rootem bychom přišli o záruku a spoustu jiné funkčnosti, bude nám tedy muset stačit tento nástroj. Nainstalujeme si ho a pak je třeba ho inicializovat.

Inicializace Wakelock Detectoru

Povolení ladění

Tohle je malinko složitější, ale ne moc. První, co uděláme je, že povolíme ladění přes USB. Nebojte, není to žádná hackeřina, ale běžný nástroj. Pokud ještě nemáme, povolíme Vývojářské možnosti. To se dělá tak, že jdeme do Nastavení -> O telefonu -> Informace o softwaru a tam najdeme Číslo sestavení. Na tuto položku 7x rychle klikneme. Pak se vrátíme do nastavení a tam uvidíme úplně dole novou položku: Vývojářské možnosti. V sekci Ladění je hned první položka Ladění USB, tu povolíme.

Aktivace

Nyní se přesuneme na PC, kde budeme potřebovat Chrome. Spustíme Chrome a přejdeme na adresu https://chrome.google.com/webstore/detail/unlocker-for-wakelockdete/bgeplmmblegmdackkcemjkpngngocgjp kde je ke stažení plugin Unlocker for WakeLockDetector. Ten naisntalujeme a spustíme.

Připojíme telefon k PC, doporučuju použít kabel dodaný se zařízením. Zobrazí-li se hláška No devices found, podíváme se na telefon a uvidíme žádost o autorizaci přístupu. Povolíme a za chvíli by se mělo zařízení objevit ve výpisu. Klikneme na Grant battery stats a můžeme telefon odpojit.

Unlocker.png

Ovladače

Pokud se vám připojený telefon nezobrazuje a ani nenabízí autorizati USB ladění, možná potřebujete nainstalovat jiné ovladače.

Pokračujeme na PC s Windows:

Ty stáhnete z této adresy: Universal ADB Drivers - stáhne se soubor UniversalAdbDriverSetup.msi, ten spustíte a provedete instalaci. (Pozn.: další ovladače jsem anšel zde: http://adbdriver.com/downloads/ , zde: https://developer.samsung.com/galaxy/others/android-usb-driver-for-windows nebo zde: http://adbshell.com/downloads - nezbývá, než zkoušet, které zaberou)

Nyní jděte na Tento počítač (pro Windows 7, či ekvivalent v novějších), pravé tlačítko, Vlastnosti a v zobrazeném dialogu vyberte Správce zařízení. Zde najdete SAMSUNG Android Phone nebo Android Devices. Rozbalíte a mělo by se zobrazit něco jako SAMSUNG Android ADB Interface. Poklepejte na to, zobrazí se dialog pro správu zařízení, vyberete Ovladač a Aktualizovat ovladač. V dalším kroku vyberete Vyhledat ovladač v počítači, dále pak Vybrat ovladač ze seznamu. No a teď je trochu legrace, protože se vám nejspíš zobrazí hromada možností. Začněte tou, která je zvýrazněná v obrázku. Pokud by to nepomohlo, zkoušejte jiné možnosti. Po instalaci ovladače byste měli restartovat PC, v mém případě to ale nebylo potřeba.

1 spravce.png  2 ovladac.png

3 adkualizace.png   4 vyhledat.png   5 v pocitaci.png

ADB

Toto není úplně potřeba, ale je to jednoduchý test, jestli je mobil správně připojen.  ADB si stáhneme zde: http://adbshell.com/downloads -  konkrétně ADB Kits. Stáhne se malinký zip soubor, ten si rozbalíte do nějaké složky, např.: c:\adb

Nyní spusťte Příkazový řádek a zadejte následující příkazy:

c: <Enter>
cd \adb <Enter>
adb.exe devices <Enter>

Nyní by se mělo vypsat vaše zařízení a za ním status device. Pokud tam je unauthorized, nejspíš se vás mobil právě ptá na povolení.

2018-11-15 13_55_28-C__Windows_system32_cmd.exe.png

Detekce žroutů baterie

Nyní konečně můžeme spustit vlastní aplikaci.

wake1.jpg  wake2.jpg

Tady už vidíme smysluplnější údaje. Vidím, že telefon docela často probouzí Tasker (to je OK), ale i Email, který jsem neměl vůbec nastavený - pryč s ním! Dále sice ne moc často, ale o to na delší intervaly si CPU zabírá Sygic - pryč s ním!

No jo, ale co třeba Pošta online? Tu chci, ale nechci, aby žrala tolik zdrojů...

Optimalizace

Nyní se vrátíme k tomu úplně prvnímu kroku, do Údržby zařízení do poslední položky nabídky: Aplikace vždy v režimu spánku.

Zde přes nabídku (tři tečky vpravo nahoře) přidáme všechny aplikace, které nechceme, aby nám žraly zbytečně baterii, když zrovna neběží.

Je tu ještě jedna nabídka, a to Nemonitorované aplikace. To je přesný opak: aplikace, které potřebujeme, aby systém neuspával. Třeba takový budík se sem opravdu hodí přidat :winking-face:

Celý postup je naprosto bezpečný a všechny změny jdou snadno vrátit.

Samsung S25 Ultra JetBlack 1 TB | Pixel 8a / 9 128 GB | Samsung Galaxy Tab S9 256GB
Samsung Galaxy Watch Ultra | Samsung Galaxy Buds2 Pro / Buds3 Pro

6 Odpovědi
Mirec3210
Pathfinder
Možnosti

Ahoj,kam dat teda tu Česku poštu?

0 Like
Libb
MegaStar
Možnosti

To záleží na tom, jestli potřebuju, aby mně ukazovala sama změny stavu zásilky (pak to holt musím nechat jak to je) a nebo nepotřebuju a stačí mně si to zjišťovat sám a pak ji můžu dle dalšího odstavce hodit do těch spících aplikací.

Samsung S25 Ultra JetBlack 1 TB | Pixel 8a / 9 128 GB | Samsung Galaxy Tab S9 256GB

0 Like
Mirec3210
Pathfinder
Možnosti

Mockrát děkuji za vysvětlení.

0 Like
Mirec3210
Pathfinder
Možnosti

Vyzkoušel jsem,pár dni už i funguji dle nových nastavení a zjistil jsem,že i když jsem dal Sygic do režimu spánku,stejne mi Wakelock ukazaje, že je spuštěn..

0 Like
Libb
MegaStar
Možnosti

No jo, to je pak někdy boj, ony některé apky mají vlastní služby a to je pak těžké se jich zbavit. Leda si fakt položit otázku jestli to stojí za to. Já Sygic nakonec smazal.

0 Like
Mirec3210
Pathfinder
Možnosti

No právě.. Zřejmě to celou baterku nevytaha,ale...
Na druhou stranu, ja nějak moc ten Sygic nevyužívam, ale veřím tomu,že když ho vymažu, hned ho budu potřebovat 😄

0 Like