Bezárás

What are you looking for?

mégse
A következő eredményeinek megjelenítése: 
Helyette a következő keresése: 
Így értette? 

Eredeti témakör:

Vezeték nélküli töltés vs vezetékes töltés. Melyik a jobb?

(Témakör létrehozásának dátuma: 26-03-2021 03:15 PM)
2152 Megtekintések
Mark V
Samsung Expert
Beállítások

Vezeték nélküli töltés vs vezetékes töltés. Melyik a jobb?

A mai rohanó világunkban nem is olyan egyszerű kérdés az, hogy milyen módon is töltsük eszközeinket. Nézhetnénk nagyon lesarkítva a kérdést onnan, hogy a vezetékes gyorsabb töltést biztosít a vezeték nélküli pedig kényelmesebb megoldás. Viszont a kérdéskör nem ilyen fekete-fehér, és többtényezős döntés.

wireless-charger-android.png

A kérdéskörhöz először térjünk vissza az alapokhoz, manapság az új hordozható eszközök nagy része lítium-ion akkumulátor technológiát használ. Ez a technológia a jelenleg legfejlettebb akkumulátor típus, de ennek is megvannak az árnyoldalai. Mindamellett, hogy a legjobb akkumulátor típusok erre a fajta célra, optimálisan szobahőmérsékleten képesek leadni a feszültséget és megadott számú, okostelefonoknál 500 ciklusra vannak hitelesítve. Az újratölthető lítiumion-akkumulátorok élettartama véges, a folyamat kémiai jellegéből adódóan: egy töltési ciklust jelent, mikor az akkumulátor lemerül, tehát 100%-osan elhasználják a kapacitását. De ha félig lemerül az akkumulátor, és újratöltés után másnap ismét így tesz, akkor ez is egy töltési ciklust jelent. Minden alkalommal, amikor elhasznál egy töltési ciklust, kissé csökken az akkumulátor kapacitása. 500 ilyen ciklus után az akkumulátor kondíciója több mint 20% ot romlik. Ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen módon van töltve a készülék, hiszen a hő és a túltöltés is ront az akkumulátor kondicióján. Ideális esetben próbáljuk a készülékünkön 20-80% között tartani az töltöttséget ezzel tudjuk segíteni a hosszú élettartamot.

Ennek fényében jelentős különbségek lehetnek a vezetékes és vezeték nélküli töltések között. Vizsgáljuk meg a kérdés a fontosabb aspektusok alapján:

Töltési idő

A töltési idő szempontjából igaz sokat fejlődött az utóbbi időszakban a vezeték nélküli töltés sebessége, de ez továbbra 30-80% al alulmarad a vezetékes töltés adta lehetőségekkel szemben. 

Kényelem

Eszközeink részévé váltak a mindennapos rutinnak ezért használatuk folyamatos, akár naponta többszöri töltésről is lehet szó, ebben a tényezőben a wireless töltés mindenképpen kényelmesebb megoldás. Hiszen nem kell kábelekkel bajlódni vagy esetlegesen a nedves csatlakozott tisztogatni ahhoz, hogy tölteni lehessen telefonunkat. Ezenfelül a töltő csatlakozó se sérül a folyamatos csatlakoztatás okán.

Biztonság

Ez egy érdekes tényezője a kérdésnek, de már nem ritkák a publikus töltőpontok amelyek mindig hordoznak magukkal némi biztonsági kockázatot a csatlakoztatás miatt. Ezzel szemben a vezeték nélküli töltés nem tartogat magában kiberbiztonsági kockázatot. 

Hordozhatóság

Ez a szempont igaz lehet az egyszerű töltő egységtől a powerbanken át való töltésig ezek minden területén egy kényelmesebb megoldást biztosít a vezetékes töltés.

Akkumulátor élettartama

A vezetékes töltés, töltő adapter és kábeltől függően akár minimalizálhatóvá csökkenti a természetes kondíció csökkenés mellett jelentkező romlását az élettartamnak. Ezzel szemben, mivel a vezeték nélküli töltő több hőt termel, főleg annak fényében ha nem pontos az illeszkedés a töltőpadon. Ilyenkor a töltőpad vagy emeli a teljesítményt vagy pedig a frekvenciát, emiatt az eszköz jelentősen jobban melegszik mint alap felhasználás mellett elvárható lenne. Persze semelyik töltés mód mellett nem ajánlatos magasabb igényű applikációk használata mivel ez is a készülék melegedésével jár. És 50-60 fokos intervallumban az akkumulátor élettartamának rövidítésével fog járni az eszköz használata.

charger.PNG

Ezen információk alapján én még mindig jobb megoldásnak tartom a kábeles töltési formát persze mindenképpen a gyári töltőt preferálva. Viszont ha van időnk vagy éjjel töltjük a telefont lehet alternatíva a töltőpad is.

Ti, hogy töltitek a telefonotokat? Mennyire aktívan használjátok töltés közben?

19 Válaszok
Tiborko
SuperStar
Beállítások

Szia,

Köszi az infót. 

Szép Napot Neked!

Mark V
Samsung Expert
Beállítások

Nagyon szívesen, remélem tudtam szolgálni pár új informácóval a témában.

0 tetszik
KrisztianK
Samsung Expert
Beállítások

Szia!

Nálam abszolút az határozza meg, hogy mivel töltöm a telefonom, hogy mikor tervezem arról levenni. Nagyon ritka az az eset, hogy betervezetlenül közbe jön valami. Ha tehetem, akkor általában a vezeték nélküli dupla töltőpadon keresztül töltöm a telefonom és az okosórám. 

Ha kell a gyors visszatöltés akkor mindig 25 wattal csapatom neki, ha pedig nem, akkor vezeték nélkül. Érdekesség, hogy a Galaxy Buds-om mindig csak utobbival rántom vissza 100%-ra.

Üdv.:

K

0 tetszik
GyulusA
Black Belt 
Beállítások
Szia!

Amióta tombol a home office átálltam a vezetéknélküli töltőpadra. Nem kell egyfolytában tépkednem a kábeleket, és mindig 20-80% között tartom az akksit is.
0 tetszik
OliverM
Black Belt 
Beállítások

Nagyon ritkán használom a vezeték nélküli töltést, a vezetékes még mindig stabilabb, és gyorsabb :smiling-face:

0 tetszik
Mark V
Samsung Expert
Beállítások

Szia Krisztián,

Én főleg a vezetékes megoldást preferálom még mindig, hatékonyabbnak tartom és megbízhatobbnak. Nem egyszer történt velem már meg, hogy rá raktam a padra és mikor visszamentem a telefonért tudatosult, hogy mégse sikerült rendesen fel raknom tölten.. :face-with-tears-of-joy: De a Budsom én is csak vezeték nélkül töltöm ott valahogy kézenfekvőbb megoldásnak tünik. A dupla töltőpadot milyennek találod? Gondolkozok régóta egyen.

Üdv

Márk

0 tetszik
Mark V
Samsung Expert
Beállítások

Szia Gyula,

Én is mikor gép előtt vagyok néha választom a vezeték nélkül töltést de őszintén itt is inkább előbb dugom kábelre a telót. Ezenfelül minden szobában van egy töltő és így nem érzem annyira körülményesnek a wired töltést se. Nálad nem szokott problémát okozni, hogy megfelelően helyed el a töltőpadon? Vagy már megvan a rutin.

Üdv

Márk

0 tetszik
Mark V
Samsung Expert
Beállítások

Szia Olivér,

Hasonlóan gondolkozok én is a témában. Egy probléma amin néha gondolkozok, hogy a csatlakozó mennyire is amortizálodik, bár mióta C-type töltés van jelentősen kevésbé gondolkozok a témán. Bár az is igaz láttam nem egy olyan töltőcsatlakozót ami iszonyatosan leharcolt állapotban volt. Nem látod potenciális probléma forrásnak a csatlakozó roncsolodását?

Üdv

Márk

0 tetszik
Krisz1118
First Poster
Beállítások
Sziasztok.Azt szeretném kérdezni tudok-e Galaxy A32-t vezeték nélküli töltövel tölteni?
0 tetszik