Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

[PORADNIK] Brak powiadomień z aplikacji? Brak dźwięku SMS? Oto rozwiązanie!

(Temat utworzony: 22-06-2019 01:23 AM)
223575 Wyświetlenia
RadekK
Hotshot
Opcje

Cześć!

W tym poradniku dowiesz się co zrobić, jeśli telefon nie sygnalizuje o nowych SMS, połaczeniach telefonicznych lub powiadomieniach z innych aplikacji.

Do dzieła!

1. Upewnij się, że powiadomienia są włączone.

Czasem, zupełnie przez przypadek, możemy wyłączyć powiadomienia naszej aplikacji. Ustawienia powiadomień w Androidzie Pie znajdziecie tutaj:

Ustawienia -> Aplikacje -> Wybieramy aplikację sprawiającą trudności -> Powiadomienia.

Aplikacje wbuowane (takie jak Telefon) mogą być ukryte pod trzema kropkami w prawym górnym rogu i przyciskiem "Pokaż aplikacje systemowe".

1.jpg

Warto mieć na uwadze, że każda zakładka w karcie "Powiadomienia" ma dalsze ustawienia.

2.jpg

Poradnik dotyczący ustawień powiadomień w Android 8 znajduje się tutaj: 

Powiadomienia aplikacji w Androidzie Oreo

2. Wyłącz tryb "Nie przeszkadzać"

Wysuwamy górną belkę powiadomień i szukamy ikony "Nie przeszkadzać". Powinna być dezaktywowana.

3.jpg

3. Odinstaluj aplikacje, które mogą blokować powiadomienia:
Bardzo często antywirusy i wszelkiego rodzaju "cleanry" blokują notyfikacj. Przypomnij sobie, czy usterka braku dźwięku/wibracji nie wystąpiła bezpośrednio po zainstalowaniu aplikacji zewnętrznej?

Zweryfikujemy to w Trybie Bezpiecznym, który uruchomienia telefon wyłączenie z aplikacjami wbudowanymi. Instrukcje znajdziesz tutaj:
[Poradnik] Soft / Hard Reset, Tryb Bezpieczny i Wipe Cache Partition

4. Odznacz dostęp do powiadomień dla wszystkich aplikacji, które nie są preinstalowane (wbudowane):
Ustawienia -> Aplikacje -> 3 kropki w prawym górnym rogu -> Dostęp specjalny -> Dostęp do powiadomień.

4.jpg

5. Zresetuj ustawienia powiadomień:
Może zdarzyć się, że brak informacji z aplikacji jest wynikiem błędu oprogramowania. Ba! Czasem możemy namieszać w ustawieniach powiadomień tak, że samodzielnie trudno to odkręcić. Z pomocą przychodzi całkowity reset ustawień powiadomień. Opcja nie wykasuje żadnych danych prywatnych.

Ustawienia -> Aplikacje -> 3 kropki w prawym górnym rogu -> Zeruj preferencje aplikacji.

5.jpg

Spotkaliście się z brakiem powiadomień z aplikacji? Jak sobie z tym poradziliście? Znacie nazwy aplikacji, które blokują powiadomienia?

Zapraszam do dyskusji! :smiling-face:

676 Odpowiedzi
wisienka1296
Explorer
Opcje

@vdsl2 nie rozumiem pytania. Sms dochodzą ale nie ma żadnego powiadomienia( w pasku zadań, ani dzwięku ). Dopiero gdy wejdę ikonkę wiadomości mam ilość nieodebranych wiadomości 

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Wyglada że jeszcze jakaś  aplikacja Ci blokuje powiadomienia?

0 Like
wisienka1296
Explorer
Opcje

@vdsl2  być może 

0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje

@wisienka1296 a nie masz przypadkiem doinstalowanego jeszcze jakiego innego programu antywirusowego na telefonie?

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
0 Like
wisienka1296
Explorer
Opcje

@Szewcu72  przejrzałam dokładnie. Nie mam nic takiego 

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@wisienka1296  Napisz, jakie masz, zainstalowane dodatkowe aplikacje inne niż są oferowane przez Google i Samsunga ?

0 Like
wisienka1296
Explorer
Opcje

Screenshot_20200402-093803_One UI Home.jpg

Odkąd mam ten telefon czyli prawie rok. Aplikacje są te same co na poprzednim telefonie. 

Znajomy tez miał z tym problem po tej dużej aktualizacji, jednak on zrobił reset 

Screenshot_20200402-093811_One UI Home.jpg

Screenshot_20200402-093819_One UI Home.jpg

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@wisienka1296  Trochę masz tych aplikacji i chyba tobie też pozostanie reset telefonu do ustawień fabrycznych, ale bez przywracania z kopii zapasowej lub odinstalowanie po jednej aplikacji i sprawdzanie, czy już Ci nie blokuje powiadomień SMS.

https://eu.community.samsung.com/t5/Aplikacje-mobilne-i-us%C5%82ugi/Wyskakuj%C4%85ce-reklamy-Namierz...

wisienka1296
Explorer
Opcje

Zrobiłam wszystko o czym pisaliście. Zrobiłam przedwczoraj reset. Normalnie dostawalam każdy sms. Czekam dziś na paczkę, maila otrzymałam i zdziwiłam się że nie mam żadnej wiadomości od kuriera. Wchodzę a mam jeden z wczoraj i jeden z dziś od kuriera... juz sama nie wiem.. jest to trochę uciążliwe codzienne sprawdzanie czy cos może jest

Pomocy 😔

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@wisienka1296  Myślę, że problem jest po stronie twojego operatora Play. Chyba ze jak zrobiłaś, reset telefonu to przywróciłaś go z kopii zapasowej.  

0 Like