Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zmiana wielkości pierwszej litery w Google Contacts nie synchronizuje się

(Temat utworzony: 2 tygodni(e) temu)
73 Wyświetlenia
scav666
Journeyman
Opcje
Mam nietypowy problem z synchronizacją kontaktów między Google Contacts a telefonem Samsung (S23). Jeśli edytuję kontakt w Google Contacts (przez przeglądarkę) i zmienię tylko wielkość pierwszej litery w imieniu (np. zmienię „janek” na „Janek”), to ta zmiana nie pojawia się na telefonie, nawet po ręcznej synchronizacji. Jeśli natomiast oprócz zmiany wielkości pierwszej litery zmienię jeszcze jakąś literę w środku (np. „janek” na „Jabnek”), to wtedy kontakt synchronizuje się poprawnie i zmiana jest widoczna na telefonie. Co ciekawe – jeśli taką samą zmianę, jak „janek” → „Janek”, zrobię bezpośrednio na telefonie, to synchronizacja z kontem Google działa poprawnie i zmiany są widoczne również w Google Contacts. Czy ktoś spotkał się z takim problemem? Czy to błąd po stronie Samsunga, Google, czy może jakiś mechanizm pomija „kosmetyczne” zmiany, takie jak wielkość liter? I czy da się wymusić pełną synchronizację, która uwzględni również takie zmiany?

Nadmienie, ze na innym telefonie S22 Ultra wraz z podpietym innym kontem ten problem tez wystepujem
15 Odpowiedzi
Zonniak
Troubleshooter
Opcje
Witam
Upewnij się że synchronizacja jest włączona. Wejdź w ustawienia konta Google i włącz synchronizacja kontaktów.
0 Like
scav666
Journeyman
Opcje
jest wlaczona i do tego nawet ja recznie wymuszam, ale jakbys przeczytal dokladnie moj post to bys wiedzial
0 Like
Zonniak
Troubleshooter
Opcje
A na obu urządzeniach?
0 Like
scav666
Journeyman
Opcje
na obu
0 Like
Zonniak
Troubleshooter
Opcje
Ok. Wejdź w ustawienia (w kontaktach) --> Synchronizacja i kopia zapasowa --> trzy kropki i synchronizacja kontaktów Google i kopia zapasowa --> zaznacz automatycznie Twórz kopię zapasowe kontaktów I synchronizuje je. Po kolei tak jak na screenach wybierając (jeśli masz) konto Google na którym wprowadzasz zmiany. 1743875463815.jpg1743875463832.jpg1743875463849.jpg
0 Like
scav666
Journeyman
Opcje
Ale ja nie mam problemu z tym, że synchronizacja kontaktów nie działa. Działa – i to zarówno automatycznie (tak jak napisałeś, żeby to włączyć), jak i ręcznie, kiedy wymuszam ją przez trzy kropki w Kontaktach → Zarządzaj kontaktami → Synchronizuj kontakty.

Problem występuje tylko w jednym konkretnym przypadku – kiedy w Google Contacts przez przeglądarkę zmienię wyłącznie wielkość pierwszej litery w nazwie kontaktu. Wtedy ta zmiana nie przechodzi na telefon.

Przeczytaj proszę jeszcze raz mój post – synchronizacja jako taka działa. Ale w pewnych okolicznościach zmiany nie są propagowane do telefonu. Sprawdź u siebie, czy też tak masz.
0 Like
Moti7t
Navigator
Opcje
Przeglądarka nie jest urządzeniem źródłowym, z założenia zmiany są wprowadzane w chmurze czyli w kopii zapasowej po edytowaniu kontaktów na urządzeniu źródłowym czyli telefonie z którego kopia jest tworzona. Reasumując, tylko na urządzeniu źródłowym można poprawnie dokonywać zmian. Jeśli się mylę to proszę mnie sprostować.
0 Like
Zonniak
Troubleshooter
Opcje
Ok w takim razie musi być problem po stronie ggols. Nie właczałeś lub nie robiłeś jakiej aktualizacji ostatnio?
0 Like
scav666
Journeyman
Opcje
Nie do końca rozumiem, o czym piszesz. Zmiany dokonane na stronie https://contacts.google.com/ są zapisywane bezpośrednio w chmurze Google i powinny synchronizować się z telefonem – niezależnie od tego, gdzie kontakt został pierwotnie utworzony.

Wejdź na tę stronę, edytuj kontakt i sprawdź sam – to działa.
0 Like