Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

S23U Wyjście multimediów

(Temat utworzony: 07-02-2025 10:47 AM)
100 Wyświetlenia
kantek
Pathfinder
Opcje
Dzień dobry. Dla aplikacji YT Music oraz Radio Eska mam ustawiony "Osobny dźwięk aplikacji", dzięki temu mogą one działać w tle w dowolnym odbiorniku bluetooth, a pozostałe dźwięki mam w telefonie. Jednak gdy na górnej belce zmienię domyślne źródło dźwięku na urządzenie bluetooth to dźwięk wyraźnie zmienia jakość na lepszą, ewidentnie jest więcej najniższych i najwyższych dźwięków. Różnicę słychać na Buds 2 Pro, głośnikach domowych oraz w radiu samochodowym.
Sprawdziłem wszystkie możliwe ustawienia np kodek, Dolby Atmos, głośność bezwzględną i wszystko co było z dźwiękiem i nie znalazłem żadnych żadnych zależności zmiany jakości dźwięku.

Czy ktoś ma lub miał taki problem?
0 Like
4 Odpowiedzi
PatrykF
Expert
Opcje

@kantek A co się dzieje, kiedy odtworzysz wtedy dźwięk z innego źródła niż te dwie aplikacje? Dźwięk pojawia się wtedy na głośniku telefonu czy odtwarza się w odbiorniku BT?

0 Like
kantek
Pathfinder
Opcje
Jeśli domyślnie jest ustawione na telefon to muzyka jest na BT a reszta w telefonie, jeśli ustawie na BT to wszystko leci na BT. Jeśli ustawię na telefon i włączę np tylko YTM to jakość na bluetooth jest średnia (dla mnie średnia) i jeśli w tym momencie przełączę na głośniki to jakość się polepsza. Nie jestem audiofilem ale słyszę różnicę poprawny. Oczywiście można się do tego przyzwyczaić jednak jak dla mnie powinno to działać inaczej.
0 Like
PatrykF
Expert
Opcje

@kantek Podejrzewam, że ta funkcja rozwiązana jest w taki sposób, że są dwa kanały dźwiękowe, które mają różne zakresy. Kiedy Bluetooth jest uruchomione "w pełni" do jego obsługi używany jest główny kanał. Kiedy włączone jest rozdzielenie dźwięków to głównym kanałem pozostaje głośnik urzadzenia, a Bluetooth jest obsługiwany przez ten zapasowy kanał. Myślę, że tak właśnie ma to działać, ale możesz przesłać zapytanie z raportem o błędach tutaj:

Samsung Members > Wsparcie > Wyślij zgłoszenie > Raporty o błędach.

kantek
Pathfinder
Opcje
Też tak uważam. Zauważyłem, że po rozdzieleniu, czyli główny dźwięk w telefonie + osobny dźwięk aplikacji, kanał BT jest jakby niekompletny lub zawierał jakieś błędy. Ponieważ przy takim połączeniu i uruchomieniu aplikacji do obsługi głośników, aplikacja nie wykrywa głośników. Dopiero po przełączeniu głównego kanału na BT głośniki są wykrywane w aplikacji, jednocześnie system system cały czas wykrywa i przesyła dźwięk.

Dodatkowo zrobiłem mały test i w standardowym połączeniu dźwięk do głośników domowych jest przesyłany za pomocą kodeku atpX. Przy kanale głównym BT i zmianie atpX na SBC jakość dźwięku spada, czyli tak ma być, ale po zmianie kanału na telefon jakość spada automatycznie a zmiana atpX na SBC nie zmienia jakości albo zmiana jest na tyle mała, że jej nie słyszę.

Podsumowując, tak jak wspomniałem wcześniej, kanał BT jest jakby niekompletny lub zawierał jakieś błędy.

PS
Nie wysyłałem żadnych zgłoszeń
0 Like