Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

[PORADNIK] Bixby Routines, czyli automatyzacja często używanych funkcji

(Temat utworzony: 11-12-2019 04:38 PM)
35100 Wyświetlenia
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

routines.png

Cześć forumowicze :handshake:

W tym poradniku przyjrzymy się funkcji Bixby Routines znajdującej się na wybranych smartfonach. Funkcja ta pierwotnie została wprowadzona wraz z modelami z serii Galaxy S10. Rutyny Bixby służą do automatycznej zmiany często używanych przez nas ustawień na zasadzie IFTTT (If This Then That), co można przetłumaczyć na "Jeśli to wtedy to". Dzięki tej funkcji możemy zdecydować, jakie akcje ma wykonać telefon po spełnieniu określonych warunków takich jak lokalizacja, stan naładowania baterii, pora dnia i wiele więcej. Przykładem takiej reguły jest włączenie Wi-Fi i trybu Always On Display po powrocie do domu. Bixby Routines oferuje ogromną ilość możliwości i kombinacji, więc nie jesteśmy ograniczeni tylko do jednego warunki i akcji. Możemy eksperymentować do woli, o czym dowiedziecie się w dalszej części poradnika.

Na początek musimy sprawdzić, czy nas smartfon posiada Bixby Routines. Najprostszym sposobem jest rozwinięcie paska skrótów. Domyślnie na drugiej karcie powinna znajdować się ikona Bixby Routines. Drugi sposób to wejście do Ustawienia --> Zaawansowane funkcje --> Bixby Routines.

Screenshot_20191210-181346_One UI Home.jpgScreenshot_20191210-181533_Settings.jpg

Jeśli nasze urządzenie nie posiada tej opcji, to nic straconego. W takim przypadku możemy skorzystać z aplikacji Routines wchodzącej w skład pakietu Good Lock. Działa ona na identycznej zasadzie, lecz mogą wystąpić różnice w konfiguracji. Po więcej informacji odsyłam do punktu 4 tego tematu.

Teraz możemy przejść do konfiguracji reguł. Istnieją trzy sposoby na ich dodanie.

Pierwszy sposób polega na dodaniu rutyny z powiadomienia. Kiedy urządzenie nauczy się naszych wzorców użytkowania często używanych funkcji, to otrzymamy stosowne powiadomienie. Po jego kliknięciu zostaniemy przeniesieni do okna, w którym będziemy mogli zapisać proponowaną przez system regułę.

1.jpg2.jpg

Drugi sposób polega na wykorzystaniu już predefiniowanych procedur, np. Praca, Dom, Droga do pracy itd. które możemy edytować według własnych potrzeb.

Screenshot_20191210-184819_Bixby Routines.jpgScreenshot_20191210-192735_Bixby Routines.jpgScreenshot_20191210-192740_Bixby Routines.jpg

Ostatni sposób to stworzenie własnej reguły od zera i to na nim się skupimy. Utworzymy regułę rozpoczynającą odtwarzanie muzyki po podłączeniu słuchawek przewodowych. W tym celu otwieramy Bixby Routines, wybieramy ikonę "+" w prawym górnym rogu i rozpoczynamy konfigurację. Na początek wybieramy, co ma wyzwalać procedurę, czyli wcześniej wspomniane If This (Jeśli to).

Screenshot_20191210-190645_Bixby Routines.jpgScreenshot_20191210-190656_Bixby Routines.jpgScreenshot_20191210-190923_Bixby Routines.jpgScreenshot_20191211-140057_Bixby Routines.jpg

Do wyboru mamy:

Kontekst

-Godzina obudzenia się

-Praca

-Dom

-Przed snem

-Sen

-Podróż zagraniczna

Czas i miejsce

-Czas

-Miejsce

Urządzenie

-Podłączenie lub rozłączenie słuchawek przewodowych

-Stan ładowania

-Poziom baterii

-Sieć Wi-Fi

-Moc sygnału Wi-Fi

-Wi-Fi

-Urządzenie Bluetooth

Wydarzenie

-Otwarcie danej aplikacji

-Połączenie przychodzące

Ręcznie

-Wyzwolenie przez skrót na ekranie startowym

Następnie decydujemy, co ma się stać po spełnieniu wcześniej ustawionych warunków (Then this — Wtedy to).

Screenshot_20191210-192133_Bixby Routines.jpgScreenshot_20191211-140117_Bixby Routines.jpgScreenshot_20191211-140124_Bixby Routines.jpg

W tym miejscu możemy wybrać:

Połączenia

-Tryb offline (Włącz/Wyłącz)

-Bluetooth (Włącz/Wyłącz)

-Router Wi-Fi (Włącz/Wyłącz)

-Dane komórkowe (Włącz/Wyłącz)

-NFC (Włącz/Wyłącz)

-Wi-Fi (Włącz/Wyłącz)

Dźwięk i wibracja

-Ton klawiatury wybierania (Włącz/Wyłącz)

-Tryb Nie przeszkadzać (Włącz/Wyłącz)

-Dolby Atmos (Włącz/Wyłącz)

-Dźwięk klawiatury (Włącz/Wyłącz)

-Wibracja klawiatury (Włącz/Wyłącz)

-Osobny dźwięk aplikacji

-Tryb dźwięku (Dźwięk, Wibracja, Wycisz)

-Głośność multimediów na głośniku telefonu

-Korektor (Normalny, Pop, Klasyczny, Jazz, Rock, Niestandardowe)

Wyświetlacz

-Podświetlenie krawędziowe raz

-Filtr światła niebieskiego (Włącz/Wyłącz)

-Jasność

-Regulacja koloru (Włącz/Wyłącz)

-Rozmiar czcionki

-Orientacja ekranu (Automatycznie, Pionowo, Poziomo)

-Rozdzielczość ekranu (HD+, FHD+, WQHD+)

-Limit czasu ekranu (15 sek., 30 sek., 1 minuta, 2 min, 5 minut, 10 minut)

-Powiększenie ekranu

-Tryb ciemny (Włącz/Wyłącz)

Ekran blokady

-Always On Display

-Zmień skróty ekranu blokady

Ustawienia Bixby

-Uruchamianie szybkiego polecenia

Funkcje

-Jeden sygnał dźwiękowy

-Włącz latarkę

-Idź do witryny WWW

-Otwórz aplikację

-Odtwórz muzykę

-Przyciski nawigacji (Ekran startowy, Wstecz, Ostatnie)

-Głośno odczytuj powiadomienia

-Wyślij wiadomość szybkiego odrzucenia

-Wibracje jeden raz

-Średnie oszczędzanie energii

Należy pamiętać o tym, że niektóre warunki i akcje nawzajem się wykluczają, a co za tym idzie, nie mogą być dodane w tej samej regule.

Gdy już wszystko mamy ustawione, nadajemy nazwę naszej procedurze i ją zapisujemy. Wszystkie procedury, które dodamy lub stworzymy, będą znajdowały się w zakładce "Moje procedury". Oczywiście, aby reguła zadziała, musi być włączona w tej zakładce. Na poniższej animacji widzimy, że procedura działa poprawnie. Aplikacja Samsung Music zaczyna odtwarzać muzykę po podłączeniu słuchawek.

Screenshot_20191211-140146_Bixby Routines.jpgezgif-2-b624d64e256d.gif

W zależności od tego, jak skonfigurujemy naszą regułę, może ona być aktywowana na dwa sposoby.

Automatycznie

Rutyny zostaną włączone automatycznie, kiedy zostaną spełnione zadane warunki.

Ręcznie

Jeżeli chcemy ręcznie aktywować naszą procedurę, to w warunku uruchamiania musimy wybrać "Dotknięto przycisk Start". Wtedy będziemy mogli uruchomić ją ze skrótu na ekranie startowym lub przycisku w zakładce "Moje procedury.

ezgif-2-d7bed7cf381b.gifezgif-2-40f9fc1f368f.gif

Wszystkie obecnie uruchomione rutyny możemy zobaczyć na pasku powiadomień, ekranie blokady (konieczne jest włączenie Bixby Routines w Elementach FaceWidget) oraz bezpośrednio w aplikacji Bixby Routines. W tych miejscach, za wyjątkiem ekranu blokady możemy je także pojedynczo zatrzymać. Jeśli chcemy kompletnie wyłączyć wszystkie procedury wystarczy, że odznaczymy ikonę Bixby Rutines na panelu szybkich skrótów.

Screenshot_20191211-161258_One UI Home.jpgScreenshot_20191211-150338_Settings.jpg

To by było na tyle, jeżeli chodzi o tworzenie i konfigurowanie procedur. Poniżej zamieszczam jeszcze propozycję kilku ciekawych procedur, które możecie zastosować na swoich urządzeniach.

1.Oszczędzanie baterii na noc

Urządzenie automatycznie włączy tryb oszczędzenia energii w nocy, jeśli zapomnimy podłączyć je do ładowania.

Screenshot_20191211-152950_Bixby Routines.jpg

2.Tryb Always On Display zawsze włączony podczas ładowania

Jeśli na co dzień nie korzystamy z włączonego trybu AoD, to dobrym pomysłem jest jego uaktywnienie na czas ładowania.

aod.jpg

3.Włączenie automatycznej zmiany orientacji ekranu w wybranych aplikacjach

Screenshot_20191211-154054_Bixby Routines.jpg

4.Zmiana skrótów na ekranie blokady w określonej lokalizacji

Screenshot_20191211-154852_Bixby Routines.jpg

Czy używacie na co dzień funkcji, jakie oferuje Bixby Routines ? Jeśli tak, to zachęcam do dzielenia się waszymi regułami wraz z ich opisem działania.

393 Odpowiedzi
Szewcu72
MegaStar
Opcje

@kamil40013 do tej pory nie używałem. Ale przyznam, że zachęciłeś mnie. Muszę przemyśleć moje potrzeby i dopasować do nich jakieś rutyny. :thumbs-up-sign-emoji-modifier-fitzpatrick-type:

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
LysyM80
Navigator
Opcje

@kamil40013 Również nie używałem tego ale zachęcił mnie Twój poradnik i spróbuje szczególnie funkcji gdy otwierasz aplikację i automatycznie zmienia się orientacja ekranu.

Pozdrawiam

EwaSz
Journeyman
Opcje

@kamil40013 nie będę oryginalna, ale również dzięki Twojemu poradnikowi spróbuję wykorzystać tę możliwość w swoim telefonie, wielkie dzięki za poradnik!

A swoją drogą... kiedy zobaczyłam Ten Niedżwiedziniec na jednej z kart, to... jesteśmy sąsiadami! :winking-face: :face-with-tears-of-joy:

Stanley88
Voyager
Opcje

Witam
Fajny poradnik, dobrze wiedzieć , że "takie coś" w telefonie istnieje, wielkie dzięki, Na razie stworzyłem dwie niezbyt oryginalne procedury:
1. Po włączeniu słuchawek bluetooth uruchamiana jest aplikacja do radia internetowego.
Tu jednak mała uwaga: jeżeli ekran jest zablokowany, nie zawsze włącza się samoczynnie odtwarzanie, chociaż aplikacja ma w swoich opcjach ustawione autoodtwarzanie po uruchomieniu. Dodałem we "Wtedy" rutynę 'Odtwórz muzykę' (dla tej aplikacji), ale też nie pomaga. Próbowałem również dodać 'Odblokuj ekran', też bez rezultatu. Jeżeli ekran jest normalnie odblokowany autoodtwarzanie działa 100/100. Aha, sama aplikacja też się odpala za każdym razem. Brakuje tylko czasem tego automatycznego uruchomienia odtwarzania.
2. Autoobracanie ekranu dla wybranych aplikacji.
Na razie więcej pomysłów nie mam...

[EDIT 2020-06-24]
Wrzucam screenshot z p.1. Nic szczególnego, może jednak komuś się przyda. Aha, akcja "Jeden sygnał dźwiękowy" służy tylko do kontroli, czy procedura się w ogóle uruchomiła.

Screenshot_20200624-112300_Bixby_Routines[1].jpg

0 Like
Przemuś
Pathfinder
Opcje

Mnie osobiście brakuje procedury włączenia trybu off-line ergo wyłączenia sieci komórkowej po powrocie do domu a następnie aktywacji sieci Wi-Fi.

Wi-Fi włącza się automatycznie po wykryciu lokalizacji Dom (warunkiem jest aktywna sieć komórkowa z włączonymi Danymi komórkowymi) ale jest to niezależne od Bixby Routines i naturalnie nie załatwia problemu z wciąż aktywną siecią komórkową.

Dobroci
Przem
spooky777
Explorer
Opcje
Dokładnie tego samego mi brakuje.. włączyć tryb offline po powrocie do domu a tylko aktywować Wi-Fi...
0 Like
Stanley88
Voyager
Opcje

Hm, z ciekawości rzuciłem przed chwilą okiem... Faktycznie jeżeli w  Jeśli damy Miejsce, wówczas we Wtedy wybór akcji Tryb offline jest niedostępny... Z drugiej strony w poradniku wyraźnie napisano:
"Należy pamiętać o tym, że niektóre warunki i akcje nawzajem się wykluczają, a co za tym idzie, nie mogą być dodane w tej samej regule."
Być może to właśnie jest taki przypadek...
Przy okazji tak jeszcze z ciekawości: do czego miałaby być wykorzystana taka rutyna (gdyby zadziałała?)? Do WiFi Calling?

0 Like
Przemuś
Pathfinder
Opcje

@Stanley88, dokładnie to jest jeden z takich przypadków ale chyba nie tak problematyczny i skomplikowany, by programiści Samsunga nie mogli sobie z nim poradzić..

Chodzi nie tyle o VoWiFi (któremu w działaniu nie przeszkadza zalogowanie do sieci komórkowej), co o zmniejszenie zużycia energii poprzez odłączenie w telefonie układów odpowiedzialnych za podłączenie do sieci komórkowej. Nie wiem na ile skuteczna jest ta metoda w kontekście ograniczenia zużycia energii ale skoro jest taka możliwość załączenia sieci wifi (i bluetooth) w trybie samolotowym to IMO coś jest na rzeczy.

Dobroci
Przem
0 Like
Stanley88
Voyager
Opcje

@Przemuś  napisał(a):

@Stanley88, dokładnie to jest jeden z takich przypadków ale chyba nie tak problematyczny i skomplikowany, by programiści Samsunga nie mogli sobie z nim poradzić..

Hm,  o ile mi wiadomo informacje o lokalizacji są czerpane przez telefon nie tylko z GPS, ale również z sieci GSM (siła sygnału/odległość od stacji bazowych, itd.). Zatem być może włączenie trybu samolotowego uniemożliwia bądź utrudnia wykrycie lokalizacji. Sygnał GPS może być przecież w danym miejscu nieosiągalny. Może dlatego generalnie zrobili że: Jeśli->Miejsce Wtedy NIE MOŻNA Tryb offline. Oczywiście tylko gdybam. Nie zamierzam i absolutnie nie chcę się wypowiadać za programistów Samsunga :winking-face: Tylko stwierdzam i potwierdzam fakt, że takiej rutyny utworzyć nie można. Jeśli uważasz(cie), że jest to błąd bądź niedoróbka, zawsze możesz(cie) zgłosić przez apkę Samsung Members.

Chodzi nie tyle o VoWiFi (któremu w działaniu nie przeszkadza zalogowanie do sieci komórkowej),

Miałem tu na myśli nieco inny cel (w kontekście WiFi Calling). Mianowicie jeżeli włączymy tryb offline, a potem tylko WiFi, wówczas mamy pewność, że połączenie "pójdzie" własnie przez WiFi Calling (VoWiFi), a nie przez sieć komórkową. Wyobraźmy sobie, że jesteśmy w hotelu za daleką granicą - taki "nieplanowany" roaming, gdyby rozmowa została zrealizowana przez GSM a nie przez hotelowe WiFi może słono kosztować... 

co o zmniejszenie zużycia energii poprzez odłączenie w telefonie układów odpowiedzialnych za podłączenie do sieci komórkowej. Nie wiem na ile skuteczna jest ta metoda w kontekście ograniczenia zużycia energii ale skoro jest taka możliwość załączenia sieci wifi (i bluetooth) w trybie samolotowym to IMO coś jest na rzeczy.

Ograniczenie zużycia energii układów, o których wspomniałeś jest jakimś argumentem. Pytanie na ile istotnie to zużycie się zmiejszy, swoją drogą zawsze byłem ciekaw :winking-face: Co do praktycznego wykorzystania włączenia trybu offline (czyli wyłączenia wszelkiej komunikacji), a potem włączenia tylko WiFi przykład dałem akapit wyżej :winking-face:

0 Like