Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Notatki Samsung, czyli komfortowe notowanie z Galaxy Al [PORADNIK + MOJA OPINIA]

(Temat utworzony: 28-06-2024 02:08 PM)
2803 Wyświetlenia
FG_Test23
Black Belt 
Opcje
Hejka 😃

W dzisiejszym świecie notowanie odbywa się nie tylko za pomocą kartki i długopisu, ale też za pomocą smartfona/tabletu i/lub rysika.

Należałoby więc zadać sobie istotne pytanie, dlaczego ludzie coraz częściej sięgają po smartfona, a nie po kartkę? Czym Notatki Samsung przekonały do siebie użytkowników i ile do zaoferowania w Notatkach Samsung ma Galaxy AI?

W tym poście szczegółowo postaram się opisać funkcje i ustawienia Notatek Samsung, w tym funkcje Asystenta Notatek.

image

1. Styl Notatek

Notatki Samsung oferują możliwość dostosowania pod siebie:

• Szablonu Strony (kratka, linia, kropki lub własne)
  • Stylu Strony (Indywidualne lub bez ograniczeń)
  • Układu Strony (W przypadku stron indywidualnych)
  • Koloru Strony - (Domyślne, Jasnoszary, Jasnobeżowy, Różowy pastelowy, Blady niebieski, Czarny, Pastelowy pomarańcz, Dojrzały żółty, Niebieski pył, Różowa muszla, Niebieski o połysku skorupki jajka, Ekozieleń, Zielony agat, Niebieski hiacynt, Różowy niecierpek, Błękit jeziora, Różowa czerwień)

image

2. Pasek Narzędzi (Rysik)

Po utworzeniu nowej notatki na górze i/lub na dole widzimy pasek narzędzi, na którym widzimy:

• Klawiaturę
  • Tryb rysika
  • Tryb zakreślacz
  • Tryb gumki
  • Tryb wybierania
  • Kolor rysika
  • Grubość rysika
  • Cofanie i przewijanie do przodu
  • Rysik S Pen na tekst
  • Prostowanie
  • Konwentuj na tekst
  • Zmiana stylu
  • Panel Easy Writing Pad
  • Autokorekta kształtów
  • Blokowanie powiększenia

Tryb Rysika:

W notatkach od Samsunga tryb rysika jest bardzo rozbudowany i oferuje nam takie tryby jak:

• Wieczne pióro
  • Pióro Kaligraficzne
  • Pióro
  • Ołówek
  • Pędzel Kaligraficzny
Oprócz tego jest także możliwość dostosowania grubości rysika (w przypadku bazowego pióra jest opcja zmiennej grubości, a w ołówku siły nacisku).

Jest także możliwość ustawienia ulubionych trybów rysika.

Tryb Zakreślacz:

W notatkach od Samsunga tryb zakreślacz także oferuje nam szereg możliwości z trybami Zakreślacza takimi jak:
  • Zakreślacz
  • Zakreślacz prosty
  • Marker
  • Marker prosty

Zakreślacz prosty oraz Marker prosty, oferują możliwość sztywnego zakreślania co gwarantuje nam możliwość zakreślania obrazów w Linii prostej.

Tryb Gumki.

Gumka w Notatkach Samsung oferuje nam możliwość zmazywania/usuwania pisma ręcznego. Gumka dzieli się na:
  • Gumkę kresek
  • Gumkę do usuwania obszarów
W przypadku gumki do usuwania obszarów możemy ustawić, w jakim obszarze może być ona ustawiona. W przypadku rysika S Pen po przytrzymaniu przycisku możemy automatycznie uruchomić tryb gumki, tak aby móc szybko usunąć tekst odręczny.

Tryb Wybierania:

Tryb wybierania jest swego rodzaju trybem uniwersalnym, ponieważ po zakreśleniu danej części tekstu, oferuje on nam możliwości :

• Przesunięcia tekstu odręcznego
  • Kopiowania tekstu odręcznego
  • Usuwania pisma odręcznego
  • Zmianę stylu pisma odręcznego
  • Konwertowanie pisma odręcznego na tekst
  • Prostowanie pisma odręcznego
  • Przesunięcie na przód
  • Przesunięcie do tyłu
  • Wklejanie
  • Wycinanie

Prostowanie:

W notatkach jest także możliwość wyrównania pisma odręcznego, tak aby „polepszyć” estetykę notatek. W ten sposób krzywe pismo staje się proste.

Ja osobiście w większości przypadków, w których próbowałem użyć tej funkcji, uzyskiwałem efekt odwrotny od zamierzonego. Czasami funkcja wcale nie chciała zadziałać, a czasem przekrzywiała pismo w drugą stronę. Z tego też powodu uważam, że opcję tę należy traktować jako swego rodzaju ciekawostkę.

Rysik S Pen na Tekst:

Funkcja ta pozwala nam na zmienianie pisma na tekst na żywo (w trakcie pisania), dzięki czemu możemy łatwo tworzyć notatki w formie tekstu, który możemy później edytować.

Ja osobiście bardzo cenię sobie tę funkcję i używam jej nawet w trakcie pisania tego postu. Funkcja działa bardzo dobrze, bardzo precyzyjnie i nawet przy mniej wyraźnym piśmie dobrze sobie radzi. Jedyny problem można zaobserwować z dużymi i małymi literami, gdzie czasami funkcja ma problem z ich zauważeniem, ale z czasem ten problem stał się coraz mniejszy.

Konwertowanie Pisma Ręcznego na Tekst:

Funkcja ta pozwala nam na konwertowanie pisma ręcznego na tekst. Dzięki temu nawet po utworzeniu jakiejś notatki pismem ręcznym, możemy ją szybko zamienić na tekst.

Panel Easy Writing Pad:

Panel Easy Writing Pad w Notatkach Samsung to narzędzie używane do pozycjonowania tekstu w Notatkach Samsung.

Autokorekta Kształtów:

Funkcja ta pozwala nam na korektę na żywo (w trakcie rysowania) kształtów i figur, prostując linię.

Dzięki tej funkcji możemy bezproblemowo narysować kwadrat, trójkąt, koło, linię prostą i inne kształty. Ja sam osobiście używałem tej funkcji w notatkach na uczelni.

Blokowanie Powiększenia:

Funkcja/opcja ta pozwala nam zablokować możliwość powiększenia notatki. Dzięki tej funkcji nie musimy obawiać się, że przypadkiem zwiększymy lub zmniejszymy notatkę.

image

3. Pasek Narzędzi (Klawiatura)

W kontekście klawiatury Notatki Samsung również mamy opcji takich jak:

• Linia kontrolna
  • Rysik S Pen na tekst
  • Opcje tekstu (tam jest kilka dodatkowych funkcji)
  • Kolor czcionki
  • Tło czcionki
  • Rozmiar czcionki
  • Opcje "Cofnij" oraz ,,Ponów"
  • Galaxy Al (to w następnej części)

Większość tych funkcji jest raczej wszystkim znana, dlatego też skupię się na opisaniu funkcji z zakładki „Opcje tekstu”, ponieważ uważam je za najciekawsze i warte uwagi.

Punktory:

Funkcja ta zresztą, zgodnie ze swoją nazwą, tworzy nam punkty, które ułatwiają nam organizowanie notatek i wyróżnianie danych elementów w tekście.

Lista numerowana

Opcja ta pozwala nam na to, aby każdy element był poprzedzony danym numerem w kolejności od najmniejszego do największego.

Jest to chyba już wszystkim znana opcja, która pozwala nam na łatwe robienie listy zakupów oraz uporządkowanie danych rzeczy w danej kolejności.

Wyrównywanie tekstu:

Opcja ta pozwala nam na wyrównanie tekstu:
  • do Prawej
  • do Lewej
  • do Środka
Funkcja ta na pewno jest przydatna dla samej w sobie estetyki notatek, artykułów i ogółem prac pisemnych wykonywanych za pomocą smartfona, tabletu czy laptopa. 

Pogrubienie:

Funkcja ta pozwala na pogrubienie danej litery, wyrazu lub części notatki w celu wyróżnienia jej w tekście, tak aby czytający mógł zauważyć, że dana część w naszym tekście jest istotna i warto zwrócić na nią uwagę.

Opcja ta jest też przydatna w celu oddzielenia danego fragmentu tekstu od drugiego, tak aby czytając dany tekst wiedzieć, że w danym momencie przechodzimy już do zmiany tematu lub jego poszerzenia.

Kursywa:

Kursywa na ogół służy do wyróżniania elementów tekstu, takich jak na przykład tytuły czy cytaty, aby odbiorca potrafił wyraźnie je oddzielić od reszty treści. Często stosowana jest zamiennie z cudzysłowem.

Podkreślenie:

Opcja ta służy do podkreślania wyrazów zdań, tak aby podobnie jak z pogrubieniem zasugerować, że dana część tekstu jest istotna.

Ja osobiście w tym poście używam jej do tego aby po prostu podkreślić każdą nową funkcję i oddzielić to w odpowiedni sposób od pogrubienia, które stosuję w rozdziałach.

Zastosuj/Usuń Wcięcie:

Funkcja ta pozwala na stosowanie wcięcia w tekście i z reguły pełni funkcję podobną do akapitu, ale należy zwrócić uwagę na to, że w pisaniu na smartfonie, tablecie lub komputerze, i w takiej formie, w jakiej ja dzisiaj piszę artykuł, można sobie na troszkę więcej lub mniej pozwolić.

4. Asystent Notatek (Galaxy AI)

Ze względu na ostatnie panujące trendy nie mogło zabraknąć zaawansowanej inteligencji od Samsunga. W notatkach jej funkcje kryją się pod nazwą „Asystent Notatek”, a po angielsku „Note Assist”.

Jak Samsung sam opisuje – „Asystent notatek pomaga organizować i ulepszać notatki”:

• Automatycznie formatuj notatki za pomocą nagłówków punktatorów i akapitów.
  • Podsumuj notatki, aby dowiedzieć się, czego dotyczą
  • Generuj okładki na podstawie zawartości notatek.
  • Popraw pisownię i gramatykę.
  • Tłumacz tekst w notatkach.

Automatyczne formatowanie:

Funkcja ta przeprowadza restrukturyzację Twoich notatek, aby były bardziej czytelne, używając nagłówków, punktów i innych elementów. Aby funkcja zadziałała, tekst musi zawierać co najmniej 200 znaków.

Sformatowaną notatkę możemy skopiować lub dodać do istniejącej notatki. Możemy też zastąpić oryginalną notatkę sformatowanym tekstem.

Podsumowywanie Notatek:

Funkcja ta (na podstawie analizy zawartości notatek) tworzy skróconą i łatwiejszą w odbiorze wersję podsumowanych notatek przy zachowaniu kluczowych informacji. Aby funkcja zadziałała, tekst musi zawierać conajmniej 200 znaków.

Poprawianie Pisowni:

Funkcja ta identyfikuje i poprawia błędy pisowni i interpunkcji w naszych notatkach. Poprawiony tekst możemy:

• Skopiować
• Dodać do nowej notatki
• Dodać do istniejącej notatki
• Zastąpić istniejącą wersję

Tłumacz:

Funkcja ta pozwala tłumaczyć tekst z jednego języka na drugi. Obsługiwane języki, to:

• chiński uproszczony
• angielski
• francuski
• niemiecki
• hindi
• włoski
• japoński
• koreański
• polski
• portugalski
• hiszpański
• tajski
• wietnamski

Generowanie Okładek:

Funkcja ta pozwala nam wygenerować okładkę dla danej notatki na podstawie jej treści. Masowo za jednym razem możemy wygenerować aż 6 okładek dla sześciu notatek.

image

5. Katalogi

image

Tutaj nie będę się zbytnio rozpisywał. Notatki Samsunga oferują możliwość tworzenia katalogów, w których możemy tworzyć notatki lub je do nich dodawać. Do każdego katalogu możemy ustawić kolor i nazwę.

6. Udostępniane notatki

image

Funkcja ta pozwala nam na współtworzenie notatek z innymi osobami. Należy jednak pamiętać, że aby współtworzyć notatki, wszystkie osoby muszą mieć urządzenie Galaxy. Funkcja ta jest jednak w fazie beta.

7. Ekosystem

Korzystanie z Notatek Samsung niesie za sobą jeszcze więcej zalet, jeżeli posiadamy więcej niż jedno urządzenie Galaxy.

Przykładami funkcji ekosystemowych w Notatkach od Samsunga są:

• Synchronizacja Notatek
• Kontynuacja pracy w Notatkach
• Używanie telefonu jako paska narzędzi

Synchronizacja Notatek:

Opcja synchronizacji notatek pozwala nam na synchronizację naszych notatek z chmurą Samsung Cloud. Możemy ustawić synchronizację przez Wi-Fi i/lub dane komórkowe.

Dzięki temu możemy przeglądać i edytować notatki na innych urządzeniach.

Kontynuacja pracy w Notatkach:

Dzięki funkcji „Kontynuacja pracy w aplikacjach na innych urządzeniach” możemy kontynuować pracę na innym urządzeniu po tym, jak już rozpoczęliśmy ją na innym urządzeniu.

Ja sam osobiście używam tej funkcji i uważam, że jest to jedna z najbardziej przydatnych funkcji.

Używanie Telefonu jako paska narzędzi:

Jeżeli używamy notatek na Galaxy Tabie, to możemy użyć smartfona jako paska narzędzi.

Dzięki temu możemy zwolnić trochę miejsca na ekranie tabletu. Jakiś czas temu zauważyłem, że opcja ta działa tylko wtedy, kiedy na tablecie włączony jest tryb jasny. Nie wiem jednak, czy ta funkcja została dostosowana do trybu ciemnego.

image

8. Synchronizacja z OneNote

Dzięki współpracy Samsunga z Microsoftem możemy synchronizować notatki z Samsung Notes z OneNote. Niestety, odwrotnie to już nie działa, ale możemy mieć wgląd w notatki z Notatek Samsung.

Nie możemy jednak po nich pisać w OneNote, więc jest to bardziej funkcja do oglądania notatek.

image

9. Wstawianie

Dla lepszego wykorzystania potencjału Notatek Samsung, możliwa jest opcja wstawienia:

• Obrazu z Galerii
• Zrobienie i Wstawienie zdjęcia w aplikacji
• Zrobienie i Wstawienie skanu w aplikacji
• Dodanie pliku PDF
• Nagrywanie głosu do notatki
• Wstawienie pliku audio
• Dodanie rysunku
• Wstawienie pola tekstowego

W tej części skupimy się na dwóch opcjach, czyli - Dodawanie pliku audio oraz Dodanie rysunku.

Wstawienie pliku Audio:

Jeżeli do samej notatki chcemy dodać nagranie (nasz głos, muzykę itp...)

Jeżeli chcemy na żywo sobie w trakcie notowania dodać głos do notatki, to też jest taka opcja, ponieważ możemy włączyć funkcję o nazwie „Nagrywanie głosu”.

Dodanie rysunku.

Jest to funkcja, którą właśnie odkryłem w tej aplikacji i zrobiła na mnie dobre wrażenie.

Ta funkcja oferuje nam możliwość tworzenia rysunków za pomocą zaawansowanych narzędzi do rysowania. Rysunek możemy dodać do notatki.

10. Przydatne Funkcje

Notatki Samsung oferują kilka dodatkowych ciekawych opcji, o których warto wspomnieć:
  •  Metody odblokowania notatek
  • Importowanie notatek
  • Automatyczny zapis notatek
  • Pokazuj podgląd sieci WWW
  • Tryb czytania
  • Powiększanie ekranu notatek
  • Opcje przycinania
  • Ikony akcji
  • Opcje udostępniania notatek
  • Ukryj pas. przew. podczas edyt.
  • Ukryj pasek nawigacji
  • Blokuj prz. Wstecz podczas edycji
  • Notatki w "Mój sejf"
W tej części skupię się głównie na pięciu funkcjach, czyli: metodach odblokowywania notatek, automatycznym zapisie notatek, opcjach udostępniania notatek i trybie czytania. Większość tych opcji znajdziecie w ustawieniach notatek.

Blokowanie i Odblokowywanie Notatek:

Jeżeli chcemy wzmocnić bezpieczeństwo naszych notatek, to po przytrzymaniu notatki możemy ją zablokować, tak abyśmy tylko my mieli do niej dostęp. Notatkę możemy odblokować hasłem lub liniami papilarnymi.

Automatyczny zapis notatek :

Opcja ta pozwala mi na automatyczny zapis notatek na bieżąco.

Jest to funkcja, którą polecam włączyć, ponieważ gwarantuje ona szybki zapis notatek i po przypadkowym zamknięciu aplikacji będziemy je dalej widzieć.

Opcje udostępniania notatek:

Po utworzeniu notatki, jeżeli chcemy ją udostępnić, to mamy wiele możliwości w jakie chcemy, to zrobić:
  • Plik Notatek Samsung (dla urządzeń Galaxy)
  • Plik PDF
  • Plik Microsoft Word
  • Plik Microsoft PowerPoint
  • Plik obrazu
  • Plik tekstowy

Tryb Czytania:

Ten tryb służy nam głównie do czytania notatek, ale też książek czy innych rzeczy, które możemy dodać do notatki i przeczytać.

11. Podsumowanie

Teraz przejdziemy do lekkiego podsumowania. Patrząc na wszystkie funkcje i możliwości w Notatkach Samsung, można wręcz stwierdzić, że jest tego dużo.

Galaxy AI zaś dodaje tym notatkom swoistego rodzaju profesjonalizm, który pozwala nam na osiągnięcie jeszcze lepszych efektów. Czy to jest rewolucja? Moim zdaniem, nie! Bardziej powiedziałbym, że jest to ewolucja Notatek Samsung.

Ja sam osobiście używam notatek od Samsunga i bardzo je sobie cenię, ten post też w nich pisałem.

Podsumowując, Notatki Samsung to aplikacja do notowania, która dzięki szeregowi funkcji zapewnia ogromny komfort z jej korzystania, a funkcje AI jeszcze bardziej ją ulepszają, dodając jej profesjonalizmu.

image

7 Odpowiedzi
stanko
Black Belt 
Opcje
Poukładany, rozwinięty w bardzo dogodny sposób temat.
Korzystam z notatek, ale nie zastanawiałem się nad ich funkcjonalnością.
Dziękuję za ten wykład👍
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@FG_Test23 👍🙂

IreneuszD
Pathfinder
Opcje
A jak wyłączyć dźwięk pisania. To szorowanie jest irytujące.
0 Like
FG_Test23
Black Belt 
Opcje
Ustawienia >> Zaawansowane funkcje >> Rysik S Pen >> Więcej ustawień >> Dzięki >> Wył.
RafałKo
First Poster
Opcje

Świetne narzędzie! ...ale nie skorzystam bo brak mozliwości korzystania/synchronizacji z komputerem na win (innym niż samsung!)...to zmusza do przemyślenia czy Samsung nie stosuje przemocy a tego chyba nikt nie lubi więc trzeba rozejrzeć się za wolnością bez Samsunga

0 Like
FG_Test23
Black Belt 
Opcje
No niestety, ale Samsung nie oferuje notatek ogółem dla urządzeń z Windowsem, ale już na laptopy Galaxy Book oferuje.

No niestety, tutaj mamy szeroko zamknięty ekosystem tych urządzeń. Można oczywiście synchronizować z OneNote.

No, ale rzeczywiście Jeżeli ktoś notuje na smartfonie lub tablecie i głównie na tych urządzeniach opiera swoje notatki, to rzeczywiście jest aplikacja właśnie dla takich osób, ale jeżeli ktoś używa notatek na komputerze lub ewentualnie jest na uczelni i pisze na tablecie, ale przegląda rzeczy w domu na laptopie, to Tutaj rzeczywiście już lepszym rozwiązaniem jest OneNote.
0 Like
Squbana
First Poster
Opcje
Fajnie rozszerzony temat. Powiem szczerze, że jedyna funkcja jaka mi brakuje w notatkach samsung to jest wybór rodzaju czcionki (fontu) dla tekstu, bez konieczności zmiany czcionki w całym urządzeniu. Używam notatek jako planera i cenie sobie bardzo estetykę oraz różnorodność wizualna tekstu.