Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

WiFi Direct - Samsung Galaxy S10e Android 11 - Brak możliwości skorzystania

(Temat utworzony: 21-03-2022 12:50 PM)
1693 Wyświetlenia
Twardx
Explorer
Opcje

Witam. Jestem posiadaczem Samsung Galaxy S10e zaktualizowany do Android 11. Mój problem nie wiem czy jest z telefonem czy z oprogramowaniem Android. Telefon obsługuje WiFi Direct ale nigdzie nie można wybrać opcji wyślij przez WIFI direct. Można wybrać bluetooth czy inne sposoby udostępniania ale nigdy nie ma wifi direct. Powiem, że wiem jak uruchomić tą funkcję. Musi być włączone wifi na jednym i drugi telefonie. Jeden w trybie wifi direct wtedy widzi drugi telefon i się łączą przez wcześniejszą zgodę akceptację. Udaje mi się telefony połączyć w tej technologi ale potem jak np. wchodzę do galerii i chce duży film wysłać po zaznaczeniu filmu wyskakuje okienko z propozycjami czym chcesz to przesłać i jest tego mnóstwo ale nigdy nie ma wifi direct. Jak to możliwe jak na telefonach piszę, że są połączone ??

0 Like

1 Rozwiązanie

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Informację znajdziesz w oficjalnej liście zmian w oprogramowaniu Android 11. Zerknij do poniższego odnośnika.

https://doc.samsungmobile.com/SM-G970F/XEO/doc.html

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

14 Odpowiedzi
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Funkcja Wi-Fi Direct została okrojona w systemie Android 11. Poniżej wklejam oficjalną informację:

Nie można już używać opcji Wi-Fi Direct do wysyłania plików do innych urządzeń. Zamiast tego można użyć funkcji Udostępnianie w pobliżu. Nadal można odbierać pliki za pomocą Wi-Fi Direct.

Twardx
Explorer
Opcje
Dzięki za odpowiedź. Oglądałem również filmy z instrukcją na youtube (zamieszone 1 rok temu) myśląc że coś może robie źle ale tam np na samsung galaxy s20 przesyłali bez problemu różne pliki i właśnie była tam ikonka do wybrania - wyślij wifi direct. Przedziwna sprawa. Wifi direct łączy się z drugim telefonem ale nie możesz nic przesłać poleceniem wyślij wifi direct. Kuriozum
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Pozostaje skorzystać z funkcji Udostępnianie w pobliżu.

PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@mirudo24  tak w tym momencie to ta funkcja jest najbardziej odpowiednia

0 Like
Twardx
Explorer
Opcje
Ok. Dzięki za odpowiedzi. Jeżeli @mirudo24 masz gdzieś ten link do oficjalnej odpowiedzi to bym z chęcią poczytał. Skorzystam z rady i wypróbuje udostępnianie w pobliży lub quick share ale np xaiomo mi 10 lite 5g ma coś podobnego nazywa się mi share ale nie obsługuje mojego modelu. Pozdrawiam
0 Like
Rozwiązanie
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Informację znajdziesz w oficjalnej liście zmian w oprogramowaniu Android 11. Zerknij do poniższego odnośnika.

https://doc.samsungmobile.com/SM-G970F/XEO/doc.html

Alex9152
Troubleshooter
Opcje
Po prostu wysyłasz przez bluetooth i telefon sam przełączy na wifi direct jak jest np duzy plik😊😊
0 Like
Twardx
Explorer
Opcje

Witam. Sprawdziłem udostępnianie w pobliżu na xaiomi mi 10 lite 5g i powiem szczerze ten twór jest raczej nie do końca dopracowany. Przy wysyłaniu dużych plików a nawet małych i tak uporczywie wybiera bluetooth nie korzystając z bezpośredniego połączenia wifi direct. Kuriozalna jest ta sytuacja z wifi direct po co to było zmieniać. Dobrze to działało to znowu coś próbowali ulepszać na siłę. To powinno leżeć w gesti użytkownika z której technologi chcesz skorzystać. Po prostu android w samsungu i xaiomi sam wybiera bluetooth - czyli wolniejszy transfer. Moim zdaniem przekombinowane do udostępnianie w pobliżu. Uruchomiane są 3 przyciski lokalizacja, wifi, bluetooth. Oba telefony nadal obsługują technologię wifi direct. 

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Warto zgłosić spostrzeżenia jako sugestię za pomocą aplikacji Samsung Members. Poniżej znajdziesz odnośnik do instrukcji.

Wskazówka - zgłaszanie sugestii do firmy Samsung
https://eu.community.samsung.com/t5/aplikacje-mobilne-i-us%C5%82ugi/porada-jak-zg%C5%82osi%C4%87-sug...