Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Wybór pomiędzy WiFi2.4GHz i 5GHz

(Temat utworzony: 28-08-2019 04:37 PM)
31002 Wyświetlenia
Face
Explorer
Opcje

Witajcie

Czy jest taka możliwość, żeby w Samsungu Galaxy S9+ nie było możliwości wyboru sieci, jeśli ta nadaje sygnał zarówno 2,4GHz jak i 5GHz?

W domu mam router, który nadaje na obu częstotliwościach i telefon bez problemu łączy się z siecią na częstotliwości 5GHz, jednak jesli wyłączę tę częstotliwość na routerze, to telefon nie widzi zakresu 2,4GHz. W pracy natomiast mam router, który działa tylko na 2,4GHz i telefon bez zająknięcia się z tą siecią łączy, więc to nie kwestia tego, że obsługuje tylko 5GHz

Jeśli to istotne, to potrzebuję się połączyć z siecią 2,4GHz, ponieważ mam inne urządzenie, które działa tylko na tej częstotliwości, a jest zarządzane przez aplikację na telefonie.

0 Like
Przejdź do rozwiązania
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@nowan2020, użytkownik decyduje, z którą siecią ma się połączyć telefon. Jeżeli chcesz się łączyć z siecią 2.4 GHz to musisz zapomnieć sieć 5 GHz w ustawieniach telefonu.

0 Like
kolpi
Explorer
Opcje

Witam, jak włączyć lub jak sprawdzić na S22+ czy wifi jest w paśmie 5 GHz. Aktualnie widzę tylko przy ikonce WiFi małą 6.

0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam. Wi-Fi 6 (802.11ax) to standard nowej generacji, który jest następcą Wi-Fi 5 (802.11ac).

W porównaniu do swojego poprzednika Wi-Fi 6 umożliwia osiągnięcie dużo większej prędkości przesyłania danych – aż do 10 Gb/s.
Co do sprawdzenia czy jesteśmy w pasmie 5GHz to w telefonie powinny pojawiać sie dwie nazwy tej samej sieci jedna w 5GHz druga 2.4GHz. Jeśli router nie ma ustawionego podziału telefon łączy sie automatycznie. Musimy też pamiętać że nie wszystkie urządzenia będą współpracować na pasmie 5GHz.
theguildsman
Helping Hand
Opcje
Ustawienia Wi-Fi/3 kropki w prawym górnym rogu/Intelligent Wi-Fi/kilkukrotnie naciskasz ostatnią pozycję z numerem wersji do czasu aż pojawi się Wi-Fi developer options/wchodzisz/connection information/L2 status/Frequency i tam widzisz dokładnieScreenshot_20230401_005924_Settings_1000003223_1680303564.jpg
Kari46
Apprentice
Opcje
Witam
Mam problem żeby w samsungu m33 przełączyć wifi z 5 na 2,4 ghz.
Telefon nie pokazuje 2,4. Ghz
Dodam, że router upc nadaje w obu częstotliwościach.
0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Czyli masz dostępne dwie sieci w domu? Jedna z częstotliwością 2.4 GHz a druga 5 GHz? Telefon nie widzi w ogóle sieci 2.4 GHz?

0 Like
Kari46
Apprentice
Opcje
Tak,nie widzi wogóle
0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Kari46, inne urządzenia widzą odrębną sieć 2.4 GHz?

0 Like
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Kari46, Czy sieć 2,4 GHz ma inną nazwę niż sieć 5 GHz ?

0 Like
Kari46
Apprentice
Opcje
Nie
0 Like