Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Bateria Adaptacyjna, a wydajność.

(Temat utworzony: 02-01-2023 12:40 AM)
6617 Wyświetlenia
Kacper1810
Navigator
Opcje
[Galaxy S22]
Witam.
Jakiś czas temu natknąłem się na liczne wpisy na zagranicznych forach internetowych, nawiązujących do funkcji Baterii adaptacyjnej, a jej wpływu na wydajność telefonu.

Podobno funkcja ta "zabija aplikacje", przez co ich ponowne włączenie wymaga większej mocy, a co za tym idzie - większe zużycie baterii oraz spadki płynności.

Postanowiłem więc sam to przetestować i wyłączyłem baterię adaptacyjną, a oto moje kilka wniosków po tygodniu testów:

*Telefon zdaje się być znacznie płynniejszy, a otwieranie i zamykanie aplikacji jest przyjemniejsze dla oka

*Korzystanie z gestów nawigacyjnych przeciągania także jest płynniejsze. Animacja wychodzenia z aplikacji (w większości sytuacji) nie klatkuje tak zauważalnie

*Nie zauważyłem spadku długości działania urządzenia na jednym naładowaniu, co więcej - SOT zdaje się być dłuższy 
.................................................................................

Dla porównania, przetestowałem również telefon z włączoną baterią adaptacyjną oraz trybem wysokiej wydajności.

Efekty były mizerne, a płynność urządzenia była zauważalnie gorsza niż ta, z wyłączoną baterią adaptacyjną i trybem zrównoważonej wydajności.

Jak wiemy - Samsung nie sprostał jeszcze pewnym aspektom pod względem optymalizacji, stąd moje zgłębianie tego tematu.

Czy ktoś jeszcze testował swoje urządzenie w ten sposób i podzieli się wrażeniami oraz opinią? 
Pozdrawiam :))

14 Odpowiedzi
theguildsman
Helping Hand
Opcje
Dzięki za podsumowanie, sprawdzę u siebie!
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Bardzo ciekawe spostrzeżenia. Wyłączyłem funkcję baterii adaptacyjnej w moim telefonie Galaxy Z Fold4. Zobaczymy za jakiś czas czy zauważyłem jakąkolwiek różnicę.

blacha21
Samsung Members Star ★
Opcje
Też sprawdze na moim S21 😄
Paramedic88
Troubleshooter
Opcje
Ja szczerze ma to właczone na ultrze i nie widzę jakiejś różnicy. Może ja nie zwracam uwagi na to czy animacje są płynne czy nie.
Arek1990
First Poster
Opcje
Sprawdzę na swoim Note 20 Ultra i za tydzień dam znac
Bujal
Pathfinder
Opcje
Bateria adaptacyjna to specjalny typ baterii, który jest dostosowywany do indywidualnych potrzeb użytkownika i zmienia swoje parametry, aby zapewnić jak największą wydajność telefonu.

Jak działa bateria adaptacyjna?

Bateria adaptacyjna składa się z kilku elementów, które są odpowiedzialne za jej działanie. Głównym elementem jest specjalny układ elektroniczny, który monitoruje parametry baterii i dostosowuje je do indywidualnych potrzeb użytkownika. Może to obejmować zmianę napięcia, prądu lub mocy, aby zapewnić jak największą wydajność telefonu.

Jak bateria adaptacyjna wpływa na wydajność telefonu w Samsung?

Bateria adaptacyjna w Samsung zapewnia wyjątkowo wysoką wydajność telefonu, ponieważ dostosowuje się do indywidualnych potrzeb użytkownika. Dzięki temu telefon może działać przez dłuższy czas bez potrzeby ładowania, co jest szczególnie ważne dla osób, które często korzystają z urządzenia poza domem.

Bateria adaptacyjna także zapewnia lepsze zarządzanie zużyciem energii, co oznacza, że telefon będzie działać sprawniej i szybciej, ponieważ procesory będą mogły lepiej wykorzystywać dostępne zasoby energii.

Ogólnie rzecz biorąc, bateria adaptacyjna w Samsung jest świetnym rozwiązaniem dla osób, które chcą mieć pewność, że ich telefon będzie działał jak najdłużej i jak najsprawniej.

MOŻE ZNALAZŁEŚ BUG W S22 😀
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Bujal  bateria adaptacyjna to świetne rozwiązanie,  sam na co dzień mam włączoną 

0 Like
Kacper1810
Navigator
Opcje
Bateria adaptacyjna rzeczywiście powinna dostosowywać się do trybu naszego użytkowania urządzenia i nie kwestionuję tego. Uważam natomiast, ze z wyłączoną funkcją, mój - jak i wielu innych osób, telefon działa sprawniej. Mam wrażenie, jak gdyby bateria adaptacyjna nie pozwalała działać aplikacjom w tle, gdy nie używamy telefonu, przez co ich ponowne użycie i włączanie, może skutkować opóznieniami, czy bugami. Dlatego osobiście preferuję opcję wyłączenia baterii adaptacyjnej.
domzal
First Poster
Opcje
Po uruchomieniu aplikacji mapy i ręcznym wyszukaniu (tzn przejechaniu palcami po mapie a nie wpisaniu miejsca docelowego w szukaj) jakiegoś miejsca i nastepnie po znalezieniu wyszukanego punktu, miejsca jasność wyświetlacza nagle obniża się do poziomu prawie zerowego. Ja taką przypadłość zauważyłem przy włączonej funkcji baterii adaptacyjnej. Spróbujcie może to pojedynczy przypadek
0 Like