in data 26-03-2021 02:03 PM
Igen, tehetünk. Sok olyan funkció, és lehetőség áll rendelkezésünkre a készülékünkben, hogy akkumulátor időnket akár egy nap üzemidővel is gazdagítsuk!
Mivel több dolgot is elvégezhetünk ennek érdekében, ezért megpróbálom ki is fejteni ezeket a tisztán látás érdekében, illetve külön bontom őket kisebb szegmensekre, így talán egy kicsit rendezettebb lesz, mint a felsorolás!
Általános akkumulátorkímélés
Ezeket a lépéseket a legegyszerűbb alkalmazni, és talán már legtöbben hallottak is ezekről a hasznos tippekről, például, hogy ne üzemeltessük a készülékünk kijelzőjét folyamatosan maximális fényerőn, vagy hogy kapcsoljuk be az akkumulátorkímélőt. Ezek ( habár szoktak segíteni ) nem feltétlenül járulnak hozzá a sikerhez. Lehet, hogy max. fényerőn KELL használnia valakinek, vagy szükség van a teljesítményre, ezért az akksikímélés mód ki van zárva. Érdemes idesorolni a sötét mód bekapcsolását is, hiszen AMOLED-es kijelzők esetén ez kikapcsolt pixelek halmazait jelentheti, ezzel pedig értékes akksi időt spórolhatunk meg, habár személyes preferencia kérdése a sötét mód kinézete.
Amit ezeken felül tehetünk általános kímélés tekintetében anélkül, hogy kompromisszumot kelljen kötni: háttéralkalmazások kikapcsolása, készülékünk ki- és bekapcsolása hetente legalább egyszer, gyorstöltés kikapcsolása az éjszakai töltéshez. Utóbbit már a Bixby Routines is el tudja végezni, így akinek lehetősége van rá, használja ki! Az akkumulátor állapotának ápolása kiemelten fontos, hiszen így lehetőségünk van kitolni a kollektív akkumulátor élettartamot is öt, vagy több évre!
Akkumulátorfigyelő, alvó alkalmazások
Ezek már kicsit pepecselősebb lépések, hiszen majdnem mindig manuálisan kell megadnunk, hogy mit engedünk a rendszernek „altatni”, és mit nem. A Samsung készülékei rendelkeznek intelligens akkufigyelővel, ami főként azt takarja, hogy figyeli a felhasználó napi szokásait, és ehhez mértem állítgatja a processzor maximális teljesítményét, futtatható háttéralkalmazások számát, mobilinternet sávszélességét, és még sok mást. Ez a funkció alapértelmezetten be van kapcsolva, a beállításai között viszont rejlenek hasznos lehetőségek!
Az alvó alkalmazások menüpont lényegében azon appok altatására ad lehetőséget, amelyek habár nyitva vannak, nincsenek használatban már egy ideje. A rendszer automatikusan is tanulja ezeket, de segíthetjük munkáját, ha kézileg is megadjuk a preferenciáinkat.
Az én készülékem esetében például nem kerülhet altatásra a Messenger, Spotify, WhatsApp, Gmail, Neptun, Teams, Zoom, Instagram és még sok más, mivel ezeken keresztül vagy üzeneteket várok, vagy pont az a lényegük, hogy szépen csendesen a háttérben fussanak!
Amik viszont mindenképp altatásra kerülnek, és csak akkor érvényesülhetnek, ha éppen nyitva vannak: Facebook, Play Store, Google Maps, YouTube, TikTok, és az összes telepített játék. Ezen alkalmazások háttérfolyamataira nincs szükség, pedig végeznek bőven, ezzel pedig aktívan merítik készülékem.
Ezeket érdemes hasznosítani, ezen felül is vannak kisebb trükkök, viszont mivel komolyabb tudást igényelnek Android rendszerek tekintetében, ezért nem mellékelném a többi közé. Remélem más is hasznát leli a fentebb leírtakban, és tovább használhatja a készülékét, mint valaha :).
in data 26-03-2021 02:05 PM
Szia,
Köszönöm az infót, nagyon jó lett a cikk.
Szép Napot Neked!
in data 26-03-2021 08:40 PM
in data 27-03-2021 09:09 AM
Szia.
Na, Én pont az a felhasználó vagyok, akit nem érdekel, hogy miként használja a telefonját! Van a táskámban egy feltöltött vészakksi, amivel 1 napot összessegeben biztosan ki tudok hozni végeredményként, az olyan eset, amikor nem jutok este áram közelébe pedig majdnem hogy ritka.
Azért sok hasznos tényt írtal le, majd fejben tartom!
Üdv.:
K
in data 27-03-2021 07:36 PM
Én is inkább az a kategória vagyok, aki akksibankkal rohangál mindenhova, + szivargyújtós töltő is van az autóban, így gyakorlatilag bárhol tölthetem habár hosszú távon biztos nem örül neki a telefonom 🤕
in data 31-03-2021 02:00 PM
Szia!
Szuper cikk köszi!
Valóban az akku élettartama nagyban függ a felhasználói szokásoktól, ugyanakkor szerintem érdemes azt is megemlíteni, hogy egy telefonban lévő akksi átlagos "szavatossági ideje" kb. 2 év.
Üdv,
Móni
in data 31-03-2021 09:32 PM
Szia Oli!
Jó kis cikk lett, jól összefoglaltad a főbb tudnivalókat
in data 30-04-2021 11:14 PM
Szia!
Remek cikk, sajnos nálam többször is előfordul, hogy teljesen lemerül a telefon és kikapcsol. Tudom, hogy ez nem tesz jót neki.
in data 24-05-2021 04:29 PM
Én mindig energiatakarékos módot használok és kikapcsolom az olyan funkciókat, amik feleslegesek számomra.
Üdv. AndrasK