Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Długie instalowanie aplikacji na S22 Ultra Exynos 2200

(Temat utworzony: 21-02-2024 10:58 PM)
646 Wyświetlenia
dominxx4
Explorer
Opcje
Witam. Mam pytanie do użytkowników S22 Ultra i podobnych modeli. Czy u was samo instalowanie aplikacji trwa dlugo ? Swój egzemplarz kupiłem jakoś na koniec 2022 roku. Po zakupie zauważyłem, że instalowanie aplikacji trwa dłużej niż na starym telefonie tj. Oneplus 6 ze snapdragonem 845. Minął ponad rok od zakupu, telefon był resetowany nie raz, dostał aktualizacje która waży o połowę mniej niż system przed aktualizacja i nadal jest to samo. Pytam bo ostatnio bawiłem się starym telefonem, wgrywałem customowy rom (przy oryginale czas instalacji był taki sam) i specjalnie zmierzyłem ile trwa instalowanie takiej samej aplikacji na jednym jak i drugim telefonie. Na Oneplus 6 trwa to około 4 sekundy a na S22 Ultra aż 20. Co ważne nadmienię że obydwa telefony pracują na androidzie 14 więc różnica w wersji systemu itd odpada. Pytanie więc do Was. Czy ktoś jest w stanie sensownie wytłumaczyć dlaczego telefon z owiele mocniejszym procesorem instaluje aplikacje tak długo?

Ps. Za aplikacje testowa posłużyło CPU-Z.
Link do filmu z testu:https://youtu.be/0JBrB29tGJs

Edit: Problem uznaje za rozwiązany. Znalazłem na amerykańskim Samsung Members post o wyłączeniu opcji automatycznego skanowania podczas instalacji w pielęgnacji urządzenia i zadziało. 

image

17 Odpowiedzi
Mighn
Big Cheese
Opcje
Spróbuj w ustawieniach sklepu play wyłączyć zaznaczoną funkcje - czasem sporo przyspiesza instalacje.1708560575640_1708560575630_0.jpg
0 Like
dominxx4
Explorer
Opcje
Nie mam nawet takiej opcji1708560673053_1708560673046_0.jpg
0 Like
dominxx4
Explorer
Opcje
Ok, po przełączeniu opcji prędkości przetwarzania z maksymalnej na zoptymalizowaną w ustawieniach, wróciła ta ze sklepu play ale nic to nie zmieniło
0 Like
Mighn
Big Cheese
Opcje
Hmm dziwne, bo opcja pojawiła się już parę lat temu... I jak widzę mam ją u siebie na wszystkim od huaweia P smart Z przez a52s, Tab S8 aż do s24u... więc może coś nie tak z samym google play? U mnie cpu-z na S24u instaluje się 2,40 sek...
0 Like
Mighn
Big Cheese
Opcje
Na A52s instaluje się koło 3 sekund
0 Like
dominxx4
Explorer
Opcje
Co najmniej dziwne jest to że telefony znacznie tańsze i słabsze potrafią zrobić tak prosta rzecz 5 razy szybciej. Może kwestia samej architektury albo procesu instalacji. Do jutro chyba będę musiał zrobić całkowity reset i zobaczyć czy to coś zmieni. Z chęcią zainstalowałbym tu jakiś customowy rom i zobaczył wtedy ale gwarancja ważniejsza.
0 Like
mcbseb
Troubleshooter
Opcje
@dominxx4 Szczerze mówiąc nie jestem przekonany czy warto wyłączać tę opcję tylko po to żeby zainstalować coś 30 sekund szybciej. Domyślnie ta funkcja ma szukać syfu w programach, które instalujesz i ostrzec przed potencjalnym zagrożeniem. A tyle się dzisiaj mówi o cyberbezpieczeństwie...
0 Like
Dżangobajana
First Poster
Opcje

Witam, u siebie na s24+ odznaczylem tą opcję a mimo to aplikację instalują się ponad 30 sekund... dramat

0 Like
Adasiek74
Pioneer
Opcje
Cześć, ostatnio zauważyłem dziwną przypadłość (wcześniej też na Samsungu S20) mianowicie, po upływie jakiegoś czasu instalowanie/aktualizacja aplikacji (nie dotyczy pobierania) trwa zauważalnie dłużej. Zaraz po wyciągnięciu telefonu z pudełka i przez pewien okres czasu wspomniany wcześniej proces trwa naprawdę błyskawiczne - czesto nawet nie sekundę... teraz natomiast trwa to czasem dosłownie kilkanaście razy dłużej. Mam Samsunga S23+ 512GB więc na dodatkowo szybszej pamięci. Służbowy A54 aktualizuje aplikacje szybciej od tego telefonu co jest dziwne bo wszystkie podzespoły ma zauważalnie słabsze... o co chodzi ? 😕