09-12-2024 12:39 PM
Witam Wszystkich
Może ktoś wie, dlaczego w aplikacji "MOJE PLIKI" ver. 15.0.06.3 by Samsung, nie można tak jak kiedyś przenosić lub kopiować plików pomiędzy pamięciami? Działa tylko albo z wewn. na wewn. (pamięć telefonu), albo tylko z zewn. na zewn. (karta microSD).
Kiedyś to funkcjonowało (z każdymi plikami PDF, zdjęciami JPG, itp.), bez problemu i mogłem przenosić lub kopiować z "Pamięci telefonu" na "Kartę microSD", lub na odwrót z "Karty microSD" do "Pamięci telefonu". Nie wiem, czy to błąd w programie, który pojawił się już od poprzedniej aktualizacji, czy coś przestawiłem w ustawieniach nieświadomie.
Bardzo proszę o pomoc, gdyż to dla mnie przydatna funkcja, z której często korzystałem, a od kilku miesięcy nie działa. Dotyczy to telefonów A52s i A53, (na innych nie sprawdzałem) z Android 14, UI 6.1, 5G i najnowszymi aktualizacjami.
Dziękuję i pozdrawiam.
09-12-2024 12:55 PM — edytowano 09-12-2024 01:24 PM
@qip Posiadam tą samą wersję aplikacji Moje pliki i normalnie jestem w stanie przenosić i kopiować. Sprawdź film, który to przedstawia.
Link do filmu: https://eu.community.samsung.com/t5/video/gallerypage/video-id/6365754784112
09-12-2024 01:23 PM
Sprawdzałem przed chwilą w "trybie bezpiecznym" i u mnie też działa, a w normalnym nie wyświetlają się na górze inne opcje jak obecna pamięć. Konkretnie nie mogę przesuwać w prawo, by zmienić nośnik, GDYŻ SIĘ NIE WYŚWIETLAJĄ!. Co może być tego przyczyną?
09-12-2024 01:26 PM
@qip Wyczyść dane aplikacji Moje pliki, aby to zrobić, przejdź kolejno: Ustawienia -> Aplikacje -> Moje pliki -> Pamięć -> Wyczyść dane.
09-12-2024 01:53 PM
Wykasowałem "Pamięć" i "Dane" - bez skutku. Zaraz zmienię motyw.... też to samo (motyw przystosowany do Android 14 i UI 6.1). Aplikacja MOJE PLIKI działa poprawnie tylko w "trybie bezpiecznym.", nawet ze standardowym motywem fabrycznym jest to co w/o.
PS. Przy okazji UI 7 będzie dostępne dla serii "A" czy tylko "S"
09-12-2024 02:10 PM — edytowano 09-12-2024 02:10 PM
@qip Spróbuj wykonać Wipe Cache Partition, ten zabieg nie usuwa danych z telefonu.
[Poradnik] - Wipe Cache Partition
https://eu.community.samsung.com/t5/pozosta%C5%82e-smartfony/poradnik-soft-hard-reset-tryb-bezpieczn...
[Poradnik] Jak wejść w tryb recovery menu
https://eu.community.samsung.com/t5/pozostałe-smartfony/poradnik-android-11-one-ui-3-jak-wejść-w-try...
Program One UI Beta 7 jest dostępny jedynie dla serii Galaxy S24, a już oficjalna wersja One UI 7, będzie dostępna na wszystkie serie Galaxy.
09-12-2024 03:59 PM
Witam ponownie
Dzięki, bez rezultatu. Wydaje mi się, że tu coś z sobą koliduje i dla tego powstał ten problem. Myślałem, że to coś z ustawieniami, gdzieś zablokowałem, a nie jestem serwisantem Samsunga, by wszystko znać na wylot, tym bardziej przy obecnych rozbudowanych opcjach, dla tego Wasza pomoc jest nieoceniona. Zobaczymy, w ostateczności zgram wszystko prócz programów i zrobię hard reset i wyrżnę wszystko z partycjami włącznie. Obsługę trybów znam, bo odinem wgrywałem nowe firmware tam, gdzie automatycznie samsung już nie obsługiwał, albo czyściłem "generalnie" na XEO zamiast np. plusa lub play, by usunąć logo, tapety standardowe, etc.
Dzięki serdeczne i pozdrawiam.
PS. Wbrew opinii znawców, zaręczam własną głową, że wgranie XEO, zamiast konkretnych operatorów OPV, PLS, TPL, PRT, DZIAŁA I NIE USZKADZA TELEFONU! Trzeba tylko wszystko wywalić (inaczej przeskoczy na operatora, który był wcześniej) wiedzieć, jak usunąć i pozakładać partycje i oczywiście aktualizacja MUSI być od konkretnego modelu telefonu (nie radzę na siłę ładować wersji USA, dla których wsparcie jest o wiele lepsze i z wyprzedzeniem, bo tel. ciężko później odratować, dla tego nawet nie napiszę jak to ominąć).
09-12-2024 04:03 PM
@qip Po Hard Resecie sprawdź od razu, przed przywróceniem jakichkolwiek plików, czy działa normalnie.
09-12-2024 04:11 PM
Jasne, a po każdej zainstalowanej aplikacji również sprawdzę, czy działa. Wtedy będę wiedział, co wywalić/odinstalować i czymś zastąpić, tak aby wszystko już działało, gdyż ściągnąć to nie problem, ale konfiguracja zajmuje najwięcej czasu.