14-02-2020 09:27 AM – ostatnio edytowany 14-06-2020 11:18 PM przez EwaK
Witam.
Gdy kupiłam telefon - kupiłam też oryginalne etui led view cover. Po założeniu wszystko pięknie działało: pokozywała się godzina, czasy połączeń, rozmowy można było odbierać przy zamkniętej klapce, przychodziły powiadomienia itd.
Po jakimś czasie etui działało tylko przy pełnej baterii. Następnie przestało działać w zakresie odbierania , odrzucania i kończenia rozmów. W nastepnej kolejności, po niewielkim razładowaniu baterii (stan poniżej 82% naładaowania) nic już poza wygaszaniem i budzeniem ekranu nie działało. Sądziłam, że moje etui się uszkodziło. W grudniu kupiłam takie samo (oryginalne Samsunga) i nic się nie zmieniło - dalej nie działa. Gdy bateria tylko trochę się rozładuje - mogę tylko wygaszać i wybudzać ekran. Przy pełnej batrerii mogę zobaczyć godzinę, mam powiadomienia o rozowach i sms ale nic więcej.
Co moge zrobić aby odzyskać pełną funkcjonalność etui niezależnie od stopnia naładowania baterii (stan z końca 2018 r.)
Będę wdzięczna za wszelkie sugestie.
Pozdrawiam
08-04-2020 03:34 PM
Sprawdź działanie etui w trybie bezpiecznym
Dzięki temu będzie wiadomo, czy może jakaś dodatkowa aplikacja powoduje takie zachowanie etui.
09-04-2020 07:58 AM
No i niestety w trybie bezpiecznym też nie działa. Właściwie po ponownym uruchomieniu obudowa przestała działać całkowicie, telefon nawet nie wygasza ekranu po zamknięciu obudowy, w akcesoriach też nie widzi etui. Bateria ma 40%
09-04-2020 08:15 AM
Dodam tylko że telefon zaczął widzieć etiu, gdy podczas ładowania na włączonym telefonie przy około 46% baterii wyjąłem telefon z etui i go włożyłem z powrotem. Pojawiła się ikona ładowania klapka zaczęła wygaszać ekran. Po odłączeniu ładowarki ekran się wygasza, lecz zegar i ikony nie są widoczne. ładuje dalej zobaczę przy ilo % baterii ikony będą widoczne.
09-04-2020 08:32 AM
Sprawdziłem ikony stają się widoczne (przy odłączonej ładowarce) po naładowaniu baterii do 53%. Od około 46% do 53% baterii ikony były tylko jeśli była podpięta ładowarka z chwilą odpięcia ładowarki ikony znikały.
09-04-2020 11:12 AM
@sylbass, to z pewnością nie jest normalne zachowanie etui. Po założeniu powinno działać bez wpływu na to w jakim stopniu telefon jest naładowany oraz czy jest podłączony do ładowania. Jedynym wyjątkiem może być sytuacja, w której telefon jest mocno rozładowany i włączony jest tryb oszczędzania energii. Moim zdaniem etui jest uszkodzone i konieczna jest wizyta w punkcie serwisowym.
09-04-2020 11:49 AM
Witam
etui jest dobre. Ja wymieniłam na nowe i jest to samo. Stare i nowe działa tak samo. Jak już pisałam taka sytuacja powstała po zainstalowaniu aktualizacji. Nie wiem tylko ktorej. Rozmawiałam z pomocą techniczną Samsunga. Oni o tym wiedzą i podobno "pracują nad naprawieniem błędu". Nie wiem ile w tym prawdy ale na razie żadne spsoby przyprócenia prawidłowej pracy etui nic nie dają.
09-04-2020 12:19 PM
Ja etui mam tylko tydzień więc nie wiem czy przed aktualizacją działało, natomiast mam wszystko zaktualizowane. Czy zatem wsparcie techniczne samsung może nam udzielić więcej informacji bo jak widać przypadek nie jest odosobniony?
09-04-2020 12:25 PM — edytowano 09-04-2020 12:27 PM
Jeśli BOK Samsung twierdzi, że wiedza o sprawie, a komplikacja nastąpiła po aktualizacji - wydaje mi się, że to co możecie zrobić na tę chwilę, to czekać na aktualizację i odpowiedź z Samsung Members - bezpośrednio z Działu Technicznego.
Kolejny pomysł: udanie się do sklepu i reklamowanie etui w ramach rękojmi jako produkt, który przestał działać i nie spełnia swojego pierwotnego założenia.
Inne rozwiązanie choć nie idealne, to interwencja serwisowa, jednak tutaj trzeba będzie zostawić i telefon i etui. Serwisy również na bieżąco przekazują informację do Deweloperów Samsung na temat występujących usterek co może przyśpieszyć wypuszczenie poprawki. Z tym serwisem to również może być tak, że jeśli stwierdzą, że wina leży po stronie etui (a nie telefonu) to odrzucą zgłoszenie i skierują do sprzedawcy.
Z niecierpliwością czekam na rozwój tej sprawy. Wierzę, że deweloperom Samsung szybko uda się uporać z tą sprawą. Warto poszukać na zagranicznych forach, czy ktoś jeszcze ma tego typu komplikacje.
09-04-2020 12:28 PM
Etui użytkuję od dwóch lat więc mam porównanie jak działało po założeniu po raz pierwszy i jak terez.
Na wsparcie techniczne dzwoniłam kilka razy. Pierwszy raz zaraz jak przestało działać - nie pamiętam kiedy ale to już bez mała rok temu. Były różne odpowiedzi - uszkodzenie, sprawdzenie w punkcie nowego itp. W końcu powiedziano mi, że to wina aktualizacji. Przyznali się, że mieli już takie sygnały - ale jak dotąd nic nie zrobili. Żałuje tylko, ze wydałam darmo pieniądze na drugie etui bo myślałam, że to coś pomoże
09-04-2020 12:31 PM
Jak BOK nie jest w stanie aktualnie Ci pomóc - o co bym ich nie obwniał, bo sami nie piszą tych aktualizacji i nie psują telefonów () - pisz oficjalną reklamację na Postępu 14 do Samsung i niech ruszą za odpowiednie "sznurki". Powodzenia!