Přátelé
Rád bych se podělil o svůj příběh.
Několik let jsem byl uživatel jablečného světa tedy světa iOS a iPhonu. Posledního víc než půl roku jsem vlastnil jednu z vlajkových lodi Applu a to iPhone 13 PRO. Musím uznat že jsem byl nadmíru spokojený a můj přechod na tento model z modelu iPhone 11 byl příjemný.
Odladěnost systému ios , fotografie a videa, stabilita ve všem co jsem potřeboval na telefonu udělat. Vážně super telefon. Měl vlastně vše co jsem chtěl mít. Kvalitní foto, okamžité reakce na veškeré úkoly, skvělá výdrž baterie a spolehlivost ve všem.
Bohužel mělo to i své negativa. Například nemožnost si přizpůsobit cokoliv co mě napadlo nebo co by bylo dobré. Jsou to i prkotiny ale mě to štvalo. Například nemožnost změnit barvu pozadí u budíku. Jelikož mám určité potíže se zrakem, a znám i pár lidí kterým to také vadí ( že budík a jeho černé pozadí ) nejde na iPhonu změnit na bílé pozadí. Tudíž kontrast bílého písma na černém pozadí které mi vadí nešel změnil a to mi vadilo). Telefon jako nastroj celkově je bezchybně spolehlivý za každých okolností a dělal přesně to co jsem po něm chtěl. Ale možností které nabízí Svět androida je zde minimum. Co vám Apple nabídl při prodeji to dostanete. Ale pak zjistíte že tím to vlastně končí, nastavíte si sice základní nastavení aby vám to nějak vyhovovalo ale tím to končí. Prostě jsem tam samé limity které nejde překročit. Bezpečnost je jedna stránka věci ale časem začne vadit například ; chceš si stáhnout písničku na budík ? Máš smůlu. Musíš zapnout notebook, písničku stáhnout z netu, spustit itunes program , písničku složitě nahrát a synchronizovat s mobilem. Hurá mám písničku v mobilu. Chceš stáhnout fotky z mobilu do PC ? Ok, opět musíš složitě skrz itunes. ( Složitě myslím s nadsázkou). Prostě to má svoje limity a to znamená někdy až příliš složitou a zdlouhavou cestu dostat se k jednoduchému vyřešení svého přání.
Jednoho krásného dne jsem přijel do Olomouce a šel se jen tak podívat na mobily. Našel jsme na stojánku S22 ultra , rozsvítim displej a řeknu si , no teda , páni, krásný displej, živé barvy , a ta velikost je docela příjemná. Vytáhnu z kapsy svůj IP 13 PRO a položím vedle S22U a říkám si , bože , ten můj displej vypadá vedle Samsungu strašně staře, zažloutle, divně. Vždyť mám vlajkovy model Applu za 30 tisíc bože. Od té doby mě to hrozně vrtalo hlavou. Říkal jsem si , mám jít do androidu ? Vždyť všichni utíkají právě k Applu. Budu snad jediný na světě kdo chce místo jablka, android. A co když budu zklamaný ? Na jablko jsem šetřil hodně dlouho a nebudu si moct případně koupit zpět zase jablko.
Výsledek nebyl ale jednoduchý protože po přečtení desítek recenzí , skouknuti desítek videii ohledně S22 ultra jsem byl v rozpacích protože 50% majitelů S22 ultra byli nad míru spokojeni ale ta druhá polovina velmi nadávala a litovala koupě S22 ultra skrze problémy s příjmem mobilního signálu , výpadky WiFi, hroznou výdrž baterie i přehřívání. Nicméně jsem kontaktoval Samsung kde mi bylo řečeno že tyto problémy jsou jíž vyřešeny a vše je nyní v pořádku. Řekl jsem si, fajn, jdu do toho. Dal jsem inzerát na svůj iPhone ( mimochodem v dokonalém stavu jako nový z krabice ) protože se o telefony starám , stále je Leštim apod. Oznalo se hned několik zájemců kteří chtěli zkusit právě ios. Telefon jsem prodal, něco jsem připlatil a nakonec jsem vážně ten přechod udělal a koupil jsem si S22 ultra - zelenou 256gb. Ze začátku jsem se ve všem ztrácel, opravdu je to úplně jiný svět a to doslova. Každá položka , každá možnost nastavení je zde úplně odlišná. Postupně si člověk ale zvykne a když si vše přizpůsobí dle potřeb tak je to už dobré. Naštěstí nenastal žádný okamžik kdy bych řekl, že bych litoval přechodu ze mě na S22 ultra něco nasralo. Naopak. Ten displej je vážně oproti iPhonu nádherný. Psaní na klávesnici je pohodlnější kvůli velikosti. Výdrž baterie je víceméně úplně stejná , někdy mám dokonce pocit že na S22 ultra ještě o chlup lepší. Fotky jsou jiné. Nemůžu říct zda jsou lepší nebo horší. iPhone i S22 ultra fotí nádherné fotky , velmi podobné , kvalitní a nádherné ale odlišné. To ale znamená že fotky jsou prostě krásné tak jako u iPhonu takže ani zde zklamání nebylo. Naopak, iPhone měl jen 3x optický zoom a konec. Ale S22 ultra se svým 10x zoomem. Použitelným 30x. A ten 100x ( hrozný) ale je tam. Jelikož nafotim asi 10tis fotek za půl roku, je pro mě kvalita a možnosti focení podstatná věc a zde mě Samsung překvapil a fotky mě nezklamaly. O videích je známo že nejlepší videa má prostě iPhone. K tomu vám nic neřeknu protože sice udělám 10tisic fotek ale k tomu max 2 krátké videa a to jen na zkoušku. A na Samsungu jsem vlastně videa ještě ani nezkoušel točit. Problémy s příjmem signálu apod. Se me netýkaly. Mobil se mi nikdy nesekl. žádné trhané animace. Žádné přehřívání ( hry ale žádné nehraju ). Mám nyní android 13 a UI 5.0 a žádné záseky ani restarty nepozorují. Vše je plynulé jako na iPhonu. Výdrž baterie je super. V 22 hod odpojím z nabíječky a telefon bez problémů vydrží druhý den od samotného rána cca od 5hod do cca 20 hod tvrdé práce kdy dostává vážně zabrat voláním, desítkami SMS, několika hodinami online na webech , e-mailech , desítky fotek , nějaké videa na YouTube apod. A prostě večer mám ještě 30% a to je super jako u iPhonu. Jediné negativum pro mě, ačkoliv je to běžný a vysvětleny jev je že se třese čočka foťáku když zatřesu telefonem. Ano vím důvody ale iPhone tohle prostě nedělal. U telefonu za 30 tis slyšet klepání jako by upadla nějaká součástka uvnitř to prostě není příjemné. Písničku si stáhnu a nastavím jako Budík či zvonění okamžitě a bez PC. Super. Rychlé nabíjení je pomalejší než u iPhonu možná jen pocitově. Ale vyhovuje mi. Musím říct že jsem se hodně bál přechodu ale jsem spokojený. Nemám žádné problémy s chodem systému. Baterie a fotografie super. Nastavení systému mi umožňuje o 90% více možností nez Apple. Takže vážně super. Jediný co mě ještě vadí je že na displeji mám jen fólií. Která při pádu displej určitě nezachrání. Vždy jsme měl tvrzené sklo ale zde údajně skrze čtečku nejde dát. Takže ačkoliv mám velmi kvalitní kryt. Displej má jen fólií takže mobil není tak chráněny jak bych chtěl. Ještě jsme neřekl nic o zvuku. Oproti iPhonu je zvuk téměř bez basové složky a plechovy. Také méně hlasitý. Škoda. Jinak jsem zatím opravdu spokojený s androidem a S22 ultra. Je to nezvyk. Ale jen chvíli než si člověk na vše zvykne. A Spen je dobrá věc , kterou jsem však použil jen při koupi na vyzkoušení a od té doby nikdy ( kromě focení - dálková spoušť). Tak doufám že mě můj Samsung nezklame a bude mi sloužit aspoň rok dva. A kdo váha zda má přejít z ios na android. Nebojte se. Ty doby kdy byl android strašákem jsou dávno pryč. Technika pokročila a nyní se android vyrovná v pohodě Applu. Také jsem se bál přechodu a jsem nakonec spokojený. Takže asi tak 🙂