28-04-2020 09:52 AM
Czy zegarek oblicza spalanie na podstawie pulsu, czy po prostu każdy rodzaj aktywności ma przypisaną jakąś na sztywno ustaloną wartość kaloryczną i całkowite spalanie w czasie treningu to zwykłe mnożenie czasu treningu przez standardową ilość kalorii przypisaną do danej aktywności? Pytanie wynika stad, że któregoś razu robiąc trening rowerowy zamiast włączenia treningu Rower przypadkowo wcisnąłem Stretching. Przez 30 minut według zegarka spaliłem 100kcal . Po tym jak zorientowałem się, że mam włączony niewłaściwy trening i zmieniłem go na Rower, przez kolejne 30 min (na tym samym pulsie) spaliłem według zegarka 400 kcal.
Czy to oznacza, że system nie jest na tyle inteligentny, że tętno przy tzw. stretchingu było dużo wyższe i pasowało bardziej do kardio? Nie spodziewałbym się aż takiej dużej ilości w pomiarze spalania - ten sam trening, ten sam puls itd . Testowałem podobną sytuacje w zegarku konkurencji i wskazania spalania kalorii w różnych treningach, ale na podobnym pulsie były zbliżone. Zegarek rozpoznał, że tętno było wysokie i dostosował spalanie.
29-04-2020 09:26 AM — edytowano 29-04-2020 10:31 AM
@tomkee przybliżone spalanie podawane jest na podstawie zaznaczonej wykonywanej czynności oraz czasu. Jeżeli wybierzesz lżejszy trening, ilość kalorii będzie mniejsza.
edit. ze względu na błędną informację.
29-04-2020 10:09 AM
@EwaK Dzięki. Czyli mówisz, że pokazywane spalanie kalorii to kombinacja pulsu i paramterów okreśłonych dla danej aktywności.
Wczoraj rozmawiałam z kims z technicznej infolinii Samsunga i zarzekał się, że kalorie nie są obliczane na podstawie pulsu tylko na podstawie domyśłnych paramterów dla danej aktywności, wieku i wagi - a puls podobno nie jest wcale brany pod uwagę. Czy jesteś pewna swojej wersji?;) Pozdrawiam
29-04-2020 10:10 AM
@EwaK, to teraz mam zonka. Wczoraj zdążyłem w tej sprawie zadzwonić na infolinię Samsunga i tam pan mi się zaklinał, że spalanie kalorii jest wyliczane na podstawie różnych aktywności, czasie trwania (oraz prędkości w przypadku biegania i roweru) i cech osobniczych jak wiek i waga, ale katagorycznie stwierdził, że puls nie jest brany w ogóle pod uwagę. Więc teraz nie wiem już co mam sądzić...
29-04-2020 10:23 AM
@tomkee wybacz, mój babol... Masz rację. Pomiar jest niezależny od pulsu tylko od ustawionych parametrów, wybranego treningu, czasu itp.
09-06-2020 03:59 PM
Hey, ostatnio tez sie troche zaczelam zastanawiac nad tymi kaloriami. Bo w ciagu dnia przy normalnej aktywnosci. 8h na nogach ok 10k krokow wyswietla mi 1300spalonych kalorii wydaje mi sie to jakas lekka przesada. Nie mam wlaczonwgo zadnego trybu treningu. Nic z tych rzeczy. Normalns uzytkowanie zegarka.
09-06-2020 10:13 PM
@Tamaraska czy ja wiem? Ja dzisiaj wykonałem tylko 8088 kroków a spaliłem 2146 kalorii. Co oznacza, że w twoim przypadku również jest ok.
10-06-2020 02:41 PM
@Tamaraska, U mnie przy około 10000 kroków wygląda, to następująco:
Pamiętaj, że ilość spalonych kalorii zależy od informacji podanych w profilu, takich jak wzrost, waga, czy wiek. Liczba wyświetlana na zegarku obejmuje także kalorie spoczynkowe, a nie tylko te z aktywności.
26-11-2020 07:12 PM
czy ten widget jest aktualny? nigdzie go nie widze a potrzebuje informacji w zegarku o liczbie spalonych kalorii zawsze sprawdzam w telefonie ;/
26-11-2020 08:16 PM — edytowano 27-11-2020 07:24 PM
@GreniX, Widget widoczny na zrzutach ekranu pochodzi z zegarka Galaxy Watch 42/46 mm. Zegarki Watch Active 2 oraz Watch 3 z najnowszym oprogramowaniem nie posiadają widgetu, oraz możliwości wyświetlania spalonych kalorii z całego dnia. Na zegarku można podejrzeć kalorie spalone podczas aktywności po wejściu w aplikację Samsung Health i kliknięciu w serce.