Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Jak ustawić sobie kolor ikon aplikacji - paleta kolorów w One UI 4.

(Temat utworzony: 23-07-2022 12:30 PM)
16414 Wyświetlenia
Makowski
Explorer
Opcje
Mimo, że One UI 4 nie którzy otrzymali na swoje telefony już dawno postanowiłem zrobić małą instrukcję jak zastosować paletę kolorów do ikon aplikacji (wyłącznie od Samsunga). Paleta kolorów działa także na Material You w aplikacjach Google.

1. Na początek wchodzimy w Ustawienia. I wyszukujemy w nich sekcji "Tapeta i styl"

image

2. Później wybieramy "Moje tapety" (jeśli chcemy użyć tapet dostarczonych przez Samsunga) lub "Galeria" (jeśli chcemy użyć zdjęcia, które mamy zapisane w galerii). Ja wybrałem opcję "Moje tapety". 

image

3. Teraz wybieramy tapetę, którą chcemy ustawić na ekran startowy. 

image

4. Pokazuje nam się powiadomienie: "Ustaw jako tapetę" i wybieramy opcję "Ekran startowy".

image

5. Potwierdzamy przyciskiem "Ustaw Ekran startowy".

image

6. Gdy tapeta zostanie zastosowana, chwilę później ukaże nam się takie okno:

image

7. Wybieramy paletę kolorów, która najbardziej nam się podoba. Następnie jeśli chcemy także zastosować ją do wyglądu ikon aplikacji Samsunga zaznaczamy opcję "Zastosuj paletę do ikon aplikacji". I dajemy zastosuj. 

UWAGA: Jeśli nie chcemy stosować palety kolorów do aplikacji, musimy odznaczyć opcję "Zastosuj paletę do ikon aplikacji". Jeśli nie chcemy stosować żadnej palety kolorów oraz mamy chęć zostawić domyślne kolory wybieramy 3 kolory, które znajdują się po lewej stronie. Są to domyślne kolory nakładki One UI.

WSZYSTKO OPISANE W TEJ INSTRUKCJI ZADZIAŁA TYLKO NA TELEFONACH GALAXY Z ANDROIDEM 12 I WERSJĄ NAKŁADKI ONE UI 4.
77 Odpowiedzi
Switek3
Journeyman
Opcje
Czy ktoś wie czy i jak zmienić kolor informacji na górnej belce (zegarek, sieć, bateria)? Bo mam czarny kolor i w niektórych miejscach nic nie widać. Jak zmienic je na biały? 
YOX
Samsung Members Star ★
Opcje

@Switek3  Generalnie wszystkie telefony firmy Samsung powinny mieć te informacje białe, bez ściągania górnej belki powiadomień w dół lub wejścia w konkretne aplikacje. Możesz wstawić przykładowy screen oraz podać dokładną nazwę urządzenia ? 

Switek3
Journeyman
Opcje
Proszę Screenshot_20210927-210637_Samsung Members.jpg
Switek3
Journeyman
Opcje
Samsung galaxy a52 5g
YOX
Samsung Members Star ★
Opcje

@Switek3 Najprostszym rozwiązaniem będzie zastosowanie trybu ciemnego, wówczas wszystkie informacje na górnej belce staną się białe. 

@kamil40013 Jest  inna możliwość zmiany koloru tych powiadomień? 

Zbigolek
Samsung Members Star ★
Opcje
Najprostszy sposób to zmienić tapetę. Trzeba trochę poeksperymentować 😉
Screenshot_20210927-215205_One UI Home.jpgScreenshot_20210927-214843_One UI Home.jpg

mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

A w jakich miejscach nie widać górnych wskaźników? Na ekranie startowym, w ustawieniach oraz w fabrycznych aplikacjach nie powinno być żadnych problemów. Możliwe, że niektóre zewnętrzne aplikacje powodują tego typu problemy. Możliwe też, że korzystasz z zewnętrznego motywy, który nie jest do końca kompatybilny.

kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@YOX  napisał(a):

@kamil40013 Jest  inna możliwość zmiany koloru tych powiadomień? 

Można zmienić jedynie kolor zegarka po rozwinięciu górnej belki. Reszta ikon niezależnie od belki będzie zmieniać kolor w zależności od tła. Czyli nie ma możliwości ręcznej zmiany koloru.

Jedyny inny sposób to instalacja zewnętrznego launchera z taką funkcją, np. Nova Launcher. Oczywiście zmiana będzie dotyczyć tylko ekranu głównego.

Screenshot_20210928-101525_Nova7.jpg

YOX
Samsung Members Star ★
Opcje