Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Wyszukiwanie w książce telefonicznej a polskie znaki

(Temat utworzony: 27-08-2022 12:54 AM)
1028 Wyświetlenia
radjan
Apprentice
Opcje

Witam,

Przychodzę z tematem, który mnie trapi już od mojego pierwszego Samsung Galaxy S2, a który dotyczy chyba absolutnie wszystkich smartfonów Samsunga.

Minęło ponad 10 lat, Samsung wypuścił dziesiątki modeli, ja w tym czasie próbowałem innych marek, ale ostatnio wróciłem do Samsunga i ku mojemu zdziwieniu pomimo upływu tylu lat "problem" z wyszukiwaniem w książce telefonicznej nadal występuje tak samo jak w S2 tak i teraz we wszystkich modelach dostępnych na rynku. Konkurencja już dawno rozwiązała ten problem, a Samsung niestety nie 😞

Załóżmy że mam w książce zapisany kontakt "Sławek". Kiedy wyszukuję kontaktów i wpisuję w pole wyszukiwania "S" "L" to mi ten kontakt nie wyskoczy w wynikach. Muszę koniecznie wpisać "S" "Ł" bo inaczej klapa. A wiadomo - wpisanie "Ł" to już nie tak szybko. U konkurencji (przynajmniej tej z którą miałem do czynienia) nie ma to znaczenia. Kiedy wpiszę "S" "L" to Sławek również mi wyskoczy w wynikach, kiedy wpiszę "Z" to Żaneta również mi wyskoczy w wynikach a kiedy wpiszę "L" to Łukasz także pojawi się na liście. I chyba cała konkurencja ma to opanowane, poza Samsungiem. I ktoś może powiedzieć że jest to pierdoła, że mogę sobie z tym poradzić w taki sposób że wprowadzę wszystkie kontakty bez polskich znaków dialektycznych, ale dlaczego muszę aż tak kombinować? Zastanawiam się kiedy i czy w ogóle Samsung wpadnie na to, aby ten temat ogarnąć.

Pozdrawiam,

Radek

0 Like
9 Odpowiedzi
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Testuję system Android 13 z One UI 5 i tam również występuje identyczna sytuacja. W takim wypadku zachęcam do zgłoszenia sugestii bezpośrednio w aplikacji Samsung Members. W poniższym wątku znajdziesz instrukcję.

Wskazówka - zgłaszanie sugestii do firmy Samsung
https://eu.community.samsung.com/t5/aplikacje-mobilne-i-us%C5%82ugi/porada-jak-zg%C5%82osi%C4%87-sug...

_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam. To wszystko zależy jak na to patrzymy. Wpisanie dwóch liter nie wyszukuje, ale jeśli wpiszemy pełne imię np: Slawek beż polskich znaków to znajdzie nam Sławek. Jak zwrócimy uwagę większość konkurencji na książkę telefoniczną od Google.
radjan
Apprentice
Opcje
Sprawdziłem z ciekawości i niestety nie mogę potwierdzić. Wpisując SLAWEK nie znalazło mi mojego brata którego mam zapisanego z Ł, znalazło tylko innego Sławka którego mam zapisanego z L.
0 Like
radjan
Apprentice
Opcje
Zgłoszenie wysłane. Niestety musiałem je pociąć, bo tam ograniczenie do 1000 znaków, ale dałem radę się streścić :smiling-face:
0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje
Rzeczywiście, sprawdziłem u siebie i jest tak samo. Pozostaje zgłosić sugestie aby to naprawiono tak jak wcześniej opisał to kolega @mirudo24. Ale do tej pory na to nie zwróciłem uwagi więc przynajmniej dla mnie nie było to bardzo uciążliwe.

0 Like
radjan
Apprentice
Opcje
Sugestia zgłoszona. Zobaczymy czy poprawią.
0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Zapomniałem dopisać ze kontakty muszą być zapisane w pamięci telefonu i ustawione jako domyślne wyświetlanie. Tak jest na A40 z Adroidem11 na S22 z Androidem 13 już nie ma znaczenia, czy wybierzemy telefon kartę SIM czy jako wszystkieScreenshot_20220827-114759_Contacts.jpgScreenshot_20220827-115049_Contacts.jpg
radjan
Apprentice
Opcje

Wiesz co... Sprawdziłem. Jest tak jak mówisz, ale nie do końca. Kiedy wprowadziłem sobie ręcznie do pamięci telefonu fejkowe kontakty tak jak Ty w stylu Bożena to faktycznie zadziałało. Wpisując bozena znajdowało mi Bożena, ale... Na kontaktach które mam wprowadzone do pamięci telefonu drogą kopiowania z poprzedniego telefonu, to mimo wszystko nadal nie działa.

Mam tam jeden kontakt Slawek i 3 kontakty Sławek.

Kiedy wpisuję slawek to znajduje mi tylko ten jeden, a powinno znaleźć cztery:

slawek.jpg

I analogicznie kiedy wpisuję sławek znajduje mi te trzy z Ł:

sławek.jpg

Kontakty są wpisane do pamięci telefonu:

slawek1.jpg

sławek1.jpg

W związku z powyższym już kompletnie nie kapuję dlaczego na wprowadzonych ręcznie kontaktach to działa, a na tych które mam w pamięci nie. Przecież nie przepiszę całej książki telefonicznej ręcznie 😞

0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
To dziwne bo ja sprawdzałem też te które są skopiowane i działa normalnie Screenshot_20220827_114215_Contacts.jpg