12-08-2023 10:41 AM
cześć
Pacjent jak w tytule S20 FE , po wielu męczarniach udało mi się podłączyć dwa (różne) głośnik BT do telefonu i odtwarzać muzykę.
Jednak BRAK SYNCHRONIZACJI między nimi (ok 0.5 sek.) skutecznie zniechęca do korzystania z tej funcji 😕
Resetowanie tel.nie pomaga , podłączanie innych głośników - takich samych , również nic nie daje.
Ma ktoś jakiś pomysł jak temu zaradzić ?
PS.Podłączałem u znajomych głośniki i dźwięk był zsynchronizowany.... więc , wychodzi że coś z ustawieniami mojego tel. ?
z góry dzięki , pzdr.
12-08-2023 01:17 PM
12-08-2023 02:15 PM — edytowano 13-08-2023 05:39 PM
Chcąc używać więcej niż jednego głośnika z urządzeniem trzeba kupić zestaw z modułem sterującym. Moduł ten musi obsługiwać te głośniki. Zazwyczaj zestaw moduł + głośniki kupuje się razem i jest to zazwyczaj jeden producent. Moduł może różnie wyglądać i być umieszczony w różnych miejscach (wzmacniacz, radio, tv, kino domowe, jeden z głośników itd ) Poniżej zamieszczam instrukcję konfiguracji przykładowych, najprostszych głośników do telefonu z modułem sterującym w jednym z nich.
PS Te głośniki powyżej to Creative i przedstawiłem połączenie tylko dwóch głośników w trybie separacji kanałów L/P. Jeżeli chodzi o tryb party (odtwarzanie dźwięku mono przez wiele głośników z jednego źródła) to można tak jak wspomniał kolega powyżej połączyć głośniki JBL( są też innych firm z tą funkcją). Muszą być one kompatybilne z tzw. technologią JBL Conect+ (jakoś się musi nazywać ten moduł sterujący). Wtedy bardzo prosto (naciśnięcie jednego przycisku na każdym głośniku) można połączyć nawet do 100 głośników. Widziałem już coś takiego, uczniowie klasy gimnazjalnej zrobili sobie imprezę. Każdy przyszedł ze swoim głośnikiem (większość to były Flipy 4 - bo to już dawno było). Jeszcze taka uwaga dla 'melomanów', każde takie 2 głośniki można połączyć też w trybie separacji kanałów (stereo).
Na koniec sprawdziłem jeszcze połączenie dwóch różnych urządzeń( tryb party ale niestety tylko 2 urządzenia) przy pomocy systemowego wyjścia multimediów. Wszystko chodzi idealnie, nie ma żadnych opóźnień. Może spróbuj porobić te wszystkie resety telefonu opisywane tu na forum, sprawdzić czy oprogramowanie jest aktualne, sparować od nowa te swoje głośniki BT. Na drugim telefonie sprawdziłem też jest OK.