20-08-2021 05:18 AM - upraveno 25-08-2021 07:22 AM
Ahoj Community!
Není to tak dlouho od okamžiku, kdy jsem s nadšením sledoval představení novinek Galaxy Z Flip3 a Z Fold3 a je konec čekání. Nový člen rodiny je doma a já se vám pokusím sepsat první dojmy.
Pozn. Článek bude průběžně rozšiřován.
Vy, kdo čtete Community déle, si možná pamatujete na mé nadšení, když jsem měl možnost poprvé osahat Galaxy Fold naživo, a to v Berlíně na IFA 2019, viz můj článek Galaxy Fold: budoucnost v (p)ohybu . Díky společnosti Samsung jsem pak mohl Fold dokonce nějakou dobu používat a kolega @AndroidGuru ho má dodnes jako hlavní telefon.
Druhý Fold přinesl mnohá vylepšení a odstranil prakticky všechno, co se dalo prvnímu Foldu vytknout. Zvětšil přední displej, kloub drží v jakékoliv poloze atd. Bohužel kvůli situaci s Covid-19 se mu nedostalo zasloužené pozornosti, protože se k němu nedalo prakticky dostat vzhledem k tomu, že prodejny byly zavřené.
No a teď tu máme Galaxy Z Fold3. Další evoluce, ne-li revoluce. Zařízení je levnější a přitom přináší nové možnosti, ze kterých vyzvednu odolnost proti vodě IPx8 a podporu pera S Pen. Nebudu zde zabředávat do mnohokráte napsaného (Slunce, Kafe, Skládačky , Rozložený svět je fajn aneb Samsung Kafé v Brně či video od @SobicekCze ) a zaměřím se na osobní dojmy. Přece jen je rozdíl, když se takové zařízení zkoušíme na prodejně, a když ho máme opravdu doma.
Balení je elegantní, ale minimalistické. Krabička obsahuje telefon v rozloženém stavu potažený přepravní fólií, kabel USB-C - USB-C, jehlu pro vyjmutí SIM a nějaké povídání.
Kdybyste nemohli najít jehlu pro vyjmutí SIM, je pod horním víkem. A šuplíček na SIM je vlevo nahoře.
Telefon projde inicializací a pak se restartuje.
Po restartu nabídne přenos dat ze starého zařízení, a to buď pomocí kabelu nebo bezdrátově. Já zvolil přenos pomocí kabelu.
Pozn.: což se ukázalo jako chyba, protože v tomto režimu se mohou přenést nastavení, která pak dělají problémy, konkrétně mně se telefon přehříval. Po factory reset a obnovením aplikací bez dat problém zmizel.
Pokud srovnám Z Fold3 s S21 Ultra, který jsem doteď používal, tak Fold3 se nosí překvapivě lépe. Díky menší základně zabírá v kapsách nebo v držáku v autě méně místa, také se lépe drží v ruce, zatímco větší tloušťka není až tak znát.
Po S21 Ultra je nezvyk, že není čtečka v displeji, ale na boční straně. Na druhou stranu je čtečka rychlá a přesná. Ve výchozím nastavení je třeba stisknout tlačítko vypínače, aby se čtečka aktivovala, ale je možné to změnit. Pak ale čtečka skenuje každý letmý dotyk a telefon při nesení v dlani vibruje, jak zkouší skenovat otisk. Budu muset počkat, která varianta mně bude vyhovovat víc.
První dojem nebyl nejlepší. Kamera je vidět, na bílém pozadí poměrně hodně. Jenže to bylo hledání problémů. Teď, když telefon nezkoumám pod lupou, ale normálně používám, si na kameru po čase vzpomenu a musím ji hledat. Na světlém pozadí vidět je, na tmavém trochu, na běžném strakatém pozadí typu fotka přírody si jí nevšimnete, pokud ji nebudete vyloženě hledat.
Dnes jsem s sebou vzal na nákupy S21 Ultra a samozřejmě nový Fold3. Snažil jsem se udělat vždy stejnou fotku oběma přístroji. Fotil jsem na automatiku.
Galaxy Z Fold3 5G (hlavní foťák) / S21 Ultra 5G (hlavní foťák)
Galaxy Z Fold3 5G (zoom 2x) / S21 Ultra 5G (zoom 3x)
Galaxy Z Fold3 5G (zoom 0.5x) / S21 Ultra 5G (zoom 0.6x)
Pozn.: u tohoto testu jsem možná pohnul S21 Ultrou, proto toto srovnání neberte úplně vážně
Galaxy Z Fold3 5G (hlavní foťák) / S21 Ultra 5G (hlavní foťák) / S21 Ultra 5G (zaostření na blízko)
Pozn.: Fold3 nepodporuje automatické přepínání na širokoúhlý objektiv při focení zblízka
Galaxy Z Fold3 5G (hlavní foťák) / S21 Ultra 5G (hlavní foťák)
Galaxy Z Fold3 5G (hlavní foťák, režim noc) / S21 Ultra 5G (hlavní foťák, režim noc)
Galaxy Z Fold3 5G (hlavní foťák, automatika) / S21 Ultra 5G (hlavní foťák, automatika)
Jak se fotilo (díky dceři a její S10e)
Musím říct, že Fold3 velice překvapil. Čekal jsem, že bude na S21 Ultra ztrácet, což se samozřejmě potvrdilo u zoomu, kde S21 Ultra má fotoaparáty se zoomem 3x a dokonce 10x, zatímco Fold3 má pouze zoom 2x, ale ve srovnání hlavního fotoaparátu vyšel Fold3 myslím bez ztráty kytičky a také noční režim dopadl velmi dobře.
Kde S21 Ultra vede, je komfort. Na větším displeji se lépe komponuje a také je jasnější (to může být ale nastavením).
Zdůrazňuju, že se nejedná o profi test, ale o to teď ani nejde.
Kdo chcete, můžete si stáhnout originální soubory zde: https://ulozto.cz/tamhle/SXZJN5jYYSKg...
Na Facebooku padlo hodně dotazů ohledně funkčnosti nahrávání hovorů: chová se to podobně jako S20/Note20. Takže přes mikrofon, nastavit zesílení +15dB a protistrana je poměrně použitelně slyšet. Verze z Galaxy Store přiřazuje k hovorům kontakty, licenci je nutné instalovat z Play. Pokud licenci přenesete ze starého mobilu, počítejte s tím, že nebude fungovat. V takovém případě stačí ji odinstalovat a znovu nainstalovat z Play.
Nabíjení je pocitově pomalejší, než u S21 Ultra a několikrát se mně stalo, že se telefon přestal nabíjet, pravděpodobně kvůli vysoké teplotě. Je třeba ale říct, že v té době prováděl na pozadí náročnou činnost. Když jsem danou činnost ukončil, nabíjení pokračovalo. Konkrétní časy nabíjení a výdrž doplním později.
Myslel jsem, že zde napíšu něco strašně cool, ale přiznám se, že se mně zatím třesou ruce při práci s takovým zařízením. Přitom dobře vím, že není třeba se ničeho bát, ale tohle je u každého nového mobilu a u Foldu tím víc.
o 20-08-2021 02:10 PM
Sám som sa pri výbere telefónu pred mesiacom rozhodoval, či Z Fold 2 alebo S21 Ultra. Pre mňa osobne však technológia skladacieho displeja (a telefóny s ňou spojené) ešte nedošla tak ďaleko, aby som si ho kúpil, tak nakoniec "vyhrala" Ultra.
Každopádne, na Vaše dojmy z používania sa teším a veľmi rád si ich prečítam. Predsa len, recenzia od bežného užívateľa je vždy o niečo iná, ako tá z nejakej redakcie 👍
o 21-08-2021 06:39 PM
Super, teším sa na ďalšie postrehy z používania.
o 23-08-2021 04:33 PM
Taky přemýšlím jestli nové Z nebo počkat na novou vlajku ,navíc nevím jak bych rozložené Z narval do nabíjecího držáku v autě 🙂
o 23-08-2021 05:13 PM
@Termit Takto můžete uvažovat donekonečna Nic vám nebrání mít v autě Z Fold zavřený, případně Samsung bude prodávat originální držák s bezdrátovým nabíjením, který počítá s Foldem v rozloženém stavu.
o 24-08-2021 06:23 AM
Jaký SW používáte pro nahrávání hovorů?
o 24-08-2021 12:47 PM
ACR - https://galaxystore.samsung.com/detail/com.nll.acr?langCd=cs
Získejte rychlou odbornou pomoc s vyhrazenou podporou přesně tehdy, když ji nejvíce potřebujete
Zjistit více