Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

[PORADNIK] Brak powiadomień z aplikacji? Brak dźwięku SMS? Oto rozwiązanie!

(Temat utworzony: 22-06-2019 01:23 AM)
225095 Wyświetlenia
RadekK
Hotshot
Opcje

Cześć!

W tym poradniku dowiesz się co zrobić, jeśli telefon nie sygnalizuje o nowych SMS, połaczeniach telefonicznych lub powiadomieniach z innych aplikacji.

Do dzieła!

1. Upewnij się, że powiadomienia są włączone.

Czasem, zupełnie przez przypadek, możemy wyłączyć powiadomienia naszej aplikacji. Ustawienia powiadomień w Androidzie Pie znajdziecie tutaj:

Ustawienia -> Aplikacje -> Wybieramy aplikację sprawiającą trudności -> Powiadomienia.

Aplikacje wbuowane (takie jak Telefon) mogą być ukryte pod trzema kropkami w prawym górnym rogu i przyciskiem "Pokaż aplikacje systemowe".

1.jpg

Warto mieć na uwadze, że każda zakładka w karcie "Powiadomienia" ma dalsze ustawienia.

2.jpg

Poradnik dotyczący ustawień powiadomień w Android 8 znajduje się tutaj: 

Powiadomienia aplikacji w Androidzie Oreo

2. Wyłącz tryb "Nie przeszkadzać"

Wysuwamy górną belkę powiadomień i szukamy ikony "Nie przeszkadzać". Powinna być dezaktywowana.

3.jpg

3. Odinstaluj aplikacje, które mogą blokować powiadomienia:
Bardzo często antywirusy i wszelkiego rodzaju "cleanry" blokują notyfikacj. Przypomnij sobie, czy usterka braku dźwięku/wibracji nie wystąpiła bezpośrednio po zainstalowaniu aplikacji zewnętrznej?

Zweryfikujemy to w Trybie Bezpiecznym, który uruchomienia telefon wyłączenie z aplikacjami wbudowanymi. Instrukcje znajdziesz tutaj:
[Poradnik] Soft / Hard Reset, Tryb Bezpieczny i Wipe Cache Partition

4. Odznacz dostęp do powiadomień dla wszystkich aplikacji, które nie są preinstalowane (wbudowane):
Ustawienia -> Aplikacje -> 3 kropki w prawym górnym rogu -> Dostęp specjalny -> Dostęp do powiadomień.

4.jpg

5. Zresetuj ustawienia powiadomień:
Może zdarzyć się, że brak informacji z aplikacji jest wynikiem błędu oprogramowania. Ba! Czasem możemy namieszać w ustawieniach powiadomień tak, że samodzielnie trudno to odkręcić. Z pomocą przychodzi całkowity reset ustawień powiadomień. Opcja nie wykasuje żadnych danych prywatnych.

Ustawienia -> Aplikacje -> 3 kropki w prawym górnym rogu -> Zeruj preferencje aplikacji.

5.jpg

Spotkaliście się z brakiem powiadomień z aplikacji? Jak sobie z tym poradziliście? Znacie nazwy aplikacji, które blokują powiadomienia?

Zapraszam do dyskusji! :smiling-face:

676 Odpowiedzi
remus_rom
Pioneer
Opcje
Nie moge zobaczyc komentarzy 😅
0 Like
remus_rom
Pioneer
Opcje
Pojawia sie na samym dole pasek i nie mozna otworzyc komentarzyScreenshot_20230115_143050_Samsung Members_1000006487_1673789464.jpg
0 Like
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@remus_rom, Otwórz ten wątek przez przeglądarkę korzystając z poniższego adresu

https://eu.community.samsung.com/t5/aplikacje-i-usługi/poradnik-brak-powiadomień-z-aplikacji-brak-dź...

remus_rom
Pioneer
Opcje
Zrobilem WCP i chyba juz dziala jak trzeba :smiling-face:
Dziekuje za pomoc 🤟
Wu_Wu
First Poster
Opcje

Witam,

Jestem tu nowy i szukam Waszej pomocy. Czytałem różne wątki i rozwiązania z nich, ale żadne mi nie pomogło. Dlatego postanowiłem założyć nowy post.

Problem, który mam jest jak w temacie - nie otrzymuję powiadomień z kilkunastu aplikacji, ktorych używam. Wydaje mi się, że nastąpiło to po aktualizacji oprogramowania z dnia 22.11.2022. Dziwne jest jest to, że jest to problem wybiórczy, kilka aplikacji przekazuje mi powiadomienia, kilkanaście przestało je wysyłać (m.in. Flashscore, upday, Bank millenium, MapMyRun, Strava, Sklep Play, ProtrainUp). Być może jeszcze jakieś, których w tej chwili nie kojarzę. Otrzymuję za to powiadomienia z E-mail, gmail, whatsapp, pogoda (ta systemowa).

Próbowałem wielu opisywanych tu rozwiązań. Odinstalowałem wybrane apikacje i instalowałem ponownie, czyściłem w nich pamięć cache, dane aplikacji, wyzerowałem preferencje wszystkich aplikacji, robiłem soft reset (wipe cache z poziomu recovery). Wyłączyłem oszczędzanie baterii, wyłączyłem opcję baterii adaptacyjnej. Każda z aplikacji ma ustawione nieograniczone korzystanie z baterii, ma ustawione działanie w tle. Wyłączyłem też usypianie aplikacji niekatywnych, chyba wszystko już robiłem. Oczywiście ustawienia powiadomień dla każdej z nich są włączone. Zresztą nic nie zmieniałem. Po prostu z dnia na dzień przestało to działać. Nie wiem na 100% czy była to data ostatniej aktualizacji, ale na 90% tak mi się wydaje. Wydaje mi się, że przejrzałem już cały Internet i nie znajdują odpowiedzi na moje pytanie co się stało i nie mogę rozwiązać tego irytującego mnie problemu.

Nie wiem czy ma to powiązanie, ale też od pewnego czasu (być może tego samego) nie działa mi płatność kartą, tak jakby NFC również przestało działać.

Nie wiem już co robić, jedyne rozwiązanie jakie widzę to reset telefonu do ustawień fabrycznych, ale bardzo nie chcę tego robić (wiadomo, wszystko trzeba ustawiać od nowa, a człowiek już się przyzwyczaił do pewnych rzeczy, które przez 2 lata sobie wprowadzał). I czy taki twardy reset w ogóle pomoże? Czy to może być jakiś głębszy problem?

Bardzo proszę o pomoc i pomysły co jeszcze można sprawdzić, kliknąc, przestawić, może to jakaś błahostka, o której nie pomyśłałem?

Pozdrawiam serdecznie
Wojtek

0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Wu_Wu  Witam

Nie wiem dokładnie jak powinny pokazywać się powiadomienia z aplikacji powyżej wymienionych oprócz Sklepu Play, z którego powiadomienia przychodzą raz na jakiś czas oczywiście w kwestii aktualizacji aplikacji.

Jeżeli problem jest tylko z wymienionymi aplikacjami to możliwe że tylko z nimi jest coś nie tak.  Zwłaszcza jeżeli z pozostałych aplikacji zwłaszcza systemowych powiadomienia bez problemu przychodzą.

Pozostaje jedynie ponowna instalacja aplikacji lub oczekiwanie na kolejne aktualizacje. Reset do ustawień fabrycznych proponuję oczywiście w ostateczności.

Podsyłam również link do przydatnego poradnika w tej kwestii:

https://eu.community.samsung.com/t5/aplikacje-i-us%C5%82ugi/poradnik-rozwi%C4%85zywanie-najcz%C4%99s... 

Wu_Wu
First Poster
Opcje

Trafiłem już na ten poradnik. Tak jak pisałem robiłem wszystkie te rzeczy. Nic nie pomaga. Wątpię by był to problem z konrektnymi aplikacjami. Obawiam się, że będę zmuszony robić twardy reset 😕

0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Wu_Wu  rzeczywiście,  w takim razie nic już więcej nie pozostaje 

0 Like
Heniekok
Pathfinder
Opcje
Po 2ch latach zrob mu hard reset w miedzy czasie pewnie byly duże aktualizacje wiec mu sie przyda
0 Like
mekrske
Journeyman
Opcje

Witam. Mam problem z telefonem. A mianowicie powiadomienia przychodzą zawsze średnio 5-15 minut po czasie, a nie bezpośrednio. W ustawieniach baterii i powiadomień wszystkie takie opcje, jak zużywanie danych w tle, oszczędzanie baterii, są odpowiednio ustawione, a to i tak nic nie zmienia. Dotyczy to niemalże wszystkich aplikacji. Proszę o pomoc albo oddaję telefon do serwisu, bo to nie jest normalne w telefonie za takie pieniądze.

0 Like