Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Ładowanie zwrotne a ładowanie telefonu

(Temat utworzony: 22-01-2021 08:36 AM)
3178 Wyświetlenia
Vaadeer
Pathfinder
Opcje
Hej.

Na poprzednim s10 i na s10+ zawsze do tej pory gdy musielismy uzyc ładowania zwrotnego (by podładować Galaxy Watch) mozna było rownież ładować telefon.
Robilismy tak sporadycznie ale jednak często było to mega przydatne.

Biorąc pod uwage fakt ze 1% oddany z baterii telefonu podładowywał zegarek też tylko o 1%, obrazuje to skale "strat" po drodze.
Nie wiem czy tylko ja mam takiego Pecha ale zazwyczaj jak mi pada to i telefon i zegarek stąd tez opcja ładowania 2 na raz była mega wygodna.

Choć potencjalnie niebezpieczna?(tak mysle ładowanie kablem i rozładowywanie bezprzewodowe ogniwa na raz nie brzmi rozsądnie).

Na S20FE 5g nie mozna tak zrobić.
Od razu przy podlaczeniu ładowarki po kablu , odłacza ładowanie zwrotne.
Jakkolwiek róznica czy ta twarda blokada wynika z samej konstrukcji ogniwa miedzy s10 a s20 fe czy też to jest czysta blokada softowa .

Pytam z ciekawosci czy ew przy aktualizowaniu S10 do and 11 również zostanie to tam zablokowane.

Bede wdzieczny za info od innych uzytkownikow s20 / note 20.jak to wygladalo u nich na And10 a jak teraz na And 11.

Ps. Wiem ze to typowy problem "Pierwszego swiata"
0 Like
16 Odpowiedzi
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Vaadeer, Na Note 20 Ultra nie ma takiego problemu. Można jednocześnie ładować telefon w trybie superszybkiego ładowania i zegarek z telefonu.

Screenshot_20210122-124853_One UI Home.jpg

Na Androidzie 10 nigdy tego nie sprawdzałem, ale raczej powinno być tak samo. Możliwe, że wybrane urządzenia mają zablokowane ładowanie telefonu i urządzenia zewnętrznego jednocześnie. Zaczekajmy jeszcze na wypowiedzi innych użytkowników.

Szewcu72
MegaStar
Opcje

@Vaadeer na S20 Ultra również działa, podobnie jak działało na androidzie 10. Ładowany zegarek to Watch 3.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
Vaadeer
Pathfinder
Opcje
ok czyli jest to hardwarowe ograniczenie s20 FE którego nigdzie nie ma na dobrą sprawę wymienionego w specyfikacji.

Tj jest wymienione ładowanie zwrotne ale brakuje info o braku mozliwosci ładowania w tym momencie telefonu co czyni tę funkcję jakieś 80% mniej funkcjonalną.
0 Like
cidik
Journeyman
Opcje
W s21 robili test na prezentacji i ta funkcja już nie działa, więc raczej jest to softowo nie hardware.
0 Like
Vaadeer
Pathfinder
Opcje
Hej.
Po kilku małych eksperymentach, ustaliłem że , jak pierw podłączymy ladowarke po kablu do tel, potem wlaczymy wireless power share i polozymy zegarek(czy inne urzadzenie) to ladowanie Dziala bez problemu i dosc szybko laduje.

Natomiast jak ladujemy zwrotnie juz zegarek i zorientujeny sie ze poziom baterii spadl nam niebezpiecznie nisko , wtedy podlaczajac ladowarke do telefonu , ladowanie zwrotne automatycznie sie rozlącza.

Swoja droga predkosc ladowania zwrotnego wydaje mi sie szybsza na S20 FE niz na s10 - moze to zasluga "glasstickowych" plecków.
To samo NFC lapie nieporównywalnie mocniej, platnosc zblizeniowa na terminalu, akceptuje sie juz z kilku cm wysokosci, a na szklanym S10 musialem polozyc dokladnie na terminal a czasem i poprawic.
0 Like
IWNL
Navigator
Opcje

Samsung zrobił to celowo czy błąd 
0 Like
FG_Test23
Black Belt 
Opcje
Póki co czekam na przetwarzanie filmu i jak będę mógł obejrzeć, to szybciutko edytuje komentarz, w tym czasie możesz spróbować jeszcze opisać problem z pomocą tekstu, to być może uda się też jakoś pomóc.
0 Like
IWNL
Navigator
Opcje
Ładowanie zwykle przewodowe = nie można włączyć zwrotnego ładowania
Szybkie ładowanie = ładowanie zwrotne możliwe
0 Like
FG_Test23
Black Belt 
Opcje
Myślę, że może to wynikać z poboru mocy potrzebnego do ładowania zwrotnego. Oczywiście nie muszę mieć racji i póki co jest to tylko teoria, ale ładowanie zwrotne jest 4,5W, a możemy podłączyć różne ładowarki.

W momencie podłączenia jakiejś 7,5W ładowarki, możemy mieć problemy ponieważ smartfon nie będzie mógł dostarczyć odpowiedniej energii do baterii, która pozwoliłaby na bezstratne ładowanie zwrotne.

A przypadku 15W ładowarek, moc wykorzystywana do ładowania zwrotnego wciąż może być duża, być może wynosząca nawet te 10-15W, a energia idzie z akumulatora, do którego nie będzie dostarczana odpowiednia ilość energii. W takiej sytuacji poprostu Samsung blokuje opcję.

W przypadku 25W ładowania, moc jest większa, więc i ogniwo szybciej się uzupełni i te 10-15W wciąż będzie zasilać smartfona.

To tylko teoria, ale można szybko ją spróbować obalić lub potwierdzić.

1. Dajemy ładowarkę z szybkim ladowaniem na sekundkę do smartfona i sprawdzamy jaki czas do pełnego naładowania wyjdzie.

2. Podłączamy ładowarkę z szybkim ladowaniem I przykładamy do tyłu urządzenia. Urządzenie które chcemy ładować zwrotnie.

3. Później podłączamy ładowarkę bez funkcji szybkiego ładowania i sprawdzamy czas.

Jeżeli czas z zwrotnym będzie podobny do tego z wolnym ładowaniem, to teoria może mieć jakieś podstawy.
0 Like