Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Bezpieczeństwo w telefonach Samsung - Szyfrowanie

(Temat utworzony: 16-07-2021 08:04 AM)
8704 Wyświetlenia
Davidofx
Pathfinder
Opcje
Witam wszystkich, Czy opcja szyfrowania telefonu została usunięta ? 
Mam Galaxy z fold 2 5g i nie mogę znaleźć opcji zassyfruj urządzenie, a miałem taką opcję (chyba)
Odrazu mówię że nie interesują mnie kontenery szyfrowane konx mój sejf. Tylko pełne szyfrowanie urządzenia tak jak jest to w przypadków iPhone . 
 Czy ktoś się orientuje jaki typ szyfrowania jest w androidzie ? Bo nie mogę znaleźć , do iPhona znalazłem szybko u wujka google . 
34 Odpowiedzi
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Davidofx  Witam

Urządzenia Samsung są już szyfrowane na etapie produkcji. Jest to nic innego jak technologia Samsung Knox, która opiera się na nakładających się mechanizmach ochrony, bezpieczeństwa i szyfrowania danych. Technologia ta zapobiega włamaniom, złośliwemu oprogramowaniu i innym zagrożeniom.

Davidofx
Pathfinder
Opcje

ale telefon nie jest szyfrowany i dane w ktore w nim sa, szyfrowane dane dopiero beda jak sie uzyje kontenera moj sejf, Czyli samsung zrobil sobie furtke i sluzbom na dostanie sie do naszych danych wylaczajac szyfrowania w androidzie, juz samsunga nie kupie, jednak to prawda ze iphone jest bezpieczniejszy.

PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Davidofx  Proszę wejść w : Ustawienia >Biometria i Zabezpieczenia > Inne Ustawienia Zabezpieczeń > Silna Ochrona i tutaj można ewentualnie włączyć/ wyłączyć

Screenshot_20210716-084522_Settings.jpg

Davidofx
Pathfinder
Opcje

Na czym polega ta "silna ochrona" bo widzę ze daje dostęp to polaczeń wiadomości , i nie mam takiej opcji w telefonie.

PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Davidofx  Jeżeli nie poda się kodu pin nic się nie zrobi na urządzeniu.

Davidofx
Pathfinder
Opcje

Chodzilo mi bardziej o odpowiedz jak działa czyli co jest i czy jest szyfrowane, bo odpowiedź ze bez pinu nic sie nie zrobi na urzadzeniu to kazdy wie(TZN AMATOR NIE ZROBI), tu chodzi o to co i jak jest zabezpieczane w porównaniu do braku tej silnej ochrony? andek jest na linuxie wiec jakie partycje są szyfrowane ? DATA? SYSTEM? co to jest ta silna ochrona poza nazwa marketingową dla amatorów. i druga sprawa nie NIE MAM TEJ OPCJI W TELEFONIE.

Davidofx
Pathfinder
Opcje

ZNALAZLEM TROCHE INFO W NECIE, JAK KTOS SIE ZASTANAWIA NAD BEZPIECZENSTWEM TO CZY IPHONE CZY SAMSUNG TO POCZYTAJCIE Tłumacz Google wersja oryginalna iOS vs. Android: Physical Data Extraction and Data Protection Compared | ElcomSoft blog

OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@Davidofx , zacznę od tego, że ten drugi link usuwam, bo jest tam wspominany Odin i inne rzeczy, które nie powinny się pojawiać na oficjalnym forum producenta. Dodatkowo mówi on o łamaniu zabezpieczeń S7, czyli urządzenia z czasów, kiedy Android dopiero zaczynał być bezpieczniejszy. Zgadza się, taki S7 miał kiedyś możliwość szyfrowania z poziomu użytkownika, teraz, jak wspomniał @PrzemekM, tego nie ma, bo nie jest to jakoś szczególnie potrzebne.

Obecnie sytuacja wygląda lepiej, co po części udowadnia ten artykuł z pierwszego linku. Chciałbym szczegółowo odpowiedzieć na Twoje pytanie, co i w jaki sposób dokładnie jest szyfrowane, ale taką wiedzę ma jedynie Google i Samsung, ponieważ, jeśliby wrzucali do siecie dokładne informacje, jak działają zabezpieczenia, to byłoby łatwiej je złamać.

Generalnie, sam w sobie Android obecnie zapewnia, że programowo ciężko jest go zhackować, ponieważ, aby jakieś złośliwe oprogramowanie albo kod zadziałał, musisz świadomie kliknąć przykładowe "Zezwól", a raczej takiego błędu nie popełnisz. :smiling-face:

Jeśli chodzi o fizyczny dostęp do Twojego telefonu i łamanie na zasadzie hardware, to tu akurat wkracza do gry Samsung Knox, czyli ten chip fizyczny. I w momencie, kiedy już ktoś wymyśli sposób, jak te zabezpieczenia sprzętowo złamać, to sprzęt do tego, na przykład taki UFED od Cellebrite, kosztuje ok. 100-200 tys. zł., więc musisz być naprawdę prezydentem albo prezesem światowej korporacji, żeby komuś się chciało to robić. To tylko w filmach jest takie proste. Podeślę Ci na priv link, w którym jest świetny artykuł o zabezpieczeniach, jakie wprowadza Samsung, ale jest w języku rosyjskim, więc będziesz musiał korzystać z tłumacza Google.

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.