Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Aktualizacja zabezpieczeń - wszystko, co musisz wiedzieć

(Temat utworzony: 04-05-2020 01:53 PM)
4928 Wyświetlenia
Szewcu72
MegaStar
Opcje

Poniżej aktualny podział modeli ze względu na harmonogram otrzymywania aktualizacji bezpieczeństwa (nie mylić z systemowymi).

Urządzenia w comiesięcznym harmonogramie aktualizacji zabezpieczeń:

• Galaxy Fold, Galaxy Z Flip
  • Galaxy S8 Active,  Galaxy S10 5G, Galaxy S10 Lite, Galaxy S20, Galaxy S20 5G, Galaxy S20 +, Galaxy S20 + 5G, Galaxy S20 Ultra, Galaxy S20 Ultra 5G
  • Galaxy Note8, Galaxy Note9, Galaxy Note10, Galaxy Note10 5G, Galaxy Note10 +, Galaxy Note10 + 5G, Galaxy Note10 Lite
  • Modele korporacyjne: Galaxy A8 (2018), Galaxy A50, Galaxy XCover4s, Galaxy XCover FieldPro, Galaxy XCover Pro

Urządzenia w kwartalnym harmonogramie aktualizacji zabezpieczeń:

• Galaxy S8, Galaxy S8 +, Galaxy S7 Active, Galaxy S8 Lite, Galaxy S10, Galaxy S10 +, Galaxy S10e
  • Galaxy A11, Galaxy A31, Galaxy A41, Galaxy A71 5G, Galaxy A2 Core, Galaxy A5 (2017), Galaxy A6, Galaxy A6 +, Galaxy A7 (2018)
  • Galaxy A8 Star, Galaxy A8s, Galaxy A9 (2018)
  • Galaxy A10, Galaxy A10e, Galaxy A10s, Galaxy A20, Galaxy A20e, Galaxy A20s, Galaxy A30, Galaxy A30s, Galaxy A40, Galaxy A50s, Galaxy A51, Galaxy A60, Galaxy A70, Galaxy A70s, Galaxy A71, Galaxy A80, Galaxy A90 5G, Galaxy A01
  • Galaxy J2 Core, Galaxy J3 Top, Galaxy J4, Galaxy J4 +, Galaxy J4 Core, Galaxy J6, Galaxy J6 +, Galaxy J7 Duo, Galaxy J7 Top, Galaxy J8
  • Galaxy M11, Galaxy M10, Galaxy M10s, Galaxy M20, Galaxy M21, Galaxy M30, Galaxy M31, Galaxy M30s, Galaxy M40
  • Galaxy Tab A 10.5 (2018), Galaxy Tab A 10.1 (2019), Galaxy Tab A 8 (2019), Galaxy Tab A 8 Plus (2019), Galaxy Tab A 8.4 (2020), Galaxy Tab Active2, Galaxy Tab Active Pro
  • Galaxy Tab S6 Lite, Galaxy Tab S4, Galaxy Tab S5e, Galaxy Tab S6, Galaxy Tab S6 5G, Galaxy View2
  • W20 5G

Urządzenia otrzymujące aktualizacje zabezpieczeń tylko w przypadku konieczności:

• Galaxy A3 (2017), Galaxy A7 (2017), Galaxy A8 + (2018), Galaxy Note FE
  • Galaxy J7 Prime2, Galaxy J3 (2017), Galaxy J3 Pop, Galaxy J5 (2017), Galaxy J5 Prime, Galaxy J7 (2017), Galaxy J7 Prime, Galaxy J7 Pop, Galaxy J7 Max, Galaxy J7 Neo, Galaxy J7 +
  • Galaxy Tab A 10.1 (2016), Galaxy Tab A (2017), Galaxy Tab S3, Galaxy Tab E 8 Odświeżony

Patrząc na powyższą listę trzeba mieć na uwadze różne zmienne w pływające na fakt otrzymywania przez dane urządzenie aktualizacji w terminie bądź nie.

Jedną z nich jest przypisanie modelu do operatora. Może okazać się tak, że pomimo faktu, iż Samsung zapewnia dla danego modelu comiesięczne aktualizacje, to operator może zdecydować, aby jego wersja została umieszczona w harmonogramie kwartalnym.

Kolejną może być region w którym użytkujemy nasz telefon, a dokładnie przypisana do niego wersja systemu. I tak np. może zdarzyć się, że poprawki w niektórych krajach mogą pojawić się z miesięcznym opóźnieniem lub mogą zostać pominięte.

Występujące opóźnienia spowodowane są również ilością modeli, w porównaniu z innymi producentami, wytwarzanymi przez Samsunga oraz koniecznością dostosowania autorskiej nakładki/interfejsu użytkownika.

Niekiedy opóźnienie spowodowane jest wielkością i ilością zmian w systemie jakie wprowadza dana aktualizacja lub aktualizacji samego systemu.

Było już o tym wielokrotnie na forum, ale myślę, że warto przypomnieć i to, czyli.

Jak długo mój telefon będzie otrzymywał aktualizacje oraz w którym z trybów będzie aktualizowany?

Jak już zapewne większość z Was wie, aktualne flagowce otrzymują aktualizacje co miesiąc, modele ze średniej półki lub tzw. budżetowce od początku plasowane są w harmonogramie kwartalnym (choć i tu mogą pojawić się pewne odstępstwa od reguły). Trwa to około 2 lat, czyli średnio wchodzą w to 2 duże aktualizacje samego sytemu.

A co po tym okresie?

Starsze flagowce spadają do trybu kwartalnego a pozostałe modele będą otrzymywać aktualizacje tylko w przypadku konieczności (np. gdy ujawniono dużą lukę w systemie). Co ciekawe, ostatnimi czasy Samsung przedłużył, choć nie dla wszystkich urządzeń,  czas wsparcia do 4 lat - mówimy tu właśnie o dużych lukach.

Mam nadzieję, że starszym posiadaczom przypomniałem a nowych uświadomiłem, jak wygląda kwestia aktualizacji łatek bezpieczeństwa i samego systemu.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
196 Odpowiedzi
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Do powyższej wiadomości warto dodać, że comiesięczne łatki zabezpieczeń zawierają zarówno poprawki pochodzące od firmy Google jak również od firmy Samsung. Jeżeli ktoś jest ciekawy jakie dokładnie luki bezpieczeństwa zostały załatane to odsyłam do poniższych odnośników, gdzie znajdują się informacje jakie poprawki zostały wprowadzone w poszczególnych miesiącach:

Jeżeli na powyższej liście brakuje Waszego modelu telefonu to aktualna lista znajduje się na poniższej stronie:

vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Dla telefonów Galaxy S7, Galaxy S7 Edge zakończyło się wsparcie aktualizacji. 

mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@vdsl2, nie mogę się zgodzić z tym stwierdzeniem. Prawdą jest, że modele te nie będą otrzymywały regularnych aktualizacji udostępnianych co kwartał, ale w dalszym ciągu aktualizacje będą się pojawiać w innych odstępach czasowych. Telefony Galaxy S7 oraz Galaxy S7 Edge zostały przeniesione do grupy Models for Other Regular Security Updates.

mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Galaxy S7 oraz Galaxy S7 edge otrzymały czerwcowe poprawki bezpieczeństwa. Aktualizacje o numerach G930FXXU5ESD2 oraz G935FXXS5ESF6 zostały udostępnione w Polsce dla wariantu XEO. Jest to ostatnia aktualizacja wydana w kwartalnym harmonogramie. Kolejne aktualizacje pojawią się w razie wystąpienia poważnych luk w bezpieczeństwie lub w przypadku innych potencjalnych istotnych zagrożeń.

mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Telefon Galaxy A50 awansował z kwartalnych na comiesięczne aktualizacje bezpieczeństwa. W tym samym obszarze pojawiły się nowe modele Fold, Note10 oraz Xcover4s. Z kolei modele S7 zostały usunięte i przeniesione do kwartalnych aktualizacji.

A50.jpg

mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Samsung zakończył wsparcie dla telefonów Galaxy S7 oraz Galaxy S7 Edge. To oznacza, że telefony nie będą otrzymywać kwartalnych poprawek bezpieczeństwa. W przypadku wykrycia krytycznych luk w oprogramowaniu zapewne pojawią się odpowiednie poprawki jednak nie będą one udostępniane regularnie. Warto dodać, że telefon Galaxy S7 Active w dalszym ciągu będzie otrzymywał kwartalne poprawki bezpieczeństwa.

Adamjanczewski
First Poster
Opcje

Witam wszystkich.

Właśnie zakupiłem A20e, karta Nju, Wifi Calling działało... po wyjęciu z pudełka (włączyłem opcje w menu). Uaktualniłem telefon do poprawki zabezpieczeń z 1/1/20 i usługa nie działa. Z kartą Play tak, z Orange czy Nju już nie. Jakieś rady? Zgłosiłem do Nju chęć resetu usługi Wifi Calling, ale to chyba nie to.

Przepraszam jeśli nie ten dział.

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Adamjanczewski  Tak znamy problem, że po aktualizacji softu nie działa, tylko NJU jest to nie zależne od modelu telefonu.

vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Już Galaxy S8 i Galaxy S8+ nie będzie otrzymywał aktualizacji co miesiąc.

Przechwytywanie.PNG