Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Samsung mobile print nie łączy się z drukarką

(Temat utworzony: 06-02-2023 12:23 AM)
2204 Wyświetlenia
Zyzynski
Explorer
Opcje

Nie działa kompletnie aplikacja samsung mobile print, w sensie sama aplikacja ok, ale nie łączy się już z drukarką. Ciągle występuje błąd, to nie tylko mój problem ale i wielu wielu ludzi, po prostu po aktualizacji aplikacji coś się zepsuło. Proszę o przyjżenie się sprawie, ponieważ to bardzo ważna dla mnie funkcja... pozdrawiam 

0 Like

1 Rozwiązanie

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
YOX
Samsung Members Star ★
Opcje
@Zyzynski Wraz z wycofaniem się firmy Samsung, z sprzedaży drukarek na terenie Polski, całą odpowiedzialność za nie przejęła firma HP. W związku z tym, obecnie wszystkie problemy, związane z nieprawidłowym działaniem drukarek i aplikacji do nich, należy zgłaszać firmie HP.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

4 Odpowiedzi
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Zachęcam do zgłoszenia błędu za pomocą aplikacji Samsung Members. W poniższym odnośniku znajdziesz instrukcję.

[Poradnik] Jak zgłosić błąd do firmy Samsung?
https://eu.community.samsung.com/t5/aplikacje-mobilne-i-us%C5%82ugi/poradnik-jak-zg%C5%82osi%C4%87-b...

PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Zyzynski  Z jakiej drukarki korzystasz?

0 Like
Rozwiązanie
YOX
Samsung Members Star ★
Opcje
@Zyzynski Wraz z wycofaniem się firmy Samsung, z sprzedaży drukarek na terenie Polski, całą odpowiedzialność za nie przejęła firma HP. W związku z tym, obecnie wszystkie problemy, związane z nieprawidłowym działaniem drukarek i aplikacji do nich, należy zgłaszać firmie HP.
relativ
Helping Hand
Opcje

Sprawdziłem drukowanie aplikacją Samsung Mobile Print na drukarce Samsung M2020 Series. Drukowałem z paru urządzeń z najnowszymi aktualizacjami (Android 13, styczniowe aktualizacje bezpieczeństwa). Używałem połączenia lan WiFi jak i WiFi Direct , sprawdziłem też opcję drukowania przy pomocy etykiety NFC na drukarce. Sprawdziłem, że drukarka została kupiona w 2013 r a ostatni update firmware był robiony w 2017. Jak widać drukarka jest już technologicznie stara ale pomimo tego nie zauważyłem problemów z drukowaniem. Zwykle nie korzystam z tej aplikacji tylko z Samsung Print Service Plugin. Właśnie w tym pluginie jest taka zakładka w menu "Często zadawane pytania". Jest tam pytanie

P: Jeśli moja drukarka nie jest wykrywana przez wtyczkę Samsung Print Service, co mam zrobić?
O: Jeśli drukarka nie jest wykrywana przez wtyczkę Samsung Print Service, sprawdź następujące elementy:
Upewnij się, że Twoja drukarka obsługuje wtyczkę Samsung Print Service. Aby korzystać z tej usługi, Twoja drukarka musi mieć certyfikat Mopria. Aby wyświetlić listę drukarek z certyfikatem Mopria, przejdź do https://mopria.org/certified-products.
Upewnij się, że wtyczka Samsung Printer Service Plugin jest włączona na Twoim urządzeniu mobilnym. Aby włączyć usługę, przejdź do Ustawienia > Drukowanie (lub Ustawienia > Ustawienia zaawansowane > Drukowanie na urządzeniu mobilnym.
Upewnij się, że urządzenie przenośne jest podłączone do tej samej sieci co drukarka lub że drukarka ma włączoną funkcję Wi-Fi Direct.
Jeśli drukarka nadal nie jest wykrywana, wypróbuj następujące wskazówki:
Wyczyść dane bufora wydruku, wykonując następujące czynności:
W systemie Android 5.0 lub starszym: przejdź do opcji Ustawienia > Menedżer aplikacji > Wszystkie aplikacje > Bufor wydruku > Wyczyść dane.
W systemie Android 6.0 lub nowszym: wybierz kolejno Ustawienia > Aplikacje > Menedżer aplikacji > Więcej > Pokaż aplikacje systemowe > Bufor wydruku > Pamięć > Wyczyść dane.
Spróbuj dodać drukarkę ręcznie, używając adresu IP drukarki.

Powyższe porady mogą mieć też zastosowanie do aplikacji Mobile Print. Oczywiście te porady są już troszkę przestarzałe zwłaszcza w kwestii opcji ustawień. Trzeba czyścić dane w aplikacji Mobile Print a włączenie usługi trzeba traktować jako włączenie aplikacji ( aplikacja może być zainstalowana ale wyłączona). Trzeba też sprawdzić czy przy instalacji apk zostały ustawione uprawnienia. Dobrze też jest zaglądnąć do instrukcji drukarki w kwestii ' Wireless network setup'. Jeszcze jedno, tam powyżej jest mowa o certyfikacie Mopria. Omawiana tu drukarka nie ma tego certyfikatu i pomimo tego jeszcze działa. Widać że nie zawsze trzeba podchodzić do tematu zbyt rygorystycznie.