Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

ikona szybkiego panelu: "Połączenia i SMS-y na innych urządzeniach"

(Temat utworzony: 13-05-2023 11:49 AM)
523 Wyświetlenia
MarStoBer
Journeyman
Opcje
Dziś dokonałem aktualizacji mojego tabletu Samsung Galaxy Tab S7 SM-T870 do wersji:Wersja bieżąca: T870XXU3DWD3 / T870OXM3DWD3 / 
Poziom poprawki zabezpieczeń: 1 maja 2023
Pomimo, że 22.03.2023 zgłosiłem do Pomocy technicznej problem, o którym piszę poniżej, zgłoszona usterka nie została naprawiona. Ciekawi mnie, jak wygląda opisana kwestia tej funkcji na waszych urządzeniach?
 ....................
Moje zgłoszenia z 22.03.2023:

"Problem po aktualizacji (5.03.2023):
Wersja One Ul: 5.1 Wersja bieżąca: T870XXU2DWB2 / T870OXM2DWB2/
Poziom poprawki zabezpieczeń: 1 lutego 2023

Użytkuję Samsung Galaxy Tab S7 oraz smartfon Samsung a72. Korzystam okresowo z opcji połączenia tego tabletu ze smartfonem, w celu wysłania SMS. W szybkm panelu w tablecie, włączałem (tylko na ten czas) opcję połączenia i sms-y na innym urządzeniu, a ikona tej opcji podświetlała się na niebiesko. Po wykonaniu zadania wchodziłem ponownie na panel i wyłączałem opcję - ikona zmieniała barwę z niebieskiej na szarą.
Po aktualizacji zmiana: naciśnięcie ikony "połączenia i SMS na innym urządzeniu" nie zmienia jej barwy na niebieską tylko przełącza do menu ustawień, gdzie nastawiam dwa suwaki: POŁĄCZENIE Z INNYM URZĄDZENIEM oraz drugi suwak: WYSYŁANIE WIADOMOŚCI NA INNE URZĄDZENIE, a wracając do panelu ikona nadal jest szara (nie podświetla się na niebiesko), mimo, że włączona opcja działa poprawnie.
Problem: nie mam kontroli czy opcja ON czy OFF."
0 Like
7 Odpowiedzi
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Próbowałeś wykonywać wipe cache partition lub hard reset? Jeżeli nie to proponuję zacząć od wipe cache partition. Zabieg nie usuwa żadnych danych z urządzenia.

[Poradnik] Jak wykonać zabieg wipe cache partition?
https://eu.community.samsung.com/t5/pozosta%C5%82e-smartfony/poradnik-soft-hard-reset-tryb-bezpieczn...

0 Like
MarStoBer
Journeyman
Opcje
Tak próbowałem Dzięki za podpowiedź Wykonałem to w kontakcie z infolinią Samsunga nic się nie zmieniło stąd wysłałem raport o błędach i na Members pierwszą wiadomość 22 marca po dzisiejszej aktualizacji zresztą to już napisałem nic się nie zmieniło Czekam nadal cierpliwie. Dzięki za propozycję pomocy.
0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Jeżeli hard reset bez kopii zapasowej również nie pomógł to wygląda na błąd po stronie oprogramowania. W takim wypadku pozostaje w dalszym ciągu zgłaszać błąd za pomocą aplikacji Samsung Members.

0 Like
MarStoBer
Journeyman
Opcje
Dzięki
0 Like
wirat
Helping Hand
Opcje

'Ciekawi mnie, jak wygląda opisana kwestia tej funkcji na waszych urządzeniach?'
Mam tablet S7+ i przy próbie aktualizacji oprogramowania dostaje komunikat, że oprogramowanie jest aktualne. Aktualnie mam wersję
Screenshot_20230514_055035_Software update.jpgczyli mniej więcej taki odpowiednik Twojego oprogramowania sprzed aktualizacji. Naciśnięcie ikony "połączenia i SMS na innym urządzeniu" ma taki sam efekt jak u Ciebie po aktualizacji czyli ikona jest cały czas szara i przełącza tylko do menu ustawień. Prawdę mówiąc do tej pory nie zwracałem uwagi na kolor tej ikony bo nie odczuwałem potrzeby korzystania z niej ani jako wskaźnika statusu ani jako przełącznika opcji włączenia/wyłączenia. Opcje 'Połączenie z innymi urzadz.' i 'Wysyłanie wiad. na inne urzadz.' mam cały czas włączone bo zależy mi na tym żeby cały czas była możliwość nie tylko wysyłania wiadomości i nawiązywania połączeń ale też ich odbioru na tablecie. Reasumując ikonę tę traktuję tylko jako odnośnik do opcji w ustawieniach tab. .... i prawdę mówiąc nie jest mi ona do niczego potrzebna. Jeżeli potrzebuję dostać się do opcji ' Połączenia i SMS-y na innych urządzeniach' to w zupełności wystarcza mi możliwość dostania się tam poprzez Ustawienia/Podłączone urządzenia. Dodam jeszcze, że nie zależy mi też na tym żeby dostać się tam szybko co sugeruje umiejscowienie ikony w panelu szybkiego dostępu. Na koniec jeszcze taka refleksja. Przez długi czas użytkownicy byli przyzwyczajeni do tego, że w panelu szybkiego dostępu były ikony systemowe z jednakowa funkcjonalnością odnośnik/przełącznik/wskaźnik. Przeglądałem teraz te ikony i widzę, że oprócz systemowych są tam tez ikony aplikacji firm trzecich a i funkcjonalności tych ikon nie są już jednakowe. Omawiana tu ikona nie jest jedyną która pełni tylko rolę odnośnika. No cóż, można to traktować jako normalną ewolucję i bardziej elastyczne podejście do tematu albo jako ... błąd programowy w stylu 'widzę siostry, że tu niezły b... macie' :smiling-face:

0 Like
MarStoBer
Journeyman
Opcje
Dla mnie obecna sytuacja jest wadliwa. Bo gdyby nie, to po co w ogóle ikony na panelu wszystkiego dostępu i po co opcja włączania /wyłączania np.: Bluetooth. WiFi ,dane komórkowe czy też tryb samolotowy. Jest to grupa ikon monitorujących aktualny stan funkcjonalności urządzenia. Decyzja o użytkowaniu urządzenia wiąże się z włączeniem lub wyłączeniem poszczególnych funkcji.
Dzięki za odniesienie się do mojego problemu. Pozdrawiam
0 Like
wirat
Helping Hand
Opcje

Dla jasności - absolutnie nie neguję zasadności istnienia panelu szybkiego dostępu. Jest on bardzo potrzebny i pomocny w przypadku niektórych funkcji w tym tych wymienionych przez Ciebie. Bardzo często korzystam z panelu w celu oceny stanu tel. lub zmiany statusu jego funkcji. Jeżeli napisałem, że jakaś funkcja jest mi w panelu nie potrzebna i wystarcza mi dostęp do niej poprzez ustawienia to miałem na myśli tylko tę którą sam określiłeś tworząc wpis. Pomijając fakt, że w prosty sposób można sobie skonfigurować czego się nie chce w panelu to akurat w przypadku funkcji ' Połączenia i SMS-y na innych urządzeniach' mam naprawdę wątpliwości czy w ogóle powinna istnieć możliwość umieszczenia tej ikonki w tym panelu (zwłaszcza w takim wykonaniu jak obecnie). Nie widzę za bardzo powodu do częstego i szybkiego włączania/wyłączania tej funkcji albo ciągłego monitorowania w jakim jest stanie. Tak prawdę mówiąc to co właściwie miała by znaczyć zmiana koloru ikony z szarego na inny (ja akurat mam skonfigurowany inny od niebieskiego). Miało by to oznaczać włączenie opcji 'Połączenie z innymi urzadz.' czy opcji 'Wysyłanie wiad. na inne urzadz.' czy obu na raz.