Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

[PORADNIK] Brak powiadomień z aplikacji? Brak dźwięku SMS? Oto rozwiązanie!

(Temat utworzony: 22-06-2019 01:23 AM)
223394 Wyświetlenia
RadekK
Hotshot
Opcje

Cześć!

W tym poradniku dowiesz się co zrobić, jeśli telefon nie sygnalizuje o nowych SMS, połaczeniach telefonicznych lub powiadomieniach z innych aplikacji.

Do dzieła!

1. Upewnij się, że powiadomienia są włączone.

Czasem, zupełnie przez przypadek, możemy wyłączyć powiadomienia naszej aplikacji. Ustawienia powiadomień w Androidzie Pie znajdziecie tutaj:

Ustawienia -> Aplikacje -> Wybieramy aplikację sprawiającą trudności -> Powiadomienia.

Aplikacje wbuowane (takie jak Telefon) mogą być ukryte pod trzema kropkami w prawym górnym rogu i przyciskiem "Pokaż aplikacje systemowe".

1.jpg

Warto mieć na uwadze, że każda zakładka w karcie "Powiadomienia" ma dalsze ustawienia.

2.jpg

Poradnik dotyczący ustawień powiadomień w Android 8 znajduje się tutaj: 

Powiadomienia aplikacji w Androidzie Oreo

2. Wyłącz tryb "Nie przeszkadzać"

Wysuwamy górną belkę powiadomień i szukamy ikony "Nie przeszkadzać". Powinna być dezaktywowana.

3.jpg

3. Odinstaluj aplikacje, które mogą blokować powiadomienia:
Bardzo często antywirusy i wszelkiego rodzaju "cleanry" blokują notyfikacj. Przypomnij sobie, czy usterka braku dźwięku/wibracji nie wystąpiła bezpośrednio po zainstalowaniu aplikacji zewnętrznej?

Zweryfikujemy to w Trybie Bezpiecznym, który uruchomienia telefon wyłączenie z aplikacjami wbudowanymi. Instrukcje znajdziesz tutaj:
[Poradnik] Soft / Hard Reset, Tryb Bezpieczny i Wipe Cache Partition

4. Odznacz dostęp do powiadomień dla wszystkich aplikacji, które nie są preinstalowane (wbudowane):
Ustawienia -> Aplikacje -> 3 kropki w prawym górnym rogu -> Dostęp specjalny -> Dostęp do powiadomień.

4.jpg

5. Zresetuj ustawienia powiadomień:
Może zdarzyć się, że brak informacji z aplikacji jest wynikiem błędu oprogramowania. Ba! Czasem możemy namieszać w ustawieniach powiadomień tak, że samodzielnie trudno to odkręcić. Z pomocą przychodzi całkowity reset ustawień powiadomień. Opcja nie wykasuje żadnych danych prywatnych.

Ustawienia -> Aplikacje -> 3 kropki w prawym górnym rogu -> Zeruj preferencje aplikacji.

5.jpg

Spotkaliście się z brakiem powiadomień z aplikacji? Jak sobie z tym poradziliście? Znacie nazwy aplikacji, które blokują powiadomienia?

Zapraszam do dyskusji! :smiling-face:

676 Odpowiedzi
Members_APuUPLZ
First Poster
Opcje

Cześć,

U mnie ten problem z powiadomieniami w Samsung S21 FE 5G również zaczął się pojawiać.

Naturalnie pomaga restart telefonu ale wg mnie ten kłopot zaczął występować gdy włączyłem opcję Modes and Routines a dokładnie ustawiłem tryb Driving po połączeniu Bluetooth z moim samochodem.

Widać te tryby mają jakiś bug, bo po rozłączeniu z samochodem telefon tylko informuje o nowych powiadomieniach i wiadomościach piknięciem dźwięku ale już ich nie wyświetla.

Ba, nawet nie wyświetla już panelu sterowania Spotify na górze jak i na ekranie blokady. Wtedy również na ekranie blokady nie pojawiają się ikony o wiadomościach.

Jest to strasznie irytujące, gdyż pomaga na to tylko restart telefonu i działa do czasu połączenia bluetooth z samochodem. Nawet usunięcie trybu Driving nie pomogło.

Liczę na to, że Samsung poprawi to w najbliższym update...

0 Like
AroArecki
Student
Opcje
Witam. Mam też problem z smsami bez dźwięku i wibracji w s10. Wszystko jest włączone. Nie jest uśpione. Jak na załączonym obrazku przy każdym jest znaczek wyłączonego powiadomienia. Mimo, że one są włączone i dozwolone. Jest możliwość ręcznie każdemu kontaktowi włączyć dźwięk ale czy jest opcja gdzieś by zrobić to za jednym razem wszystkim?Screenshot_20230724_115625_Messages.jpg
0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@AroArecki, zaznacz wszystkie konwersacje i kliknij w przycisk "Powiadomienia".

AroArecki
Student
Opcje
Jaaa ale to takie proste. A ja od paru dni się z tym morduję. Dzięki😁
0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@AroArecki, proszę bardzo. Gdyby pojawiły się dodatkowe pytania to pisz śmiało.

0 Like
piotr3kk
Student
Opcje
Witam.
Od kilku tygodni jestem posiadaczem Samsunga Galaxy S23 8/256 GB. Zauważyłem, że nie ze wszystkich aplikacji system wyświetla powiadomienia, np. apka OLX nie pokazuje powiadomień o nowych ogłoszeniach, apka MyT (Toyoty) nie pokazuje powiadomień np. o otwartym samochodzie, Gmail nie zawsze pokazuje powiadomienia o nowych wiadomościach. Mam w ustawieniach Androida włączone powiadomienia dla w.w. aplikacji, w ustawieniach aplikacji też mam włączone powiadomienia. Jest to trochę irytujące, w poprzednim telefonie OnePlus 7T wszystko działało bez zarzutu. 
Prosiłbym o pomoc 😊 
0 Like
W99
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam, czy przeinstalowywał Pan aplikacje?
Proszę dodatkowo sprawdzić, czy nie są one w stanie uśpienia.
Wchodzimy-> ustawienia- Pielęgnacja Urządzenia-> Bateria-> ograniczenie użycia w tle-> aplikacje w Trybie uśpienia
0 Like
piotr3kk
Student
Opcje
Wcześniej usunąłem dane i pamięć aplikacji. Nic to nie pomogło. Teraz przeinstalowałem aplikacje. Zobaczymy, czy to pomoże. Dam znać za parę dni.
Wymienionych przeze mnie aplikacji nie ma na liście uśpionych.
0 Like
martamarta12345
Pathfinder
Opcje
Witam. Mam Samsunga a52s. Od ok tygodnia mam problem z powiadomieniami z aplikacji szczególnie wathsap Messenger Gmail. Nie sygnalizuje o otrzymaniu wiadomości czy nadchodzącym połączeniu. Dopiero po bezpośrednim wejściu w dana aplikacje widzę że przyszła wiadomość bądź próba połączenia. Powiadomienia działają tylko z aplikacji samsungowrj połączeń i smsów. 
Próba deinstalacji aplikacji nie pomogła. Czy można coś jeszcze zrobić?
0 Like