Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Usuwanie plików z galerii tylko na urządzeniu, nie onedrive

(Temat utworzony: 09-07-2023 06:25 AM)
979 Wyświetlenia
Roki_100
Journeyman
Opcje
Witam, mam włączona synchronizację galerii z onedrive i teraz nadchodzi moje pytanie:
czy da się usunąć zdjęcie/film tylko na urządzeniu, by ono zostało w chmurze i galerii jako plik z chmury?
funkcja zwolnij miejsce w telefonie odpada bo ona usuwa wszystkie zdjęcia i filmy z telefonu, mi zależy na usunięciu tylko poszczególnych i to tak tak jak już wspomniałem by zostały tylko w chmurze ale były normalnie dostępne w galerii
7 Odpowiedzi
W99
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam, żeby zdjęcia wyświetlały się w Galerii to muszą być one zapisane na telefonie. Nie ma innej możliwości
patyczak
Black Belt 
Opcje
Jeśli usuniesz z telefonu zdjęcia/ filmy, znikną również z OneDrive. Dlatego najlepszym (chyba) rozwiązaniem jest archiwizacja na jakimś dysku zewnętrznym, ew. na komputerze lub laptopie. Chmura daje tylko to, że gdziekolwiek jesteś, masz dostęp do plików. Ale dyski SSD są w tej chwili tak małe, że spokojnie włożysz do kieszeni.
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Roki_100, jedynym rozwiązaniem będzie przeniesienie zdjęć w OneDrive do innego folderu. Sprawdź na jednym zdjęciu i jeżeli się uda to przenieś pozostałe.

AtosPortos
Apprentice
Opcje

witam.

Mam pytanie po części związane z synchronizacją.

W OD w drzewku katalogów mam m in folder Moje Pliki ( nie pamiętam czy sam go założyłem czy był domyślny. ).A w nim podfolder Obrazy.

A w Drzewku osobno folder zdjęcia.

Ale gdy podłączyłem galerie pod synchronizację - wykoinuje się ona w podkatalogu Obrazy > ....>cam>....moje pliki

Czym różni się się główny katalog zdjęcia od podfolderu Obrazy?

0 Like
PatrykF
Expert
Opcje

@AtosPortos To co widzisz w aplikacji Moje Pliki to po prostu zbiorczy worek na wszystkie pliki w danej kategorii czyli Muzyka/Obrazy. W jakie foldery będą wpadały zsynchronizowane pliki to już zależy od tego do jakich albumów w Galerii są przypisane.

0 Like
AtosPortos
Apprentice
Opcje
Ok. Chyba rozumiem. Np samsung sobie zrobił katalog obrazy/samsung/.....

Nie próbowałem innej synchro... Ale np skaner zrobi sobie katalog obrazy/skaner

Ok. Ale tu chyba nie zrozumiałem... jest w głównym drzewie katalog zdjęcia kt niebpokrywa się że zdjęciami w obrazach...
0 Like
PatrykF
Expert
Opcje

@AtosPortos Pewne rzeczy nie będą się pokrywać. Niektóre albumy w Galerii są traktowane zbiorczo, czasem faktyczne podziały widoczne są dopiero po wybraniu opcji "Pokaż wszystkie albumy" w aplikacji Galeria.