Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Rozciąganie ekranu?

(Temat utworzony: 15-09-2023 12:32 AM)
934 Wyświetlenia
Kamiledi15
Explorer
Opcje
Witam,
Mam dość nietypowy problem. Próbuję oglądać stare filmy na stronie CDA.PL, na telewizorze CRT. używam do tego przystawki Mibox. Telefon może się połączyć z Miboxem, wyświetlając nanim9swoj ekran, albo sam Mibox też jest oparty na Androidzie, więc można bezpośrednio na nim instalować aplikacje ze sklepu Play. Problem w tym, że gdy filmy są w formacie 4:3, to na ekranie telefonu wyświetlają się prawidłowo, w kwadracie - dodając czarne pasy po bokach. Ale na ekranie Crt również dodają się te pasy, przez co ekran jest zbyt ściśnięty. Rozwiązaniem byłoby rozciągnięcie ekranu w telefonie na boki - czy da się coś takiego zrobić i jak? 
16 Odpowiedzi
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam. W trakcie oglądaniu filmu na dole ekranu kiedy wywołamy pasek z opcjami, mamy opcje Rozszerz Obraz, wtedy ekran zostanie rozciągnięty.Screenshot_20230915-074940_cdapl.jpgScreenshot_20230915-074931_cdapl.jpgScreenshot_20230915-075646_Gallery.jpg
0 Like
Matinek
Troubleshooter
Opcje
Dziwne połączenie masz smartfona a nie masz normalnego tv tylko zabytek crt hm. Może pora kupić i będziesz bezprzewodowo przesyłać sobie obraz z snartfona na tv a do tego będziesz miał lepsza jakość obrazu.
0 Like
Kamiledi15
Explorer
Opcje
@_Technik_ - ta opcja rozszerza mi ekran we wszystkich kierunkach, więc obcina górę i dół, dlatego niestety odpada.
@Matinek - mam też nowy telewizor, crt używam do starych filmów i gier dla lepszego klimatu.
0 Like
PatrykF
Expert
Opcje

@Kamiledi15 Obawiam się, że nic więcej tutaj nie da się zdziałać. Wyświetlanie ekranu telefonu na telewizorze niejako wymusza wyświetlanie właśnie tak, jak jest na eakranie telefonu - jeżeli miejsca jest za mało przez niezgodność formatu obrazu, to ulega on ścieśnieniu. Jedyne wyjście, to w tym wypadku oglądanie mocniej przyciętych filmów.

Kamiledi15
Explorer
Opcje
Znalazłem rozwiązanie pośrednie - ściągnięcie filmu na pendrive i odtworzenie go na telewizorze w programie Vlc, który ma możliwość rozciągnięcia ekranu na boki - działa świetnie. Choć oczywiście konieczność ściągania każdego filmu przed obejrzeniem jest trochę niewygodna. Gdybyście znali sposób na uruchamianie filmów z cda.pl bezpośrednio w Vlc bez ściągania ich na dysk, to dajcie znać - w internecie są porady jak to zrobić, ale na komputerze, a nie na urządzeniach z Androidem. Chyba że znacie jakiś inny odtwarzacz, który pozwala na to samo i odtwarza filmy z cda.
0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Tylko wie Pan ze jeśli rozciągnię Pan ekran na boki przy formacie 4:3 osoby będą zdecydowanie pogrubione.
0 Like
Kamiledi15
Explorer
Opcje
Ale chodzi o oglądanie na telewizorze crt, który jest w formacie 4:3. Więc w tej chwili mając czarne pasy po bokach mam format "pionowy", w którym wielkość w pionie jest większa niż w poziomie. Jeśli film będzie w formacie bez pasów, 16:9, to na telewizorze crt dopasuje się do ekranu - czyli do formatu 4:3.
0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
A w samym telewizorze nie ma Pan możliwości zmiany formatu? Skoro telewizor ma format 4:3 to ogladanie filmu w takim samym formacie obraz powinien być na całym ekranie, natomiast film w formacie 16:9 Powinien mieć pasy u góry i dołu
0 Like
Kamiledi15
Explorer
Opcje
Niestety nie, to stary telewizor kineskopowy. W tamtych czasach był tylko jeden format i nie dało się go zmienić. Teoretycznie powinno to działać tak jak Pan pisze, ale w praktyce jeśli na nowoczesnym ekranie 16:9 mam czarne pasy po bokach, to na kwadratowym ekranie kineskopu też są te pasy, zbyt mocno zwężając obraz. Tak jak pisałem rozwiązaniem byłoby uruchomienie filmu z Cda w odtwarzaczu plików, który umożliwia ręcznie zmianę fornatu - takim programem jest Vlc i to działa, ale muszę ściągać film na dysk żeby go w ten sposób uruchomić.20230914_223138_57682_1694723498.jpg
0 Like