Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zmiana wielkości pierwszej litery w Google Contacts nie synchronizuje się

(Temat utworzony: 2 tygodni(e) temu)
59 Wyświetlenia
scav666
Journeyman
Opcje
Mam nietypowy problem z synchronizacją kontaktów między Google Contacts a telefonem Samsung (S23). Jeśli edytuję kontakt w Google Contacts (przez przeglądarkę) i zmienię tylko wielkość pierwszej litery w imieniu (np. zmienię „janek” na „Janek”), to ta zmiana nie pojawia się na telefonie, nawet po ręcznej synchronizacji. Jeśli natomiast oprócz zmiany wielkości pierwszej litery zmienię jeszcze jakąś literę w środku (np. „janek” na „Jabnek”), to wtedy kontakt synchronizuje się poprawnie i zmiana jest widoczna na telefonie. Co ciekawe – jeśli taką samą zmianę, jak „janek” → „Janek”, zrobię bezpośrednio na telefonie, to synchronizacja z kontem Google działa poprawnie i zmiany są widoczne również w Google Contacts. Czy ktoś spotkał się z takim problemem? Czy to błąd po stronie Samsunga, Google, czy może jakiś mechanizm pomija „kosmetyczne” zmiany, takie jak wielkość liter? I czy da się wymusić pełną synchronizację, która uwzględni również takie zmiany?

Nadmienie, ze na innym telefonie S22 Ultra wraz z podpietym innym kontem ten problem tez wystepujem
15 Odpowiedzi
scav666
Journeyman
Opcje
nie bo to dzisiaj wykrylem jak kolega dal mi znac, ze ma ten sam problem. Sprawdziles u siebie?
0 Like
Zonniak
Troubleshooter
Opcje
Przed chwilą jak pisałem komentarz i robiłem screeny działało normalnie (bo sprawdzałem). Teraz sprawdziłem jeszcze teraz nie zmienia litery.
Zonniak
Troubleshooter
Opcje
Witam
W przeglądarkowej wersji kontaktów Google jest takie ograniczenie że zawsze pierwsza litera będzie musiała być duża. Jest to wprowadzone ponieważ imię i nazwisko piszemy z dużej litery (Np. "Adam Kowalski").

Pozdrawiam
0 Like
scav666
Journeyman
Opcje
Na jakiej podstawie doszedłeś do takiego wniosku? W przeglądarkowej wersji Google Contacts można bez problemu wprowadzić imię i nazwisko małymi literami (np. „adam kowalski”) i taka forma zostanie zapisana i zsynchronizowana z telefonem.

Problem dotyczy tylko sytuacji, gdy edytujesz istniejący kontakt i zmieniasz wyłącznie wielkość pierwszej litery – wtedy ta zmiana nie zawsze przechodzi na telefon. To raczej kwestia działania synchronizacji, a nie żadnego „ograniczenia”, które wymusza wielką literę. Jeśli twierdzisz inaczej, to proszę podaj źródło tych informacji.
0 Like
Zonniak
Troubleshooter
Opcje
Tak ale w obu przypadkach u mnie nie jest zmienia się pierwsza litera.
0 Like
relativ
Helping Hand
Opcje

Hej. Testowałem trochę poruszony powyżej problem i też mi wyszło, że coś jest nie tak. Nawet wysłałem zgłoszenie do Samsunga. Jak dostanę jakąś odpowiedź to dam znać. Być może trzeba będzie pisać następne zgłoszenie tylko tym razem do Googla.

Screenshot_20250407_165116_Samsung Members.jpg

0 Like