Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Bluetooth a zużycie baterii

(Temat utworzony: 18-07-2024 08:35 AM)
1144 Wyświetlenia
TtrikK
Student
Opcje
Witam,

Mam pytanie odnosnie bluetooth czy jest może gdzieś informacja jak zmienia się zużycie baterii gdy mam włączony bluetooth np. w nocy ? 
Jak obciążona jest bateria jeśli mamy np. włączony bluetooth i przez całą noc jest w trybie connecting z zegarkiem, z którym w między czasie się rozłączył.
Czy dużą różnice w zużyciu baterii powinno dawać wyłączanie bluetooth na noc jeśli faktycznie wchodzi w tryb connecting ?
Zauważyłem, że jak wyłączę bluetooth to w powyższej sytuacji bateria spada o ok. 
5-7% z kolei jak zostawię włączony waha się to 13-15% z uwzględnieniem nocy jako czas 6-7h

Druga sprawa jak wygląda to w ciągu dnia kiedy korzystamy z bluetooth przy słuchawkach a z kolei zegarek jest w innym pomieszczeniu. Finalnie tracimy połączenie z zegarkiem i pojawią się znowu tryb connecting i czy znacząco to wpływa na zużycie baterii ?
0 Like
14 Odpowiedzi
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Z moich obserwacji wynika, że Bluetooth nie wpływa znacząco na zużycie baterii. Dla pewności możesz zresetować ustawienia Bluetooth na wszelki wypadek. Po tym zabiegu trzeba będzie ponownie połączyć urządzenia.

Aby zresetować przejdź kolejno do: Ustawienia > Zarządzanie ogólne > Resetowanie > Resetuj ustawienia sieci Wi-Fi i Bluetooth. Do kompletu wykonaj wipe cache partition. Zabieg nie usuwa żadnych danych z telefonu.

[Poradnik] Jak wykonać zabieg wipe cache partition?
https://eu.community.samsung.com/t5/pozosta%C5%82e-smartfony/poradnik-soft-hard-reset-tryb-bezpieczn...

TtrikK
Student
Opcje
A czy te zużycia procentowe mogą być właściwe ? Czy nie większego obciążenia jeśli bluetooth jest cały czas w trybblie connecting z zegarkiem, czyli próbuje się cały czas połączyć
0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Nie wydaje mi się żeby szukanie urządzeń wpływało na baterię. Mam kilka zapisanych urządzeń w ustawieniach Bluetooth i gdyby tak było to telefon szybko zużywałby baterię szukając tych urządzeń.

0 Like
TtrikK
Student
Opcje
Sam bluetooth może nie, ale tu mówimy o oddzielnej apce do urządzenia, która po utracie połączenia cały czas jest w trybie connecting i czy ona może wymuszać zwiększone działanie bluetootha czy to może się przekładać na to jakbyśmy mieli cały czas włączony bluetooth i klikali "szukaj" urządzeń
0 Like
Amazigh
Big Cheese
Opcje
Zastanawiam się, czemu służy pytanie, w którym są wszystkie odpowiedzi... W dzień czy w nocy włączony BT zużywa baterie. Włączone ciagle wyszukiwanie urządzeń zużywa baterie dodatkowo. Procentowe dane zawarte w treści... Gdzie tu miejsce na wątpliwości?
0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Statystyki zużycia poszczególnych aplikacji znajdziesz w: Ustawienia > Bateria. Sprawdź ile zużywa aplikacja.

0 Like
TtrikK
Student
Opcje
No właśnie chyba niewiele bo jest to 0,7% więc chyba nie powinna mieć tak dużego wpływu na baterie.
0 Like
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@TtrikK, ja mam włączone Bluetooth 24/7 (zwykły S23), korzystam tylko ze słuchawek. Przez noc mi schodzi ok. 5-7%. Domyślam się, że przez całą noc Bluetooth próbuje szukać urządzeń czy też jest w trybie gotowości, bo słuchawki wtedy są w etui i nie są połączone. Nie sądzę również, że po wyłączeniu Bluetooth osiągnę lepszy wynik.

Natomiast myślę, że większe zużycie baterii u Ciebie może być spowodowane czymś innym.

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

TtrikK
Student
Opcje
Z słuchawkami mam dokładnie tak samo. Wychodzi na to, że to problem aplikacji i jej wymuszania połączenia. Zastanawiające jest tylko, że sprawdzając użycie baterii, aplikacja nie pokazuje zwiększonego zużycia baterii. Chyba, że objawia się to jakimś ukrytym procesem obciążenia BT, ale to są tylko moje domysły. Jeśli usuwam z paska zadań połączenie to apka za chwilę wymusza ponownie czyli w zasadzie nie ma jak jej zatrzymać poza wymuszeniem zatrzymania. Jest jakaś inna opcja oprócz wymuszaniem i odpinaniem parowania urządzenia ? Jak zmienić uprawnienia takiej aplikacji aby mieć nad nią większą kontrolę?
0 Like