Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Samsung Knox - najbardziej skomplikowane rozwiązanie nieistniejącego problemu

(Temat utworzony: 23-01-2019 09:32 PM)
981 Wyświetlenia
przeslijmi
First Poster
Opcje

Kupiłem telefon Samsung J6+

Zacząłem od podstawowej rzeczy - tj. zaszyfrowania telefonu. Samsungi w przeciwieństwie do reszty rynku tego nie potrafią. Szokujące to nie jest. Jak rozumiem ta funkcja została zablokowana, a następnie udostępniona jako ultra innowacyjne rozwiązanie nazwane KNOX.

I telefon mój twierdzi, że ma to coś. Wersja Knox 3.2, API Level 26, TIMA 4.1.0.

Niestety nijak mi to nie mówi jak włączyć szyfrowanie telefonu, ani czy to szyfrowanie jest fabrycznie włączone. Podczas uruchamiania program nie pyta o żadne hasło więc zakładam, że szyfrowania nie ma.

Prosze o pomoc - jak włączyć szyfrowanie skoro ma się KNOX'a. Chociaż generalnie potrzebuje tego tylko na czas sprzedaży tego urządzenia bo na dłużej klientem Samsunga nie zostanę. Ale wciąż chciałbym wiedzieć.

Dziękuję :smiling-face:

0 Like
5 Odpowiedzi
Szewcu72
MegaStar
Opcje

@przeslijmi a co byś chciał za szyfrować? Nie wiem jakie mozliwości ma model J6+, nie używam. Ale możesz skorzystać zabezpieczonego folderu "Mój sejf" lub szyfrowania karty pamięci.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
0 Like
przeslijmi
First Poster
Opcje

Dzięki za zainteresowanie.

Chodzi mi o normalną Androidową funkcję szyfrowania całej zawartości dysku telefonu. Mam to w innych telefonach po prostu w menu Androida. To jest standardowa funkcja od kilku wersji androida od wielu lat. W Samsungu po prostu jej nie ma w menu.

Nie chodzi o kartę pamięci ani o folder z fociami. Tylko normalne szyfrowanie całego dysku.

0 Like
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Ostatni raz taką funkcję u Samsunga widziałem w Androidzie 7.0 Nougat. Potem z niej zrezygnowali.

Screenshot_20190123-211640.png

W J6+ masz tylko funkcję szyfrowania karty pamięci.

0 Like
przeslijmi
First Poster
Opcje

Czyli jednak.

To przygoda z Samsungiem potrwala 3 godziny. Droga nauczka :smiling-face:

Dzięki za pomoc :smiling-face:

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@przeslijmi, rozwiązanie Samsung Knox dedykowane jest przede wszystkim dla przedsiębiorców. Więcej informacji znajdziesz w tym miejscu. W sklepie Galaxy Apps znajdziesz również aplikację Samsung Knox Deployment. Niestety nie zgłębiałem tego tematu, więc musisz sam poszperać.

Dlaczego chcesz szyfrować dane? Nie wystarczy ustawić kodu lub innej metody zabezpieczenia dostępu do telefonu?

0 Like