16-07-2021 08:04 AM
18-07-2021 10:03 AM
@Davidofx, czuję, że wracamy do punktu wyjścia. Po pierwsze, te obejścia FRP Lock dotyczą Androida wersji 5 i 6, nic nowszego nie znalazłem, a mamy obecnie 11 i 12. Czujesz różnicę? Po drugie, po hard resecie lub wgraniu systemu na nowo wszystkie dane się kasują i można zapomnieć o ich przywróceniu. Jak ktoś mówi inaczej, to niech pokaże działający, tani i szybki sposób, jak wyciągnąć cokolwiek z pamięci telefonu po jego zresetowaniu (tylko błagam, wszystkie linki na priv!). A po trzecie, owszem, kopia ustawień, aplikacji, kontaktów itd. może zapisywać się w chmurze na koncie Google, ale tu znowuż mówimy nie o bezpieczeństwie urządzenia, tylko o bezpieczeństwie konta. Ktoś pozna Twój login i hasło, zaloguje się i po sprawie, nieważne jaki telefon będziesz miał.
18-07-2021 10:35 AM
18-07-2021 10:55 AM
@Davidofx, ale się nie da, żadnego złośliwego oprogramowania bez Twojego "pozwolenia" nikt Ci nie wgra. Żeby się nie rozdrabniać i nie ciągnąć dyskusji w nieskończoność, zróbmy w ten sposób, dobrze? Jak w wiadomości prywatnej podeślesz mi materiały, które wyraźnie mówią o tym, że można się włamać na Galaxy Z Fold 2 5G, to wtedy odświeżymy wątek i będziemy szukać rozwiązania. Do tego czasu nie ma o co się martwić, chyba że się popełnia błąd, który popełniłeś w tym wątku: https://eu.community.samsung.com/t5/seria-galaxy-z-flip-i-fold/android-11-problem-z-controllerami/m-...
Wgranie poprzedniej wersji Androida nigdy nie jest mądrą decyzją, bo, dla przykładu, tracisz szansę na najnowsze łatki bezpieczeństwa, a do tego sam sposób i i soft, który wgrywasz już mogą Cię narazić na różne nieprzyjemne przygody. Sam sobie rzucasz kłody pod nogi, a później zaczynasz się martwić o bezpieczeństwo. Nie powinno to tak wyglądać.
24-07-2021 09:17 AM
24-07-2021 04:58 PM — edytowano 24-07-2021 05:11 PM
@Davidofx, za pomocą kluczy kryptograficznych (jakie to są klucze, z tego, co mi wiadomo, Samsung nie podaje), które z kolei szyfrowane są DUHK-kluczem, co oznacza, że są one tak jakby przywiązane do konkretnego urządzenia/chipu. Jeśli telefon zostaje "skompromitowany", to danych z sejfu już nie wyciągniesz, tak samo jak nie wyciągniesz ich, jeśli ktoś będzie chciał po prostu zrobić kopię systemu 1:1. Przy tego rodzaju różnych ingerencji do gry wkraczają Knox Warranty Bit, Trusted Boot i inne mechanizmy bezpieczeństwa.
!WAŻNE! To co piszę, to tylko część suchej teorii, informacje zebrane w ten lub inny sposób. Pamiętaj o tym, że a) ja nie jestem certyfikowanym specem od kryptografii i cyberbezpieczeństwa, na razie grzebię w temacie laikowo-hobbystycznie i moje słowa nie są jedyną świętą prawdą, nieomylny nie jestem, b) jeśli Samsung opowie Ci krok po kroku, co i jak działa w wymyślonych przez nich procesach szyfrowania i przechowywania danych, to te wszystkie zabezpieczenia będzie można wyrzucić do kosza i c) w tym przypadku, o ile zawodowo nie zajmujesz się administrowaniem sieci i cyberbezpieczeństwem, im mniej grzebiesz w temacie, tym bezpieczniejszy jesteś.
24-07-2021 05:15 PM
@Davidofx, jak tak bardzo interesujesz się tematem, to możesz spróbować dołączyć do tego wydarzenia, które odbędzie się 17 sierpnia. Wszystkie informacje znajdziesz w opisie pod filmikiem:
17-08-2021 01:17 PM
17-08-2021 01:25 PM
Zobacz czy funkcja jest dostępna w ustawieniach telefonu przechodząc kolejno do: Ustawienia > Biometria i zabezpieczenia > Samsung Pass. Pamiętaj jednak, że nie wszystkie smartfony Galaxy posiadają tę usługę. Jeżeli opcja nie jest dostępna w ustawieniach to znaczy, że Twój model telefonu nie posiada usługi Samsung Pass.
04-08-2022 05:42 PM
04-08-2022 09:10 PM
@KZQ Niestety pamięć wewnętrzna nie jest szyfrowana, zaszyfrować można pamięć zewnętrzną.