Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Samsung Galaxy Watch Active 2 - Obliczanie kalorii - jak to jest wyliczane?

(Temat utworzony: 28-04-2020 09:52 AM)
7179 Wyświetlenia
tomkee
Apprentice
Opcje

Czy zegarek oblicza spalanie na podstawie pulsu, czy po prostu każdy rodzaj aktywności ma przypisaną jakąś na sztywno ustaloną wartość kaloryczną i całkowite spalanie w czasie treningu to zwykłe mnożenie czasu treningu przez standardową ilość kalorii przypisaną do danej aktywności? Pytanie wynika stad, że któregoś razu robiąc trening rowerowy zamiast włączenia treningu Rower przypadkowo wcisnąłem Stretching. Przez 30 minut według zegarka spaliłem 100kcal . Po tym jak zorientowałem się, że mam włączony niewłaściwy trening i zmieniłem go na Rower, przez kolejne 30 min (na tym samym pulsie) spaliłem według zegarka 400 kcal.
Czy to oznacza, że system nie jest na tyle inteligentny, że tętno przy tzw. stretchingu było dużo wyższe i pasowało bardziej do kardio? Nie spodziewałbym się aż takiej dużej ilości w pomiarze spalania - ten sam trening, ten sam puls itd . Testowałem podobną sytuacje w zegarku konkurencji i wskazania spalania kalorii w różnych treningach, ale na podobnym pulsie były zbliżone. Zegarek rozpoznał, że tętno było wysokie i dostosował spalanie.

0 Like
43 Odpowiedzi
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@wozkowicz  Cześć

Łączna liczba spalanych kalorii uwzględnia podstawową przemianę materii na podstawie
zarejestrowanego profilu. Kalorie spalone w trakcie aktywności wynikają z ćwiczeń lub innych wykonywanych
czynności

wozkowicz
Apprentice
Opcje
No tak tylko tak jak wyliczyłem powyżej suma ppm i kalorie z treningu nie zgadzają się z tym co zegarek pokazuje na powyższym screenie i właściwie codziennie jest taka sama sytuacja
0 Like
PatrykF
Expert
Opcje

@wozkowicz Zegarek wyświetla szacunkowe spalone kalorie i ma znaczenie głównie informacyjne. Dane uwzględniają podstawową przemianę materii (PPM) i jej wahania, co jest obliczane na podstawie informacji z Twojego profilu. To co widzisz w podsumowaniu nie oznacza dokładnej liczby spalonych kalorii podczas ćwiczeń i nie jest tożsame z rzeczywistymi danymi spalonych kalorii.

wozkowicz
Apprentice
Opcje
Ponad 2 koła za zegarek który nawet nie uwzględnia pulsu porażka idzie do Żyda i wracam do Garmina lub Polara.
0 Like