Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

S20 FE 5G Uprawnienia dla locus map classic

(Temat utworzony: 10-06-2022 03:39 PM)
604 Wyświetlenia
ermaciej
Apprentice
Opcje
Jakie uprawnienia muszę nadać aplikacji,  żeby po wygaszeniu ekranu telefon nie wyłączał lokalizacji?
Aktualnie ma nadany dostęp do lokalizacji (zawsze zezwalaj), zapobieganie uśpienia telefonu...
Aplikacja w tle chodzi, bo jak równocześnie mam uruchomiony samsung health (trening), to ślad GPS jest nagrywany... Bez samsung health po wyłączeniu ekranu telefon przestaje podawać lokalizację. 
0 Like

1 Rozwiązanie

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
ermaciej
Apprentice
Opcje
Problem rozwiązany - problem, który sam sobie stworzyłem... Dla potomności: otóż zafascynowany możliwościami Bixby Routines utworzyłem procedurę polegającą na włączaniu lokalizacji po uruchamianiu locus map, i wyłączaniu lokalizacji po zamknięciu locus. Okazało się, że już samo zrzucenie locus map w tło powodowało wyłączenie lokalizacji... Po usunięciu ostatniego etapu procedury nagrywanie śladu w locus map działa poprawnie.
Dziękuję za próby pomocy w rozwiązaniu problemu.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

9 Odpowiedzi
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@ermaciej  Dzień Dobry

W przypadku problemów z działaniem aplikacji GPS, zalecanym działaniem będzie wyczyszczenie danych. Wykonuje się to w następujący sposób: Ustawienia > Aplikacje > GPS > Domyślna pamięć > wyczyść dane. Wyświetli się komunikat o utracie danych, ze swojej strony dodam, że reset ten usuwa jedynie pamięć podręczną aplikacji oraz resetuje sterowniki do wartości domyślnej - dane na koncie pozostają bezpieczne. Dla pewności warto po tej czynności wykonać tak zwany miękki reset, który nie naruszy danych, a odświeży on działanie systemu, gdyż ta kombinacja klawiszy rozłącza telefon z baterią. Należy przytrzymać przycisk zasilania oraz przycisk przyciszania dźwięku jednocześnie na około 10 sekund (do pojawienia się logo Samsung), wtedy telefon uruchomi się ponownie.

ermaciej
Apprentice
Opcje
Dzień dobry,
Wydaje się mi, że to nie problem z działaniem GPS, a uprawnieniami, bo w zestawie z inną aplikacją działa... niemniej poszedłem wytyczoną ścieżką (prawie, bo Ustawienia >Aplikacje > Locus Map Classic >Domyślna pamięć) i tam wyczyść dane jest wyszarzone...
Miękki reset zrobiłem.
Zakładanych efektów brak... co jeszcze mogę zrobić/zmienić/ustawić?
Screenshot_20220614-082322_Settings_7085_1655187802.jpg
0 Like
LukaszW
Expert
Opcje

@ermaciej, wybierz swoją aplikację w zakładce Ustawienia > Aplikacje. Następnie wejdź w zakładkę Bateria zamiast domyślna Pamięć i zdejmij panujące tam ograniczenia lub zezwól na czynności w tle i wyłącz optymalizację zużycia (zależnie od wersji Anodrid).

Takie postępowanie pomaga w przypadku wspomnianego Samsung Health, tak więc spodziewam się efektu. :smiling-face: 

ermaciej
Apprentice
Opcje
Tak już wcześniej zrobiłem, przed napisaniem na forum...Screenshot_20220614-121435_Settings_7092_1655201675.jpg
0 Like
LukaszW
Expert
Opcje

@ermaciej czy ta aplikacja działała Ci wcześniej przy wygaszonym ekranie lub na innym urządzeniu?

Takie sytuacje potrafią być wywołane polityką bezpieczeństwa systemu Android i możliwe, że aplikacja zewnętrzna nie dostała takich uprawnień. 

Przykładowo, jeśli włączysz piosenkę na telefonie i założysz Budsy, to pomimo wygaszenia ekranu dźwięk się przełączy. Ale polityka Android nie pozwala globalnie na parowanie, bo Bluetooth przy wygaszonym ekranie. :winking-face: Tak więc niektóre rzeczy pozostają kwestią indywidualną.

ermaciej
Apprentice
Opcje
Wcześniej bezproblemowo działała na Honor, zmieniłem telefon na S20FE i od początku problem...
0 Like
LukaszW
Expert
Opcje

@ermaciej, w tej sytuacji masz gwarantowaną zmianę w poziomie bezpieczeństwa. :winking-face: 

Nie zaczęliśmy jednak od najważniejszego - przetestuję aplikację, której używasz na swoim Galaxy - dam znać, czy problem się reprodukuje. :smiling-face: 

Rozwiązanie
ermaciej
Apprentice
Opcje
Problem rozwiązany - problem, który sam sobie stworzyłem... Dla potomności: otóż zafascynowany możliwościami Bixby Routines utworzyłem procedurę polegającą na włączaniu lokalizacji po uruchamianiu locus map, i wyłączaniu lokalizacji po zamknięciu locus. Okazało się, że już samo zrzucenie locus map w tło powodowało wyłączenie lokalizacji... Po usunięciu ostatniego etapu procedury nagrywanie śladu w locus map działa poprawnie.
Dziękuję za próby pomocy w rozwiązaniu problemu.
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@ermaciej  Dziękujemy za informacje 

0 Like