02-02-2021
12:37 PM
– ostatnio edytowany
28-01-2024
05:02 PM
przez
OleksiiA
12-02-2024 07:26 AM
12-02-2024 08:04 AM
12-02-2024 08:51 AM — edytowano 12-02-2024 09:47 AM
12-02-2024 09:26 AM
Największą różnicę widać w momencie kiedy doładowujemy telefon w ciągu dnia od niskich wartości. Wtedy ładowarka 45W podładuje więcej telefon w tym samym czasie co w przypadku ładowarki 25W. W przypadku ładowania do pełna różnica będzie wynosić między 5 a 10 minut.
14-02-2024 09:11 PM — edytowano 14-02-2024 09:14 PM
Po ładnych kilku latach powrót do samsunga.
Więc wypada się przywitać z Samungowcami.
Cześć Panie i Panowie.
A człowiek zaczynał od Google G1 jak jeszcze w PL nie było, pierwszy tel z androidem. Jeszcze pamiętam, że wersja była androida 0.7 czy 0.9. To były czasy. Na forach gdzieś jeszcze są moje tzw. tutoriale jak wgrać ROM i nie uwalić telefonu, bo tam była jazda żeby zmieścić w pamięci radio i loader.
Trochę ten nasz samsung lekko mówiąc przyciął z brakiem ładowarki dla flagowców, jaki to jest prestiż 👎.
Kolejna sprawa dla potencjalnego zjadacza chleba takie podejście rodzi wiele zamieszania, bo nie wie czy nawet jeżeli ma ładowarkę 45W, to czy to jest najlepsza ładowarka, tzn czy może liczyć na najszybsze ładowanie. Przeciętny człowiek nie wie i nie ma czasu szukać informacji co powinno się wyświetlać na wyświetlaczu: podłączono ładowarkę, podłączono szybką ładowarkę, podłączono szybką ładowarkę 2.0, a może jest jeszcze jakiś szybsza ładowarka zyliard.0. Ba, może kupić najnowszą oryginalną ładowarkę Samsunga 45W czy więcej watów bez odpowiedniego przewodu i dalej nie będzie miał informacji, że podłączono szybką ładowarkę 2.0, pomimo, że myśli sobie no teraz to powinno być wszystko ok, bo podłączyłem przewodem z zestawu zakupionego smartfona. I tu też moje rozczarowanie jaki to prestiż dla nabywców flagowców 🤔
Kolejna sprawa to ładowarka indukcyjna do samochodu. Wydaje mi się, że każdy z nas chciałby wiedzieć jaka jest dedykowana ładowarka indukcyjna samsunga z uchwytem, dodam też, że SUPER byłoby móc kupić taki zestawik, uchwyt indukcyjny z odpowiednim przewodem i zasilacz do gniazdka samochodowego o odpowiedniej mocy. Jakoś przez wielu znienawidzeni Chińczycy sobie z tym poradzili w przypadku Xiaomi.
Masz opisane jakie ładowarki sieciowe, biurkowe i samochodowe indukcyjne, ba dostajesz wsio z odpowiednimi przewodami i wszystko się zgadza.
SAMSUNG pora się trochę doszkolić, po co ludziom robić problemy.
Ok to tyle narzekania. Poniżej może komuś się przyda w wyborze i zakupach. Jeżeli we wcześniejszych postach już było to najwyżej powtórzę, ale chyba nie widziałem.
Ładowarka sieciowa BASEUS GaN5 Pro 65W (139 , 99 zł), wybrałem nadmiarową, żeby móc ładować laptopa LENOVO ThinkPad E15.
UWAGA: z przewodem 100W z zestawu BASEUS zgłasza się: podłączono szybką ładowarkę 2.0,
piszę o tym ponieważ widziałem też ofertę bez przewodu, a z oryginalnym przewodem od S24 ultra, zgłasza się: podłączono szybką ładowarkę.
Zestaw: uchwyt z ładowaniem indukcyjnym, przewód, zasilacz do zapalniczki XIAOMI Mi Wireless Car Charger 20W (165 , 19 zł)
zgłasza się: podłączono szybką bezprzewodową ładowarkę.
Do tego do zamontowania wygodnego w samochodzie dokupiłem ramię bo w tych samochodowych niestety jest możliwość zamontowania na kratkę nawiewu, czego po wyłamaniu łopatki jakiś czas temu nie stosuję. Tzn w zestawie uchwytu xiaomi jest możliwość element który można przykleić do góry kokpitu ale raczej to się sprawdzi w mniejszych samochodach.
Baseus Milky Way Pro | Przyssawka do kokpitu do uchwytu samochodowego na telefon wymienna (24,99 zł). Pasuje tzn. kulka pasuje do ww. uchwytu Xiaomi.
No i żeby nie płacić za przesyłkę dokupiłem przewód:
Baseus| USB-C Type-C 100W 4.0 1m (20,00 zł), przewód naprawdę świetnej jakości, nawet wsunięciu do portu towarzyszy taki wyraźny klik.
Podałem ceny w nawiasach bo widziałem, że ta indukcyjna samochodowa zdrożała od wczoraj o 85PLN, więc albo błąd, albo trzeba poszukać gdzieś indziej.
Do pełnej informacji dodam, że ładowarka indukcyjna samochodowa mieści Samsung Galaxy S24 ULTRA w poniższym etui i jest jeszcze troszkę miejsca, tzn można zastosować trochę szersze etui ale nie dużo:
Etui Spigen do Galaxy S24 Ultra, cover, pokrowiec, obudowa, case +KickStand
Dla chętnych i lubiących wiedzieć i testować, ładowarki, przewody, parametry ładowania:
Amperometr Fnirsi cyfrowy FNB58 BLUETOOTH (217,95 zł)
Są tańsze, ale to jest chyba najnowsza wersja z BT, też zamówiłem, fajna zabaweczka 😊
ew jeżeli ktoś nie chce wydawać kasy, a chciałby poobserwować parametry ładowania to polecam b. fajna apka (używałem wiele lat)
14-02-2024 09:27 PM
14-02-2024 09:39 PM
14-02-2024 10:01 PM
Prędkość ładowania ciągle rośnie, a prędkość ładowania indukcyjnego Zostaje, więc te ładowarki już od 4 lat dają tą samą moc ładowania.
oj,
np. Mi 14Pro/ULTRA ma ładowanie indukcyjne 50W, także tamci ładują przez plecki tel. szybciej niż my po kablu 😁
ładowarka samochodowa, którą wymieniłem powyżej ma ładowanie 20W (model sprzed 4 lat), a widziałem już biurkowe 55W, może są już mocniejsze.
Odnośnie indukcyjnego ładowania, to faktycznie SUPER sprawa, wygoda, nie wyrabiamy sobie złącza, mniejsze ryzyko uszkodzenia, w samochodzie rewelacja, nie podpinasz żadnego przewodu, zbliżasz tel, uszka się otwierają (jeżeli ma czujnik zbliżeniowy), wkładasz tel i wsio, dodatkowo może szybko ładować, ale ...
jest jedno ale, temperatura, jest to wielkość którego zbyt wysokich i zbyt niskich wartości nasze baterie nie lubią, można nawet uszkodzić baterię.
A jednak tel. bardziej się podgrzewa przy ładowaniu indukcyjnym.
add AccuBattery to pewnie, że oblicza jako to się mówi zdrowie baterii na podstawie ładowań więc jest to jakieś przybliżenie, ale pokazuje prąd ładowania, napięcie, temp. O i np. można zaobserwować dzięki takim apkom jak działa ograniczenie prądu w miarę wzrostu temp telefonu, bo działają zabezpieczenia w tel. Np. lato, wysoka temp. tel w uchwycie na szybie, czy na kokpicie i tel. przestaje się ładować czy to po kablu czy indukcyjnie.
--
w wątku dzielcie się jakie używacie ładowarki, co z czym pasuje, nawet coś takiego jak dodatkowe ramię do zamontowania samochodowej ładowarki/uchwytu, bo są ludziska, którzy się nie znają, szukają, nie wiedzą co i jak będzie działało (np szybkie ładowanie 2.0), warto się podzielić wiedzą, doświadczeniem.
14-02-2024 10:13 PM
14-02-2024 11:05 PM