Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Digital Wellbeing – zadbaj o świadome użytkowanie smartfona

(Temat utworzony: 15-03-2019 01:46 PM)
4508 Wyświetlenia
KrzysiekK
Hotshot
Opcje

galaxy-s10_performance_battery.jpg

Cześć forumowicze!

Obecnie coraz więcej czasu spędzamy przed ekranami smartfonów. Zdalna praca, informacje, rozrywka, social media, gry, to tylko część treści, które angażują naszą uwagę każdego dnia. Warto jednak zastanowić się, które z tych czynności są dla nas wartościowe, a które zwyczajnie marnują nasz czas. Wbrew pozorom, nie jest to takie proste. Wiadomo, że aktywności związane z pracą czy obowiązkami ocenimy jako te bardziej wartościowe. Nie ma też nic złego w korzystaniu z aplikacji o charakterze rozrywkowym :winking-face: Zagranie w ulubioną grę kiedy podróżujemy z pracy do domu autobusem, czy też odpalenie aplikacji rozwijającej naszą spostrzegawczość, wiedzę lub kreatywność, czemu nie? Jeśli dodatkowo działa to rozwijająco lub choćby odstresowuje nas po ciężkim dniu pracy, to dlaczego nie mielibyśmy z tego korzystać? Ważne jednak by zadbać o odpowiedni dobór treści oraz aby być świadomym czasu jaki poświęcamy tym aktywnościom. Pierwszym krokiem do zadbania o „cyfrowy dobrostan” jest sprawdzenie w jaki sposób korzystamy z naszych urządzeń na co dzień. Z pomocą przyszła funkcja w telefonach z systemem Android Pie.

Przywitajcie Cyfrowy dobrostan :smiling-face:

Dzięki tej opcji możecie dokładnie monitorować czas spędzony ze swoim telefonem.

W łatwy sposób sprawdzicie liczbę odblokowań telefonu, czy ilość odebranych powiadomień.

Screenshot_20190313-135017_Digital wellbeing.jpg

Dla każdej z opcji dostępne są oczywiście bardziej szczegółowe informacje.

Screenshot_20190313-135152_Digital wellbeing.jpg     Screenshot_20190313-135200_Digital wellbeing.jpg     Screenshot_20190313-135204_Digital wellbeing.jpg

Możemy również określić nasz dzienny limit dla poszczególnych aplikacji.

Po przekroczeniu wskazanego czasu zobaczymy stosowne powiadomienie.

Screenshot_20190313-151821_Digital wellbeing.jpg     Screenshot_20190313-151759_Digital wellbeing.jpg

Bardzo przydatną pozycją jest "Koniec dnia ".

Pozwala na ustalenie godzin, w których telefon przypomni nam o potrzebie oderwania się od ekranu.

Możecie wyłączyć powiadomienia oraz aktywować skalę szarości. Oczy będą mogły odpocząć, co ułatwi zasypianie.

Screenshot_20190313-135059_Digital wellbeing.jpg

Spotkaliście się z osobami, które sięgają po telefon zbyt często?

Ile czasu sami spędzacie ze swoim telefonem? Czy Cyfrowy dobrostan będzie dla Was pomocny?

13 Odpowiedzi
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Wprowadzenie funkcji Cyfrowy dobrostan to bardzo dobry pomysł. Często nie zdajemy sobie sprawy ile czasu spędzamy przed telefonem czy tabletem. Podejrzewam, że nikt z nas nie mierzy czasu jaki poświęcamy urządzeniom elektronicznym.

Bardzo chętnie skorzystam z nowej funkcji żeby dowiedzieć się czy przypadkiem nie spędzam zbyt dużo czasu przed ekranem mojego Galaxy Note9. Czekam zatem na udostępnienie funkcji dla pozostałych telefonów z systemem Android Pie :winking-face:

0 Like
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Obecnie w celu określenia czasu spędzonego przy telefonie używam statystyk baterii, a dokładnie tego ile czasu był włączony ekran. Natomiast tak jak napisał @mirudo24, ta funkcja, to dobry pomysł. Dzięki niej będziemy mieć dokładne statystyki użycia telefonu. Osobiście dziennie spędzam średnio 4 godziny używając telefonu.

mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Sprawdziłem dzisiaj z ciekawości ile czasu spędziłem przed ekranem telefonu i jestem pozytywnie zaskoczony. Myślałem, że będzie znacznie więcej. 2 godziny i 17 minut z czego ponad 40 to moja ulubiona gra Galaxy of Heroes :winking-face:

Screenshot_20190318-232257_Digital wellbeing.jpg

A jak tam Wasze wyniki?

Alicja70
Helping Hand
Opcje

Całkiem fajne rozwiązanie. Szybciej zasypiam i budzę się bardziej wyspana i wypoczęta. Nie słyszę powiadomień które wybijały mnie ze snu..

Slonislaw
Student
Opcje

Czy można uzyskać tę funkcjonalność na Galaxy Note 8 z One UI?

0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Slonislaw  Niestety w chwili obecnej nie.

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Slonislaw, niektóre nowe funkcje dostępne są wyłącznie w nowej wersji nakładki wizualnej One UI 1.1. Pełną listę nowości znajdziesz w tym wątku. Na ten moment nowa wersja nakładki dostępna jest wyłącznie dla modeli Galaxy S10e, S10, S10+ oraz wszystkich nowych telefonów z serii A.

Radek_74
Explorer
Opcje

Dobrze by było gdybym mógł świadomie to wyłączyć (niestety nie da rady), bo już piszą, że spowalnia telefon i drenuje baterię. https://antyweb.pl/digital-wellbeing-spowalnia-telefony/?fbclid=IwAR3DY97iu94X-Ki-XzleuSqZpsr5rDIv7b...

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Radek_74, w artykule nie ma ani słowa o tym, że funkcja spowalnia lub negatywnie wpływa na baterię w telefonach firmy Samsung. Na moim telefonie nie zauważyłem żeby aplikacja powodowała opisane w artykule niedogodności. Masz rację odnośnie braku możliwości wyłączenia funkcji Cyfrowy dobrostan w telefonach Galaxy.

0 Like