Mimo, że One UI 4 nie którzy otrzymali na swoje telefony już dawno postanowiłem zrobić małą instrukcję jak zastosować paletę kolorów do ikon aplikacji (wyłącznie od Samsunga). Paleta kolorów działa także na Material You w aplikacjach Google.
1. Na początek wchodzimy w Ustawienia. I wyszukujemy w nich sekcji "Tapeta i styl"
2. Później wybieramy "Moje tapety" (jeśli chcemy użyć tapet dostarczonych przez Samsunga) lub "Galeria" (jeśli chcemy użyć zdjęcia, które mamy zapisane w galerii). Ja wybrałem opcję "Moje tapety".
3. Teraz wybieramy tapetę, którą chcemy ustawić na ekran startowy.
4. Pokazuje nam się powiadomienie: "Ustaw jako tapetę" i wybieramy opcję "Ekran startowy".
5. Potwierdzamy przyciskiem "Ustaw Ekran startowy".
6. Gdy tapeta zostanie zastosowana, chwilę później ukaże nam się takie okno:
7. Wybieramy paletę kolorów, która najbardziej nam się podoba. Następnie jeśli chcemy także zastosować ją do wyglądu ikon aplikacji Samsunga zaznaczamy opcję "Zastosuj paletę do ikon aplikacji". I dajemy zastosuj.
UWAGA: Jeśli nie chcemy stosować palety kolorów do aplikacji, musimy odznaczyć opcję "Zastosuj paletę do ikon aplikacji". Jeśli nie chcemy stosować żadnej palety kolorów oraz mamy chęć zostawić domyślne kolory wybieramy 3 kolory, które znajdują się po lewej stronie. Są to domyślne kolory nakładki One UI.
WSZYSTKO OPISANE W TEJ INSTRUKCJI ZADZIAŁA TYLKO NA TELEFONACH GALAXY Z ANDROIDEM 12 I WERSJĄ NAKŁADKI ONE UI 4.