01-01-2020 07:57 PM
Witam
Mam Samsunga S10 i chciałbym go połączyć z tabletem Samsung Galaxy TAB S2 tak żeby oglądać pliki z telefonu na tablecie, odbierać połączenia itp.
Jest taka możliwość?
Próbowałem przez Smart view i smartthings ale nie udało mi się.
Za pomocą przejściówki w zestawie z telefonem, mogę oglądać zdjęcia z tabletu, w drugą stronę nie działa. Pomocy
01-01-2020 09:10 PM
@JIMMYtm jeżeli chodzi o połączenia i sms-y to są odpowiednie tematy na forum w odpowiednim dziale: Jak korzystać z funkcji połączeń i wiadomości SMS na innych urządzeniach?
Jeżeli chodzi o przeglądania zawartości, tu pokusiłbym się włączenie usługi Dex: Szybkie spojrzenie na tryb Samsung DeX
Jednakże obstawiam, że twój tablet nie obsługuje żadnej z tych funkcji 😞
01-01-2020 09:30 PM
@JIMMYtm, jeżeli synchronizujesz zdjęcia i filmy z chmurą (Samsung, Microsoft, Google) to w każdej chwili możesz przeglądać tego typu pliki na obu urządzeniach. Niestety obawiam się, podobnie jak @Szewcu72, że innego rozwiązania nie znajdziemy. Funkcja przekazywania połączeń jest dostępna wyłącznie na nowszych tabletach począwszy od modelu Galaxy Tab S4 Wi-Fi.
09-02-2020 07:54 PM
Przetestuj Samsung Flow - musisz pobrać aplikację ze sklepu Play na oba urządzenia.
Ja z niej korzystam właśnie na takim samym zestawie i jestem zadowolony. Wszystkie powiadomienia z telefonu przychodzą na tablet i z poziomu tabletu można odpisywać na wiadomości. Jeśli chodzi o połączenia głosowe, to nie wiem, czy działają. Nie wpadłem na taki pomysł.
20-07-2023 08:37 PM
Witam,
Na początku zaznaczę, że od lat jestem na Samsungach, wcześniej wiele modeli z linii Note, a od premiery na Foldzie 3. Mam obycie z obecnym One UI i używam praktycznie wiekszosci funkcji dostępnych w nakładce Samsunga.
Nigdy jednak nie miałem tableta, poza jakimiś chwilowymi próbami w okolicach początku ich istnienia i pierwszej fali ich mody - ale wtedy to jakoś się odbiłem.
Ostatnio jednak stwierdziłem, że nie chce mi się taszczyć ze sobą laptopa do oglądania seriali na wyjazdach itp. a na Foldzie to tylko oglądam jak mnie przyciśnie - bo jednak mimo wszystko mały jest ten ekran i na dłuższe oglądanie jest męczące - więc zacząłem myśleć o tablecie Samsunga, ale chciałem koniecznie z ekranem AMOLED. Niestety bieżące modele nisko -średnio półkowe mało które go mają (W serii A są IPS'y z tego co widziałem), a ja nie potrzebuję dopłacać do obecnych flagowcow z linii S, tylko dla ekranu (bo do okazyjnego używania mi szkoda tyle $, nie potrzebuje Snapa 8 dla serwisów VOD i internetu, dla bardziej flagowej wydajności mam Folda i wtedy też ewentualnie tryb DeX na Monitorze/TV)
Zaopatrzyłem się w znalezionego na Allegro zapieczętowanego jeszcze Taba S4 z amoledem. Jestem z niego mega zadowolony, zaskoczony wręcz pozytywnie, Snapek chodzi całkiem nieźle, bateria trzyma, ekran złoto (choć jednak szarości w tamtej generacji były słabsze niż zapamiętałem..) po aktualizacjach do Android 10 wystarcza, no i DeX na natywnym ekranie urzadzenia - i ta rozdziałka ekranu 2560x1600! Zaskoczyłem się, więc posłuży trochę bardziej niż tylko konsumpcja treści ☺
I tutaj dochodzę do finału i mojego pytania... No więc do sedna. Istnieją jakieś wygodne sposoby (najlepiej natywne, albo aplikacjami wprost od Samsunga) na symbiozę obu urządzeń Galaxy - Smartfona i Tabletu, aby zadania zaczęte na jednym urządzeniu, kontynuować na drugim? Ogarnąłem już funkcję "Połączenia i SMSy na innym urządzeniu" więc obydwa urządzenia dzwonią przy przechodzącym połączeniu, dostają smsy itp - bardzo wygodne, odbieram/odpisuję tym, które aktualnie mam w dłoni. Przeglądarka internetowa mi się synchronizuje (używam innej niż ta Samsunga/Chrome, ale nieważne), aplikacje takie jak Messenger i WhatsUp też są sparowane i ładnie dublują. Tylko... Pliki. Szczególnie zdjęcia i klipy wideo. Jakiś dobry sposób, abym mógł Tabletem robić porządek z plikami w Galerii, które znajdują się na telefonie? Bez potrzeby kopiowania wszystkiego ciągle... We Foldzie3 mam praktycznie całą pamięć zawaloną (A wersja 512GB) a Tablet ma 64GB, ale nawet nie o to chodzi, bo mógłbym mu dać kartę 512GB, tylko gdybym wciąż miał wszystko przekopiowywac to = strata czasu, no i problemy (jak już zrobię porządki w jednym miejscu, w drugim bym musiał to robić 2gi raz). Najlepiej jakiś sposob, który by używał połączenia WiFi Direct lub działał jakoś podobnie, bo Chmury wszelakie odpadają. Raz, że mam duży przemiał danych, a dwa - często jestem w miejscach o słabym pokryciu zasięgiem i bez dostępu do bezpiecznej sieci wifi. Jeżeli jednak wymaganiem byłoby "połączenie do tej samej sieci wifi obu urządzeń" (by się widziały lokalnie) ale niekoniecznie z dostępem do samego internetu w tej sieci, to mam jakiś mobilny ruterek wifi gdzieś w szufladzie, który na ten czas bym załączał dla nich (w ostateczności).
Jakieś pomysły drogie koleżanki i koledzy? 😅
20-07-2023 08:57 PM
20-07-2023 08:58 PM
20-07-2023 09:04 PM
20-07-2023 09:05 PM
20-07-2023 09:30 PM