Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Bezpieczeństwo w telefonach Samsung - Szyfrowanie

(Temat utworzony: 16-07-2021 08:04 AM)
8759 Wyświetlenia
Davidofx
Pathfinder
Opcje
Witam wszystkich, Czy opcja szyfrowania telefonu została usunięta ? 
Mam Galaxy z fold 2 5g i nie mogę znaleźć opcji zassyfruj urządzenie, a miałem taką opcję (chyba)
Odrazu mówię że nie interesują mnie kontenery szyfrowane konx mój sejf. Tylko pełne szyfrowanie urządzenia tak jak jest to w przypadków iPhone . 
 Czy ktoś się orientuje jaki typ szyfrowania jest w androidzie ? Bo nie mogę znaleźć , do iPhona znalazłem szybko u wujka google . 
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@Davidofx, czuję, że wracamy do punktu wyjścia. Po pierwsze, te obejścia FRP Lock dotyczą Androida wersji 5 i 6, nic nowszego nie znalazłem, a mamy obecnie 11 i 12. Czujesz różnicę? Po drugie, po hard resecie lub wgraniu systemu na nowo wszystkie dane się kasują i można zapomnieć o ich przywróceniu. Jak ktoś mówi inaczej, to niech pokaże działający, tani i szybki sposób, jak wyciągnąć cokolwiek z pamięci telefonu po jego zresetowaniu (tylko błagam, wszystkie linki na priv!). A po trzecie, owszem, kopia ustawień, aplikacji, kontaktów itd. może zapisywać się w chmurze na koncie Google, ale tu znowuż mówimy nie o bezpieczeństwie urządzenia, tylko o bezpieczeństwie konta. Ktoś pozna Twój login i hasło, zaloguje się i po sprawie, nieważne jaki telefon będziesz miał.

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

Davidofx
Pathfinder
Opcje
Moim zdaniem nie powinno się dać wgrać nic jak telefon jest zabezpieczony.
0 Like
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@Davidofx, ale się nie da, żadnego złośliwego oprogramowania bez Twojego "pozwolenia" nikt Ci nie wgra. Żeby się nie rozdrabniać i nie ciągnąć dyskusji w nieskończoność, zróbmy w ten sposób, dobrze? Jak w wiadomości prywatnej podeślesz mi materiały, które wyraźnie mówią o tym, że można się włamać na Galaxy Z Fold 2 5G, to wtedy odświeżymy wątek i będziemy szukać rozwiązania. Do tego czasu nie ma o co się martwić, chyba że się popełnia błąd, który popełniłeś w tym wątku: https://eu.community.samsung.com/t5/seria-galaxy-z-flip-i-fold/android-11-problem-z-controllerami/m-...

Wgranie poprzedniej wersji Androida nigdy nie jest mądrą decyzją, bo, dla przykładu, tracisz szansę na najnowsze łatki bezpieczeństwa, a do tego sam sposób i i soft, który wgrywasz już mogą Cię narazić na różne nieprzyjemne przygody. Sam sobie rzucasz kłody pod nogi, a później zaczynasz się martwić o bezpieczeństwo. Nie powinno to tak wyglądać.

Witaj na Forum Samsung!
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

Davidofx
Pathfinder
Opcje
Jak jest szyfrowany mój sejf ?
0 Like
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@Davidofx, za pomocą kluczy kryptograficznych (jakie to są klucze, z tego, co mi wiadomo, Samsung nie podaje), które z kolei szyfrowane są DUHK-kluczem, co oznacza, że są one tak jakby przywiązane do konkretnego urządzenia/chipu. Jeśli telefon zostaje "skompromitowany", to danych z sejfu już nie wyciągniesz, tak samo jak nie wyciągniesz ich, jeśli ktoś będzie chciał po prostu zrobić kopię systemu 1:1. Przy tego rodzaju różnych ingerencji do gry wkraczają Knox Warranty Bit, Trusted Boot i inne mechanizmy bezpieczeństwa.

!WAŻNE! To co piszę, to tylko część suchej teorii, informacje zebrane w ten lub inny sposób. Pamiętaj o tym, że a) ja nie jestem certyfikowanym specem od kryptografii i cyberbezpieczeństwa, na razie grzebię w temacie laikowo-hobbystycznie i moje słowa nie są jedyną świętą prawdą, nieomylny nie jestem, b) jeśli Samsung opowie Ci krok po kroku, co i jak działa w wymyślonych przez nich procesach szyfrowania i przechowywania danych, to te wszystkie zabezpieczenia będzie można wyrzucić do kosza i c) w tym przypadku, o ile zawodowo nie zajmujesz się administrowaniem sieci i cyberbezpieczeństwem, im mniej grzebiesz w temacie, tym bezpieczniejszy jesteś.

Witaj na Forum Samsung!

OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@Davidofx, jak tak bardzo interesujesz się tematem, to możesz spróbować dołączyć do tego wydarzenia, które odbędzie się 17 sierpnia. Wszystkie informacje znajdziesz w opisie pod filmikiem:

Witaj na Forum Samsung!

Jola934
First Poster
Opcje
Gdzie znajdę i jak uruchomić funkcje samsung pass w telefonie A 22 G5
0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Zobacz czy funkcja jest dostępna w ustawieniach telefonu przechodząc kolejno do: Ustawienia > Biometria i zabezpieczenia > Samsung Pass. Pamiętaj jednak, że nie wszystkie smartfony Galaxy posiadają tę usługę. Jeżeli opcja nie jest dostępna w ustawieniach to znaczy, że Twój model telefonu nie posiada usługi Samsung Pass.

Mighn
Big Cheese
Opcje
Szyfrowany jest sejf - który zajmuje wirtualnie wydzieloną część pamięci telefonu, szyfrowanie całej pamięci bardzo obniżyło by szybkość działania telefonu oraz spowodowało znacznie wyższe zużycie prądu.
Obecnie poza kilkoma specjalistycznymi telefonami dla służb nikt nie stosuje szyfrowania całej pamięci.
0 Like
Kacper2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@KZQ Niestety pamięć wewnętrzna nie jest szyfrowana, zaszyfrować można pamięć zewnętrzną.