Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Aplikacje w tle

(Temat utworzony: 24-09-2023 08:25 PM)
593 Wyświetlenia
domino5
Voyager
Opcje
Chodzi mi o takie coś jak otwarte aplikacje w tle... np oglądając yt i dajmy na to czytamy coś w chrome np onet. To po jakimś krótkim czasie, jak przełączę znowu na yt, to wczytuje się od nowa ta strona a nie na tym co było. Zauważyłam coś takiego już dawno, poprostu wczytauje od początku a nie w momencie pozostawinia aplikacji. Czy tak wszyscy mają czy za mało ramu? Tutaj jest dużo mądrych więc może ktoś mi wyjaśni.
0 Like
FG_Test23
Black Belt 
Opcje
Jeśli chodzi o aplikacje w RAM, to niestety ale często zdarzają się sytuację, gdzie sam system na siłę je zamyka. Pamiętajmy także jakie dokładnie aplikacje działają w tle I jak są one zoptymalizowane. YouTube na moim S23 ultra potrafi zjeść z 10-15% wciągu godziny na oszczędzaniu energii. Wiele apek jest zoptymalizowanych inaczej, w (przypadku YouTube lepiej) na system IOS a nie na system Android, dodajmy do tego jeszcze samsungowska nakładkę systemową.

Postaram się dać jakieś minimalne wskazówki aby mógł pan dłużej trzymać te apeczki w RAMie

1. Zalecam wyłączenie oszczędzania energii, gdyż nie raz może ograniczyć ono różnego rodzaju aplikacje w tle.

2. W ustawieniach w "Pielęgn baterii I urządzenia" zalecam wyczyścić ten RAM od czasu do czasu aby nie był zapychany ciągle. U mnie głównie apki od mety go zapychają.

3. Jeśli miał Pan włączone ograniczanie użycia YouTube w tle, to zlecam wyłączyć jeśli chce Pan aby te apeczki lepiej w RAMie grały.

Oczywiście coś za coś, więc prawdopodobnie się to przełoży na lekko gorszy czas pracy na baterii, ale cóż. Oczywiście nie musi, to zbyt mocno pomóc a raczej leciutko pomoże, ale wciąż.

Propo grzania, to modele z serii S22 podobno mają spory problem z grzaniem, więc wydaje mi się, że jest, to normalne, ale nie wiem gdyż nie używam android auto. Może któryś z Makerów określi czy jest, to normalne.

Ja zaś postaram się pomóc leciutko zminimalizować te temperaturki.

1. Ustawienia > bateria > Więcej ustawień baterii :

- profil wydajności lekki

- bateria adaptacyjna (dałbym na wył)

- wyłączyłbym 5G ( szczególnie, że działa u nas jak działa)

- włączyłbym tryb ciemny i zainwestował w jakąś ładowareczke z schłodzeniem np. Do auta.

- przy okazji wykonałbym diagnostykę urządzenia aby sprawdzić czy wszystko jest w dobrym stanie, być może coś leży i z tego też powodu występują u Pana tego typu problemy z smartfonem.
0 Like
Ziolo
Pathfinder
Opcje
Dziękuję
Davvid1985
Voyager
Opcje
Ogólnie czytam co piszesz i się zastanawiam czy naprawdę piszesz o s22u bo u mnie nic podobnego nie występuję.
0 Like
Ziolo
Pathfinder
Opcje
No własnie i posiadam dosyc mocna wersje tego modelu telefon kupiny w styczniu w X Kom bedzie trzeba go chyba sprzedac
0 Like
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@Ziolo, myślę, że w tym przypadku trochę niefortunny przykład został podany, ponieważ, jeśli chodzi o YouTube (a też zwróciłem na to uwagę i przetestowałem w chwili obecnej na ponad 10 telefonach, gdzie część to flagowce ostatnich lat, w tym z 2023 roku), to on się tak zachowuje na każdym Androidzie niezależnie od ilość pamięci RAM oraz innych jej parametrów. Nawet jak w tle będzie odpalony sam YouTube, a my po prostu odłożymy telefon na chwilę, to po ponownym jego włączeniu może odpalić się na nowo, a ostatnio oglądany filmik na pauzie będzie zamknięty (a może tak nie zrobić, w tym przypadku czysty random).

Natomiast widziałem test, gdzie na telefonach Samsung zostawiali na dwa dni w tle grę Alien: Isolation (zwrócę uwagę, że to gra pierwotnie wydana na PC, a więc bardzo wymagająca) i nawet po tym czasie po jej "wywołaniu" z miejsca otworzyła się, jakby była używana dosłownie chwilę temu.

Myślę, że tu ma miejsce sytuacja, która kiedyś spotkała Instagram. Tylko iPhone'y potrafiły wstawiać zdjęcia w niezmienionej rozdzielczości, a na Androidach jakość była mocno ucinana. Lata później Google i pewnie Meta nad tym popracowali i teraz niektóre telefony na Androidach również potrafią wstawiać zdjęcia tak, jak były zrobione, a więc śmiem twierdzić, że w przypadku YouTube to również Google musi zoptymalizować swój twór i wtedy będzie normalnie przetrzymywał swoją zawartość w tle.

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

flyer0
Voyager
Opcje
Już od kilku dni jak wyjdę z jakiejś aplikacji nawet na 5 sekund i do niej wrócę to ona się ponownie ładuje i to na czym ja zamknąłem jest utracone, o co chodzi?
0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam. W jakim telefonie się to dzieje?
Ziolo
Pathfinder
Opcje
Witam mam takie pytanie czy ktoś z Was ma podobna sytuację kupiłem s23 Ultra 12/512 i na początku po otwarciu różnych aplikacji w tym YouTube wchodziłem w pamiec otwartych stron aplikacje otwierały się błyskawiczne nawet wspomniany YouTube tam gdzie dałem pauzę od tego momentu film się uruchomial wgrałem dosłownie kilka aplikacji po niecałym miesiącu zauważyłem że aplikacji są ubijane wgrywają się od początku YouTube również o co tu chodzi ? 
0 Like
FG_Test23
Black Belt 
Opcje
A czy masz włączona funkcje baterii adaptacyjnej?
Ziolo
Pathfinder
Opcje
Tak
0 Like