Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Znajdź mój telefon - Twój pomocnik w poszukiwaniach zgubionego urządzenia

(Temat utworzony: 07-10-2021 03:38 PM)
5751 Wyświetlenia
SzymonM
Expert
Opcje

Zdarza Ci się zapomnieć, gdzie zostawiłaś/zostawiłeś swój telefon? Czy może ktoś Ci go ukradł i martwisz się o swoje dane, a w szczególności o TEN folder z memami?
Nie wszystko stracone! Pomocną dłoń wyciąga do Ciebie usługa "Znajdź mój telefon".

"Znajdź mój telefon" jest jedną z usług dostępnych na urządzeniu po zalogowaniu konta Samsung. Dzięki niej możemy śledzić lokalizację urządzenia, która będzie odświeżana co 15 minut, uruchomić dzwonek na urządzeniu, zablokować/odblokować urządzenie zdalnie lub utworzyć kopię zapasową i wyczyścić dane.

Aby z niej skorzystać, wystarczy zalogować się na konto Samsung na stronie:
https://findmymobile.samsung.com/

Poniżej zamieszczam krótki opis każdej dostępnej funkcji.

fmm menu.png

• Zadzwoń - Twoje urządzenie włącza sygnał dźwiękowy.
  • Blokuj - Dzięki tej funkcji możesz całkowicie zablokować urządzenie oraz Zablokować Wyłączanie Zasilania, dzięki czemu urządzenie dłużej będzie połączone z siecią oraz możliwe do zlokalizowania.
  • Śledź lokalizację - Co 15 minut odświeża obecną lokalizację urządzenia.
  • Usuń Dane - Czyści dane zapisane na urządzeniu. Ta funkcja jest dodatkowo chroniona przez Weryfikację Dwuetapową.
  • Utwórz kopię zapasową danych - Dzięki tej opcji możesz utworzyć kopię zapasową danych na Samsung Cloud. Taka kopia zawiera informacje o pobranych aplikacjach, spisy połączeń, wiadomości, kontakty, informacje z kalendarza, zegara, ustawienia ekranu startowego, ustawienia urządzenia oraz dane do synchronizacji.
  • Pobierz połączenia i wiadomości - Nazwa tej opcji dobrze obrazuje jej funkcję 😉
  • Odblokuj - Umożliwia odblokowanie zdalne urządzenia. Szczególnie przydatne, jeśli ustawisz sobie nowy kod do ekranu, a następnie go zapomnisz 😁
  • Wydłuż żywotność baterii - Wydłuża czas pracy baterii, używając Trybu maksymalnego oszczędzania energii.
  • Ustawienie opiekunówMożesz zarejestrować osobę jako opiekuna, który może zdalnie sterować Twoim telefonem.

Opiekunowie mają dostęp do poniższych funkcji:

• Zlokalizuj telefon.
    • Włącz Tryb awaryjny.
    • Włącz dzwonek telefonu.

Do zarejestrowania opiekuna wymagane jest podanie ID konta Samsung danej osoby.

W przypadku funkcji "Odblokuj" wymagane jest również uruchomienie funkcji "Odblokowanie Zdalne" w Ustawieniach telefonu:
Ustawienia > Biometria i Zabezpieczenia > Znajdź mój telefon.

Screenshot_20211007-151950_Find My Mobile.jpg

Mam nadzieję, że nikt z Was nie będzie musiał posiłkować się tymi funkcjami, ale jeśli nadarzy się taka konieczność, to ten poradnik będzie zawsze dostępny 😊

Przejdź do rozwiązania
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam. Jakie zabezpieczenia byśmy nie ustawili, to i tak osoba która zdobędzie nasz telefon zrobi pewnie na poczatku reset. Co prawda coraz raz więcej producentów wprowadza nowsze poprawki zabezpieczeń a przykładem tym jest Samsung który nawet w swoich średniakach by złamać FRP trzeba się na prawdę dobrze natrudzić, a w niektórych przypadkach wykona to tylko autoryzowany serwis. Dodam że z każdą poprawką jest coraz ciężej. Wielką szkodą jest to że operatorzy się do tego zbytnio nie kwapią i jeśli ktoś ukradnie nam telefon a zgłosimy na policję to operator nie bardzo chce udostępniać lokalizację po zalogowaniu się do sieci.
miroON
Big Cheese
Opcje
przed kradzieżą to ci ,,nam" nawet święty boże nie pomoże dlatego aby uniknąć takich zdarzeń najlepszą ochroną jest nasza czujność np w środkach komunikacji galeriach sklepowych itp @_Technik_ zgadzam się z Tb w 100% ostatni przypadek z dziewczyną z Andrychowa potwierdza tylko ich niekompetencje co do odnajdywanie osób i lokalizacji ,,logowania" się telefonu
ostatnia sprawa po przejęciu jakiego kolwiek telefonu dla sprawnego informatyka bądź znającej sie na rzeczy osoby odblokowanie telefonu pomimo zabezpieczeń nie robi przeszkód skoro np odblokowanie konta karty w bankomacie,rozszyfrowanie kodu do samochodu czy tym podobnych rzeczy to pestka
nowan2020
Troubleshooter
Opcje
Dobra , a taki wariant , dzwonię do operatora , zawiadamiam o kradzieży , a ten oprócz blokady robi format fabryczny
0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Pomysl fajny, ale operator nie wykona takiej operacji, dlatego że telefony niebrandowane nie są jego własnością, nie jest to też mozliwe przez sieć. Co jedynie może to zablokować numer IMEI jak to czyni przy niespłaceniu rat, oczywiście jeśli telefon był wzięty na abonament.
Members_PBOeh7b
First Poster
Opcje

Zablokowałam telefon przez funkcję znajdź mój telefon. Telefon znalazłam lecz teraz nie umiem go odblokować. Jak go odblokować?

0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Members_PBOeh7b  Cześć zablokowałaś telefon poprzez funkcję Find my mobile?

Nie tak dawno był poruszony temat że funkcja Odblokuj została usunięta z tej strony

PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Anonymous User  tak masz racje, dzięki za linka.  

Funkcja ta znikła 

0 Like
PSPatricko
Navigator
Opcje
Witam.

Wraz z członkami mojej rodziny, dodaliśmy siebie w aplikacji Find, żeby móc sprawdzić gdzie jest dane urządzenie, itd. 

Niestety aplikacja działa tylko i wyłącznie wtedy, gdy ktoś kliknie w powiadomienie, które mu wyskoczy na telefonie, do tego momentu odświeżanie pozycji nic nie daje. Jaki jest sens tego skoro apka ma niby pokazywać zagubione urządzenia, a i tak wymaga potwierdzenia udostępniania lokalizacji? Oczywiście na obu urządzeniach dostęp do neta i lokalizacja są cały czas włączone. Czas ustawiony na bezterminowo. 

Jeśli tak to ma działać to niestety bardzo słabo i sens tej apki trochę zanika.
0 Like
PatrykF
Expert
Opcje

@PSPatricko Jeżeli zgubisz sprzęt to powinieneś go lokalizować przez zalogowanie się na własne konto samsung na tej stronie:

https://smartthingsfind.samsung.com/

Nie będziesz potrzebował kodu do weryfikacji dwuetapowej, aby tam wejść.

0 Like
PSPatricko
Navigator
Opcje
Aplikacja robi dokładnie to samo... Przecież to apka Samsunga.

Jak się włączy dane offline to trochę pomaga bo zapisuje ostatnią pozycje, gdy telefon był uruchomiony, ale wciąż nie da się na bieżąco sprawdzać położenia. Pewnie trzeba by taga kupić i wtedy by to działało jak należy, ale aż tak mi nie zależy.
0 Like