Close

What are you looking for?

cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Samsung Galaxy A53 can't connect to mesh wifi (TP-Link Deco X60)

(Topic created on: 05-09-2022 07:40 PM)
17656 Views
Akuher
Journeyman
Options

Samsung Galaxy A53 is not able to connect to TP-Link Deco X60 mesh wifi. Connecting to the wifi fails most of the time and when it finally succeeds it soon disconnects again. I have tried resetting Galaxy A53 network settings and even hard resetting the phone. Those measures didn't solve the problem. I also got a replacement phone but still the same problem occurs. We have two other Samsung phones and multiple other devices connected to the same mesh wifi without any problems. Galaxy A53 is the only one that fails to connect.

I have tried to solve this problem with TP-Link and they have acknowledged the problem. Unfortunately, they haven't been able to fix it and now they are leaning towards this being Samsung's problem, not theirs. Maybe a problem with latest Exynos chips. You can also find discussion about the problem here:

New Samsung A53 can't connect stable to Wifi on Deco X60, connection keeps dropping - Home Network C...

It seems that the problem is with 5 GHz wifi with safety encrypion enabled. If any kind of safety encryption is enabled on the wifi when 5 GHz is also enabled, A53 is not able to connect to it. As soon as I disable safety encryption, connection becomes stable. Also disabling 5 GHz removes the problem. Sadly, neither of these are a permanent solution to the problem. I also noticed that A53 is able to connect to the mesh wifi's main router. Wifi connection is stable near the main Deco but connection fails as soon as A53 moves nearer one of the two slave Decos.

I really hope Samsung can fix this soon! A few weeks ago I posted about this problem to the US Samsung Community but for some reason that post got deleted without any answer from Samsung. I know this is a wide spread problem as you can see from the TP-Link forum discussion (the link above). Hopefully Samsung isn't trying to wipe this under the rug.

Galaxy A53 5G 

41 REPLIES 41
Akuher
Journeyman
Options

Nope, resetting the network settings doesn't fix this for me. A while ago a received my third A53 and it still has the exact same problem. This is just ridiculous!

mobiker64
Explorer
Options

Yes, the same issue on my side. I also resetted the network settings. But it did not solve this issue. I guess, I will replace my new A53 with another smartphone. I'm not really happy with Samsung anymore.

0 Likes
smk555
First Poster
Options

Hi,

Same issue on Samsung A53 with TP-Link Deco X60 mesh wifi.

I am on latest firmware from Deco X60(US)_V3_1.2.4 Build 20230601 and Samsung A53 latest update, But same frequent disconnection issue 

Thanks 

0 Likes
Members_LiWB5Zf
First Poster
Options

Same issue for me, A53 5G not giving me a stable connexion to my Deco X60 WiFi network. Very frustrating situation.

0 Likes
vozhik
First Poster
Options

-

0 Likes
GF1973
First Poster
Options

Did you do anything specific to make it work on your phone ?

0 Likes
GF1973
First Poster
Options

Did you do anything specific to make it work on your phone ?

0 Likes
mobiker64
Explorer
Options

No, no chance. I installed 2 old Accesspoints (TP-Link WA901ND) for my 2 A53 only. I guess neither Samsung nor deco will solve this issue.

0 Likes
MittMonkey
First Poster
Options
I recently bought a new A54. It too does not work with mesh. I tried everything on the phone to get a stable WiFi connection, but it was constantly connecting and disconnecting every few seconds. I've sent it back to Amazon, now waiting for the refund.

Instead I bought a new A14 4g locally, no problems at all on my X20 mesh system
0 Likes
Ddlc
First Poster
Options

A new DECO firmware is recognised by my DECO system this week and has been downloaded  (1.2.5 Build  20240106 Rel 2319). My first impressions are that the new firmware does not address this, and stability of the A53 connection has not had any improvement by it.

0 Likes