14-05-2019 01:24 PM
Cześć,
Bixby Vision to narzędzie od Samsunga, które pojawiło się w Galaxy S8 i wyższych wersjach. Dzięki niemu możemy nieco ułatwić sobie życie, np. tłumacząc menu w restauracji w obcym języku czy wyszukać ciekawe miejsca w pobliżu.
Gdzie znajdziemy Bixby Vision?
w aplikacji Aparat – znajduje się nad ikonką Ustawień:
z poziomu zdjęcia z Galerii:
bezpośrednio z aplikacji Bixby Vision:
Skoro już wiemy, gdzie znaleźć opisywane narzędzie, pora odkryć jego możliwości, a jest ich kilka:
1. Tekst
Fajną opcją jest możliwość tłumaczenia tekstu zarówno z j. polskiego na wiele innych jak i z j. obcego na polski. Może się przydać w zagranicznej podróży np. podczas czytania etykiet produktów czy zapoznając się z menu w restauracji. Bixby Vision może tłumaczyć „na żywo” lub po zapisaniu tekstu, przy czym lepiej radzi sobie z tekstem zapisanym.
Obsługa aplikacji jest intuicyjna, wystarczy skierować obiektyw na interesujący nas tekst i wybrać język tłumaczenia, a otrzymamy taki efekt:
Zapisany w ten sposób tekst możemy przenieść do schowka. Ciekawsza jest opcja udostępniania, dzięki której telefon wykonuje konwersje tekstu z fotografii lub dokumentu np. do Wiadomości czy innego komunikatora. Funkcja świetnie się sprawdza, gdy do zapisania jest spora ilość tekstu.
2. Obraz
Pozwala na odnalezienie obrazów podobnych do fotografowanych lub wyjaśnienie, co znajduje się na zdjęciu (we współpracy z Pinterest). W przypadku wątpliwości, co przedstawia obiekt, wystarczy sięgnąć po telefon aby uzyskać podpowiedź.
Oczywiście wskazana jest wyrozumiałość, bo zdjęcie czekolady Bixby Vision interpretuje jako mydło
3. Miejsce
Funkcja działa przy użyciu GPS, a zatem możemy jej używać na zewnątrz. Dzięki niej, po wyłapaniu naszej lokalizacji, aplikacja wyświetli ciekawe miejsca znajdujące się w okolicy. Może być to świetne rozwiązanie na wycieczkach i w podróży. Ciekawostką może być fakt, że apka rozpoznaje miejsca w pobliżu na podstawie zdjęcia z Galerii, które wykonano z włączoną opcją lokalizacji.
4. Wino
Słodkie, musujące a może wytrawne? Koneserów wina z pewnością zainteresuje możliwość rozpoznawania trunku na podstawie etykiety. Aplikacja zaprezentuje m.in. kraj pochodzenia wina, jego rodzaj i ocenę wystawioną przez portal Vivino.
5. Kod QR
Tradycyjny skaner kodów QR, przenoszący bezpośrednio w docelowe miejsce.
Jak widzicie, możliwości Bixby Vision jest wiele, zatem zachęcam do zabawy i odkrywania jego zastosowań. Podzielcie się też w komentarzach, czy Wy korzystacie z Bixby Vision? W jakich sytuacjach się przydaje? Jaka jest Wasza ulubiona funkcja?
14-05-2019 01:37 PM
@AgnieszkaG, bardzo przydatne wskazówki. Do tej pory sporadycznie korzystałem z funkcji czytnika kodów QR, ale czas najwyższy sprawdzić pozostałe możliwości aplikacji. Dziękuję za szczegółowy poradnik
14-05-2019 01:40 PM
@AgnieszkaG Nie wiedziałam że BIXBY VISION ma tyle przydatnych opcji ale dzięki tobie już wiem.
14-05-2019 05:10 PM
@AgnieszkaG Bardzo ciekawe, nie korzystałem do tej pory z tej finkcji ale teraz wypróbuje to sobie.