Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Router Bluetooth jak ustawić dobrze

(Temat utworzony: 25-07-2022 03:37 PM)
3604 Wyświetlenia
nowan2020
Troubleshooter
Opcje
Router wifi jest pomocny jak są problemy z siecią lokalną, ale jeśli ta sieć fiksuje i wkoło dużo zakłóceń to wtedy ustawiasz router bluetooth. 
Po udostępnieniu w komputerze telefon jest widoczny jako telefon i multimedia, a nie jako Internet. 
Nie mogę prawidłowo ustawić udostępnienia Internetu do kompa.
Skoro jest taka funkcja to jak to ustawić ?
Urządzenia są sparowane i nic z tego nie wynika. Meili jak nie mogłem wysłać tak niemogę i tak , bo ostatnich nawałnicach wyszły takoe problemy. 
Odnośnik do forum jest mocno enigmatyczny.

image

image

0 Like
Przejdź do rozwiązania
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Udostępnienie Internetu przez Bluetooth sparowanemu komputerowi
1. Upewnij się, że Bluetooth w telefonie jest włączony.
2. Na Androidzie przechodzimy do „Ustawienia > Sieci zwykłe i bezprzewodowe > Więcej..”. Na liście wybieramy „Tethering i punkt dostępu”.

3. Zaznaczamy na liście opcję „Tethering przez Bluetooth”. Połączenie jest teraz udostępnione, musimy je tylko odebrać na powiązanym komputerze.
4. Na komputerze przechodzimy do menu Start / ekranu startowego i wyszukujemy „Urządzenia i drukarki”. Włączamy okno z urządzeniami i wyszukujemy na liście swojego telefonu.

5. Klikamy prawym przyciskiem myszy na naszym telefonie i wybieramy „Połącz używając > Punkt dostępu”.

6. Połączenie zostanie nawiązane i po chwili w komputerze pojawi się połączenie internetowe.

0 Like
nowan2020
Troubleshooter
Opcje
Jak wchodzę w ustawienia w połączenia , nie mam sieci tylko ten skrin co wyżej
0 Like
analyzer65
Troubleshooter
Opcje
Zamiast router bluetooth, wybierz router wifi. Podepnij telefon kablem do portu usb komputera. To wszystko.
W pt udostępniłem w ten sposób internet na służbowy pc i działałem tak 1 dzień jak miałem problem z routerem w mieszkaniu.
0 Like
Rozwiązanie
nowan2020
Troubleshooter
Opcje
Poległem na Routerze Bluetooth, nie udało mi się.

Za to uruchomiłem podłączenie po USB , prosto łatwo i przyjemnie. Zamykam temat .
Dziękuję bardzo za pomoc wszystkim . Łącze pozdrowienia 🙂
relativ
Helping Hand
Opcje

Screenshot_20220726-113942_Settings_4030_1658830626.jpgNa rys. do smartfona udostępniającego internet po BT podpięte są 2 laptopy, smartfon, tablet. Działa ale szału nie ma (po BT transfer tylko 3 MB/s). To tylko takie info (że się da) dla tych którzy z jakichś względów chcą korzystać z routera BT. No ale skoro temat zamknięty to nie rozwijam.

nowan2020
Troubleshooter
Opcje
Dziękuję ci za wsparcie, widzę oprócz włączonego Bluetooth jest włączone wifi , a ja wyłączałem wifi bo w sieci wifi były tylko ripitery sieciowe a routera z wifi nie było , ponieważ to wifi ripiterowe miało hasła poustawiane więc stale mi wskakiwało , dlatego byłem pewny że wifi nie trzeba załączać , bo po co , telefon miał tylko router bluetooth i komp powinien go widzieć, widział , sparowałem ale nijak nie potrafiłem połączyć internetu,
Wyłącz router wifi i odpal router bluetooth i powiedz jak masz Internet, przyda sie,
Poproszę
0 Like
relativ
Helping Hand
Opcje

Screenshot_20220726-130237_Settings_4031_1658840097.jpg

Teraz jestem poza swoim środowiskiem sieciowym więc dokładnie wszystko rozwinę jak do niego wrócę wieczorem. Teraz tylko powiem, że puściłem nie ten zrzut co chciałem. Chciałem taki ale źle się kliknęło.

cd. Oczywiście WiFi nie musi być włączone. Ja miałem na rys. włączone bo wolę internet ciągnąć jak mogę z nielimitowanego łącza operatora kablowego niż z limitowanego, taryfowego łącza operatora komórkowego. Oczywiście jeżeli udostępniał bym komuś internet z namiotu obok PRZEZ BT to WiFi by było wyłączone. Prawdopodobnie w rzeczywistości robił bym to przy użyciu routera WiFi ale teraz mówimy o BT.
Przechodząc do tworzenia naszej sieci BT to po pierwsze parujemy urządzenie na którym uruchomimy router bt z urządzeniami które chcemy do niego podłączyć. W moim przypadku sparowałem smartfon z jeszcze jednym smartfonem, tabletem i dwoma laptopami. Z tym zdaje się nie było problemów, jakby co to służę uprzejmie. Dalej robimy tak jak opisał Radek1980. Punkty 2, 3 na różnych urządzeniach z różnymi wersjami androida mogą wyglądać inaczej ale zawsze chodzi o włączenie routera BT. U mnie wygląda to następująco Ustawienia>Połączenia>Router WI-Fi i udost. internetu>Router Bluetooth. Teraz kluczowy jeśli chodzi o kompa pkt 4, 5. Taka ciekawostka - można pominąć pkt 2, 3 i zacząć od 4, 5 wtedy na tel pojawi się żądanie zezwolenia na połączenie z telefonu. W przypadku zgody zostanie włączony router BT. Jeśli chodzi o urządzenia z androidem to wchodzimy na urządzeniu udostępniającym w Ustawienia>Połączenia>Bluetooth (ten pierwszy omyłkowy rysunek z 4 urzadz.) następnie wchodzimy w szczegóły połączenia z urzadzeniem podłączanym (zębatka) i włączamy 'Dostęp do internetu'. Oczywiście można też podłączać urządzenia z poziomu urządzeń podłączanych wtedy jeżeli jeszcze nie jest włączony router pojawi się żądanie tak jak w przypadku kompa.

nowan2020
Troubleshooter
Opcje
Komputer HP połączony , telefon Samsung połączony , włączone router bluetooth i nic , nie działa , może antywir ? Blokuje
Komunikat = patrz na górze
Czy windows 10 czy 11 bez znaczenia
0 Like
nowan2020
Troubleshooter
Opcje
Na komputerze jest wszystko , telewizory , głośniki , telefon , a internetu brak
Błąd łączenia Screenshot_20220726-222814_Wi-Fi tips.jpg
0 Like
relativ
Helping Hand
Opcje

Screenshot_20220726-223734_Settings.jpg

Wejdź na tel na którym udostępniłeś router BT w Ustawienia>Połączenia>Bluetooth>ten komp HP>zębatka i pokaż co tam jest. U mnie jest coś takiego:

Dopiero teraz zobaczyłem ten dołączony twój zrzut, więc pytanie: 

W Windowsach wejdź w Ustawienia>Urządzenia>Bluetooth i inne urządzenia>Inne urządzenia>nazwa twojego smartfona. Jaki tam jest status (sparowane, połączone, brak połączenia, .... coś innego ?) U mnie jest połączone. Może usuń ten tel  i sparuj z kompem jeszcze raz.

0 Like