09-06-2022 01:11 PM
09-06-2022 05:12 PM
@LS09 na Android 12 specjalna ikona informuje o zezwoleniach używanych w danym czasie - jeśli masz ochotę, wyczyść dane aplikacji i spróbuj ponownie konfiguracji - wyjaśni się kwestia, czy do takiej zgody aktywowane jest jakiekolwiek zezwolenie, czy np. jest to kwestią takich możliwości na systemie Android - naturalnie, aplikacja wie, skąd przyjdzie SMS i jakie mogą być w nim informacje.
11-06-2022 10:48 AM — edytowano 11-06-2022 10:51 AM
13-06-2022 12:43 PM
@LS09, tak samo to działało, jak rejestrowałem się w którymś z komunikatorów (chyba Telegram albo Whatsapp) i to samo miała moja znajoma w słynnej aplikacji randkowej, zakładała konto przy mnie i kod z SMSa zaczytał się u niej automatycznie.
Nie wiem, czy to pomoże, ale powiedz, czy sprawdzałeś uprawnienia tylko w ustawieniach dot. konkretnej aplikacji, czy też, nazwijmy to, pozostałych ustawieniach OS, u mnie na telefonie z A12 jest jeszcze punkt "Pozwolenia" oraz "Specjalne dostępy" (tłumaczenie własne, bo mam menu w innym języku), gdzie można zmienić więcej rzeczy dot. aplikacji i ich uprawnień i nie zawsze się one pokrywają z tym, co jest w punkcie dotyczącym konkretnej apki.
13-06-2022 02:33 PM
13-06-2022 02:41 PM
@LS09, w takim razie pewnie nic z tym nie zdziałamy i musimy przyjąć fakt, że to jest praktyka dość powszechna.
13-06-2022 02:47 PM
13-06-2022 03:08 PM
@LS09, nie mamy żadnej gwarancji. Ale wiesz, zablokowanie lokalizacji nie przeszkadza Google nadal ją śledzić i zapisywać do profilowania (są badania). A ostatnio czytałem o opcji "Mute" dla mikrofonu w różnych programach na Windowsie. Okazało się, że ten przycisk tak naprawdę nic nie mutuje i mikrofon nadal rejestruje dźwięki.
Ja osobiście jestem zdrowym paranoikiem pod tym względem, sporo czytam w temacie i stwierdzam, że jeśli chcemy bezpieczeństwa level hard, to ważne informacje przekazujemy tylko w 4 oczy w jakiejś pustej kawiarni bez zasięgu.
13-06-2022 05:08 PM
13-06-2022 05:36 PM
@LS09, co do antywirusów zbadaj temat, na telefonach to nie jest to samo, co na komputerach. Były różne testy, które wykazały, że antywirusy na Androidzie tak naprawdę nic nie sprawdzają i nie skanują, a tylko udają, że to robią. A te, które coś skanują, mają przestarzałe bazy wirusów, które nie są aktualizowane na bieżąco. A te, które mają w miarę nowe bazy wirusów dość często wydają false positive alarmy. To wszystko prowadzi nas do wniosku, że najlepszym zabezpieczeniem na Androidzie są łatki od Google (mają naprawdę mocnych speców od cyberbezpieczeństwa) i zdrowy rozsądek.
Ale nie będziemy tego omawiać w tym wątku, bo dotyczy czego inne.
14-08-2022 08:29 PM
@LS09, Zgodnie z informacją znajdująca się na stronie Google Developers aplikacja może przeprowadzać weryfikację SMS bez konieczności posiadania dodatkowych uprawnień. Po prostu tak to zostało zaprojektowane przez Google. Sposób ten jest bardziej bezpieczny niż nadawanie pełnych uprawnień do wiadomości.
Automatyczna weryfikacja przez SMS z interfejsem API SMS Fetchr
https://developers.google.com/identity/sms-retriever/overview
Mimo to w niektórych aplikacjach wymagana jest nasza zgoda do odczytania wiadomości
Inpost