Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

5G w Play - cyrk na kółkach :)

(Temat utworzony: 06-02-2023 09:49 AM)
333 Wyświetlenia
Abisai78
Helping Hand
Opcje

Na koniec weekendu akcent humorystyczny :winking-face:

Mam w Play abonament Biznes Europa i Świat - po przesiadce na S23+ chciałem sprawdzić działanie sieci 5G. Jestem w jej zasięgu bo syn na iPhonie (ten sam abonament) i łapie 5G. U mnie nie działa.

No to piszę na czasie do Play czy mam aktywne/dostępne 5G w swoim abonamencie - dostaję odpowiedź od pani Roksany:

Abisai78_0-1675618906168.png

Sprawdzam przez kilka godzin i nie bangla. No to piszę znowu do Play żeby sprawdzić czy to problem techniczny - tym razem trafiam na pana Artura, który informuje mnie:

Abisai78_1-1675619124710.png

Normalnie cyrk - i to na kółkach :smiling-face:

miroON
Big Cheese
Opcje
żaden operator w RP nie ośmieli się wyłączyć całkowicie 3G gdyż...wiele osób,,osób starszych wiekowo" na daleko oddalonych wioskach posiada telefony aparaty starszego typu tzw klawiszowce które nie posiadają dostępu do LTE o 5G nawet nie wspominając gdyż dla takiego fona to abstrakcja ...wiec sieć niby jej nie będzie a jednocześnie pozostanie z nami na zawsze
0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
No z takim wynikiem, to aby pozazdrościć, ale rozumiem ze to jest wynik w jakimś dużym mieście?
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Jesteś w błędzie, bo już się rozpoczęło wyłączanie w T Mobile i operator zaczął o tym informować swoich użytkowników.
0 Like
Jakub03
Pathfinder
Opcje
Otóż właśnie nie, test był wykonany w miejscowości Kłodawa woj. Wielkopolskie czyli dość małe miasteczko. Podobne wyniki uzyskuje w swojej okolicy (+-20km) i z różnych nadajników. Ten weekend spędziłem w Poznaniu i tu sprawa wygląda ciut gorzej bo osiągnąć prędkości powyżej 15Mb/s raczej graniczą z cudem, a bynajmniej mi nie udało się takich zaobserwować. Najprawdopodobniej jest to też spowodowane tym że w większym mieście dużo osób łączy się z jedną stacją bazową która też ma swój limit przepustowości i wtedy prędkość dzieli na każdego użytkownika. Również nie zawsze oznaczenie obok zasięgu 5G dokładnie oznacza 5G tylko tak jak zostało wyżej wspomine LTE+ które nie jest w stanie dać nawet namiastki 5G.
Pozdrawiam serdecznie
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Proszę też zwrócić uwagę czy ikona 5G jest biała, czy czarna? Jeśli biała to jesteśmy w sieci LTE w której dostępne jest 5G jeśli koloru czarnego to jesteśmy w sieci 5G W Radomiu osiągnąłem kiedyś na pełnym 5G 170Mbs. Pozdrawiam.
Jakub03
Pathfinder
Opcje
A to ciekawostka, powiem szczerze że nigdy nie zwróciłem na to uwagi
0 Like
miroON
Big Cheese
Opcje
być może ale czy UE wzięła wszystkie takie aspekty pod uwagę?? czy te osoby klienci operatorów tel kom bd posiadali jakąkolwiek łączność na wypadek W czy kogokolwiek to zainteresowało..nieee bo liczy się kasa ..no bo przecież w takim przypadku należy wymienić telefon przeciez wszystko wokół tego się kręci..kogo interesuje ze kogosxmozexnie stać na smartfona a tymbardziej emeryta rencistkę...ale co ja tam mogę wiedzieć..my nie mamy i tak nic do gadania
0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Jest to przestarzała już technologia i według zapowiedzi UE nie ma nic do tego, to operatorzy decydują. A to wypowiedź T- Mobile
We wrześniu 2022 roku rozpoczęliśmy wyłączanie technologii 3G w naszej sieci. Proces ten podzielony jest na etapy i ma zakończyć się w kwietniu 2023 roku.
Arek1
Navigator
Opcje
Będąc jakIś czas temu w Azji bez problemu osiągałem 300-400 Mbps na LTE. U nas jeszcze długo poczekamy na takie wartości.
0 Like
Mitschel
Voyager
Opcje
Prawda, 120-150 Mbps jest powodem do radości. Oczywiście wszystko zależy jakiej kategorii masz urządzenie, a mało kto zwraca na to uwagę. Lte jest lte - a rozpiętość kategorii urządzeń jest ogromna.
0 Like