Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Samsung Galaxy Watch Active 2 - Obliczanie kalorii - jak to jest wyliczane?

(Temat utworzony: 28-04-2020 09:52 AM)
7176 Wyświetlenia
tomkee
Apprentice
Opcje

Czy zegarek oblicza spalanie na podstawie pulsu, czy po prostu każdy rodzaj aktywności ma przypisaną jakąś na sztywno ustaloną wartość kaloryczną i całkowite spalanie w czasie treningu to zwykłe mnożenie czasu treningu przez standardową ilość kalorii przypisaną do danej aktywności? Pytanie wynika stad, że któregoś razu robiąc trening rowerowy zamiast włączenia treningu Rower przypadkowo wcisnąłem Stretching. Przez 30 minut według zegarka spaliłem 100kcal . Po tym jak zorientowałem się, że mam włączony niewłaściwy trening i zmieniłem go na Rower, przez kolejne 30 min (na tym samym pulsie) spaliłem według zegarka 400 kcal.
Czy to oznacza, że system nie jest na tyle inteligentny, że tętno przy tzw. stretchingu było dużo wyższe i pasowało bardziej do kardio? Nie spodziewałbym się aż takiej dużej ilości w pomiarze spalania - ten sam trening, ten sam puls itd . Testowałem podobną sytuacje w zegarku konkurencji i wskazania spalania kalorii w różnych treningach, ale na podobnym pulsie były zbliżone. Zegarek rozpoznał, że tętno było wysokie i dostosował spalanie.

0 Like
Kacper2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@IwoSch Ja nie korzystam z tego treningu, tak jak pisałem możesz przesłać sugestię do firmy Samsung.

0 Like
IwoSch
Journeyman
Opcje

Ale to nie ma znaczenia z jakiego korzystasz treningu

0 Like
Kacper2
Samsung Members Star ★★
Opcje

W moim przypadku ma znaczenie, przy jednym treningu chód ma 315 kcal i trwał 35 minut.

0 Like
Luis40PL
Pathfinder
Opcje
Wniosek jest prosty
zegarek od jakiegoś czasu (zmian) nie nadaje się do realnego monitorowania swojej aktywności i ćwiczeń. Stał się poprostu trochę drogą zabawką.
0 Like
MartaGrzechuWarta
First Poster
Opcje
Hej mam tak samo i się zastanawiam co ja coś robię nie tak czy zegarek to jakiś to porostu bubel. Robie różne ćwiczenia: raz interwał, raz tabate i niezależnie jak intensywnie ćwiczę to po 30 min spala mi 109cal co jest niemożliwe. Dla porównania nałożyłam zegarek Garmina mojego chłopaka i pokazało mi 2razy tyle kalorii... szczerze dla mnie to jest mega słabe....
0 Like
IwoSch
Journeyman
Opcje

Mi powiedzieli że w trybie inny trening tak jest. I kazali ćwiczyć na innym trybie. 

Musze spróbować na treningu obwodowym i zobaczyć czy zawsze jest tak samo. 

0 Like
wozkowicz
Apprentice
Opcje

image
Szybkie pytanie jak zegarek oblicza łączna liczbę spalonych kalorii? Moje ppm według analizy masy ciała to 1297+992 z aktywnosci to nie jest 2135
0 Like
blacha21
Samsung Members Star ★
Opcje
Zegarek oblicza spalone kalorie głównie dzięki pomiarą tętna i aktywności podejmowanej w ciągu dnia. Specjalnie stworzone algorytmy w przybliżeniu podają liczbę kalorii którą mogliśmy spalić.
wozkowicz
Apprentice
Opcje
W takim razie jak można obliczyć cpm ( całkowita przemianę materii ) z całego tygodnia? Niestety sam zegarek cpm z tygodnia nie oblicza 😞
blacha21
Samsung Members Star ★
Opcje
Niestety zegarek już nam tego nie wyliczy 🫤