Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Uprawnienia do wiadomości sms.

(Temat utworzony: 09-06-2022 01:11 PM)
906 Wyświetlenia
LS09
Apprentice
Opcje
Zdarzyło się Wam, że mimo braku uprawnień aplikacja sama odczytuje wiadomości sms? Nie to że uprawnienia nie zostały nadane lub zostały odebrane ale w ogóle nie ma takiego rodzaju uprawnień.
0 Like
19 Odpowiedzi
LukaszW
Expert
Opcje

@LS09 na Android 12 specjalna ikona informuje o zezwoleniach używanych w danym czasie - jeśli masz ochotę, wyczyść dane aplikacji i spróbuj ponownie konfiguracji - wyjaśni się kwestia, czy do takiej zgody aktywowane jest jakiekolwiek zezwolenie, czy np. jest to kwestią takich możliwości na systemie Android - naturalnie, aplikacja wie, skąd przyjdzie SMS i jakie mogą być w nim informacje.

LS09
Apprentice
Opcje
Resetowałem dane i ponownie zalogowałem do aplikacji. Nadal żadnej diody nie widziałem a po wpisaniu nr tel. pojawiło się okno z miejscem na kod sms, które samo się wypełniło jak tylko otrzymałem smsa.
Aplikacja wiadomości była zablokowana przed dostępem przez bitdefender.
0 Like
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@LS09, tak samo to działało, jak rejestrowałem się w którymś z komunikatorów (chyba Telegram albo Whatsapp) i to samo miała moja znajoma w słynnej aplikacji randkowej, zakładała konto przy mnie i kod z SMSa zaczytał się u niej automatycznie.

Nie wiem, czy to pomoże, ale powiedz, czy sprawdzałeś uprawnienia tylko w ustawieniach dot. konkretnej aplikacji, czy też, nazwijmy to, pozostałych ustawieniach OS, u mnie na telefonie z A12 jest jeszcze punkt "Pozwolenia" oraz "Specjalne dostępy" (tłumaczenie własne, bo mam menu w innym języku), gdzie można zmienić więcej rzeczy dot. aplikacji i ich uprawnień i nie zawsze się one pokrywają z tym, co jest w punkcie dotyczącym konkretnej apki.

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

LS09
Apprentice
Opcje
Właśnie sprawdziłem czy gdzieś poza apka nie widać przydzielonych dostępów do sms. Wg danych z telefonu aplikacja nie ma dostępu do sms.
0 Like
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@LS09, w takim razie pewnie nic z tym nie zdziałamy i musimy przyjąć fakt, że to jest praktyka dość powszechna.

Witaj na Forum Samsung!
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

0 Like
LS09
Apprentice
Opcje
Jaką w takim razie mamy gwarancję, że aplikacja nie czyta innych sms ów. Ciekawym jest fakt, że aplikacja do obsługi wiadomości sama jest zablokowana przez bitdefendera przed odczytem. Podobnie tyczy się zapisywania paragonów na urządzeniu. Z tą różnicą,że tu już jest uprawnienie dostępu do plików i multimediów ale jest ono wyłączone a i tak paragony pobiera.
0 Like
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@LS09, nie mamy żadnej gwarancji. Ale wiesz, zablokowanie lokalizacji nie przeszkadza Google nadal ją śledzić i zapisywać do profilowania (są badania). A ostatnio czytałem o opcji "Mute" dla mikrofonu w różnych programach na Windowsie. Okazało się, że ten przycisk tak naprawdę nic nie mutuje i mikrofon nadal rejestruje dźwięki.

Ja osobiście jestem zdrowym paranoikiem pod tym względem, sporo czytam w temacie i stwierdzam, że jeśli chcemy bezpieczeństwa level hard, to ważne informacje przekazujemy tylko w 4 oczy w jakiejś pustej kawiarni bez zasięgu.

Witaj na Forum Samsung!

LS09
Apprentice
Opcje
Czyli podobnie jak ja ale chodzi o sam mechanizm. Wszystkie zabezpieczenia, antywirusy i inne szmery bajery nie powstrzymały zwykłej aplikacja z dyskontu takiego jak biedronka przed nieskrępowanym dostępem do wiadomości i danych na urządzeniu. To już nie jest paranoja to już jest niebezpieczne. Bitdefender miał blokować uruchamianie aplikacji a brak uprawnień miał uniemożliwiać dostęp a tu nic nie zadziałało.
0 Like
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@LS09, co do antywirusów zbadaj temat, na telefonach to nie jest to samo, co na komputerach. Były różne testy, które wykazały, że antywirusy na Androidzie tak naprawdę nic nie sprawdzają i nie skanują, a tylko udają, że to robią. A te, które coś skanują, mają przestarzałe bazy wirusów, które nie są aktualizowane na bieżąco. A te, które mają w miarę nowe bazy wirusów dość często wydają false positive alarmy. To wszystko prowadzi nas do wniosku, że najlepszym zabezpieczeniem na Androidzie są łatki od Google (mają naprawdę mocnych speców od cyberbezpieczeństwa) i zdrowy rozsądek.

Ale nie będziemy tego omawiać w tym wątku, bo dotyczy czego inne. :winking-face:

Witaj na Forum Samsung!

kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@LS09, Zgodnie z informacją znajdująca się na stronie Google Developers aplikacja może przeprowadzać weryfikację SMS bez konieczności posiadania dodatkowych uprawnień. Po prostu tak to zostało zaprojektowane przez Google. Sposób ten jest bardziej bezpieczny niż nadawanie pełnych uprawnień do wiadomości.

Automatyczna weryfikacja przez SMS z interfejsem API SMS Fetchr
https://developers.google.com/identity/sms-retriever/overview

Mimo to w niektórych aplikacjach wymagana jest nasza zgoda do odczytania wiadomości

InpostInpost