Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

[RECENZJA] Opaska Galaxy Fit SM-R370

(Temat utworzony: 16-06-2019 12:23 AM)
15177 Wyświetlenia
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Cześć!

Opaski Galaxy Fit E (SM-R370) używam już ponad dwa tygodnie, więc podzielę się swoimi wrażeniami z jej użytkowania.

Pierwsze wrażenia:

Galaxy Fit po wyjęciu z pudełka sprawia wrażenie bardzo lekkiego i małego w porównaniu z poprzednimi urządzeniami. Noszenie opaski nie sprawia problemów i szybko zapominamy, że mamy coś na ręce. Oprócz opaski w pudełku znajdziemy też ładowarkę oraz instrukcję. Do jakości wykonania opaski nie mam żadnych zastrzeżeń. Wszystkie elementy są idealnie spasowane.

20190615_184446.jpg20190615_185204.jpg

Powiadomienia:

Powiadomienia na tym urządzenia są bardzo proste. Pokazuje sie ikona aplikacji, jej nadawca, treść, a także możliwość udzielenia szybkiej odpowiedzi. Dodatkowo przychodzące powiadomienia są sygnalizowane wibracją. Powiadomienia z aplikacji Alarm mają możliwość włączenia drzemki, a z aplikacji Telefon odrzucenia połączenia.

Ekran powiadomieńEkran powiadomieńPowiadomienie z SMSPowiadomienie z SMSSzybka odpowiedźSzybka odpowiedźAlarmAlarmNadchodzące połączenieNadchodzące połączenie

W aplikacji Galaxy Werable możemy dostosować ustawienia powiadomień pod swoje potrzeby.

Screenshot_20190615-192236_Galaxy Fit Plugin.jpg

Bateria  (czas pracy i ładowanie) i połączenie z telefonem:

Jeżeli chodzi o czas pracy na jednym ładowaniu, to tutaj jestem pod wrażeniem. Producent deklaruje, że bateria ma działać tydzień. Natomiast mój egzemplarz na jednym ładowaniu wytrzymał 11 dni i zostało mu 13% baterii, które prawdopodobnie wystarczyłoby jeszcze na 2-3 dni. Przez ten czas opaskę miałem cały czas na ręcę. Mierzenie pulsu było ustawione na "Często". Zapewne mierzenie pulsu w sposób ciągły wyczerpałoby baterię znacznie szybciej. Do tej pory odbyłem tylko jedno pełne ładowanie, więc ciężko powiedzieć coś więcej na temat baterii. Uważam, że czas pracy na jednym ładowaniu jest bardzo zadowalający.

Do ładowania urządzenia otrzymujemy bezprzewodową ładowarkę i jest, to jedyny sposób na ładowanie opaski. Inne ładowarki bezprzewodowe nie naładują Fita.

20190615_201104.jpg20190615_201113.jpg20190615_201216.jpg

Naładowanie opaski zajmuje około 2 godziny i 30 minut. Jak widać nie jest, to najlepszy czas, ale rekompensowane jest, to długim czasem pracy na jednym urządzeniu.

Warto też wspomnieć, że jest to pierwsze urządzenie typu wearable od Samsunga, które wspiera Bluetooth w wersji 5.0 LE. Zapewnia, to teoretycznie większy zasięg i mniejsze zużycie energii w porównaniu z Bluetooth 4.2. W praktyce zasięg z telefonem na otwartej przestrzeni zrywa się w mniej więcej takiej samej odległości jak w Galaxy Watch.

Ekran:

Galxay Fit posiada ekran AMOLED o wielkości 0.95'. Do wyboru mamy 10 stopni jasności bez funkcji automatycznej regulacji. W pełnym słońcu nie ma problemów z widocznością elementów na wyświetlaczu. Jak widać na zdjęciu poniżej, ekran posiada duże ramki szczególnie od dołu i góry. Według mnie nie przeszkadza, to w codziennym użytkowaniu, a rozmiar wyświetlacza jest wystarczjący, aby odczytać wszystkie informacje. Mimo tych ramek w codziennym użytkowaniu wszystko zlewa się w całość przez co mamy wrażenie jakby cały front był ekranem (patrz poprzednie zdjęcia).

20190615_190321.jpg

Front opaski pokryty jest szkłem Gorilla Glass 3. Po dwóch tygodniach użytkowania zdążyłem złapać już kilka minirys na powierzchni ekranu, które są widoczne w mocnym świetle pod odpowiednim kątem. Niestety w momencie premiery opaski i pisania tego tesktu nie ma do kupienia folli lub szkła ochronnego pod ten model.

Brakuje też funkcji AlwaysOnDisplay oraz wybudzenia opaski przez dwukrotne dotknięcie ekranu. Co ciekawe ta druga funkcja jest dostępna na modelu Galaxy Fit e.

Pasek:

Pasek wykonany jest z silikonu. W porównaniu z paskiem z Galaxy Watch jest on bardziej sztywniejszy i twardzszy w dotyku. W pudełku nie znajdziemy dodatokwego paska z innym rozmiarem. Zapięcie paska jest przemyślane i nie ma mowy o przypadkowym odpięciu paska i straceniu opaski. Nawet jeśli klamerka jakimś cudem się rozepnie, to pasek i tak jeszcze trzyma Fita na miejscu. Pasek jest wymienny.

20190615_185527.jpgklamra.jpg

System:

Galaxy Fit pracuje pod kontrolną systemu FreeRTOS. System składa się z widgetów i panelu szybkich ustawień. Nie ma możliwości instalacji dodatkowych aplikacji oraz tarcz zegarka. Możemy skorzystać tylko z tego co dostarcza nam producent.

Dostępne widgety to: Podsumowanie stanu zdrowia, Stres, Ćwiczenie, Sen, Pogoda, Kofeina, Kalendarz, Kalorie, Puls, Kroki, Stoper i czasomierz, Woda

Nie ma limitu widgetów, więc możemy dodać je wszystkie.
Sam system działa stabilnie. Nie zauważyłem żadnych przycięć lub problemów z jego działaniem. Poruszanie po interfejsie odbywa się za pomocą ekranu dotykowego oraz fizycznego przycisku z lewej strony urządzenia, który służy do cofania się. Możemy także przypisać mu trening, który uruchomi się po jego przytrzymaniu.

20190615_212642.jpg20190615_212656.jpg20190615_212714.jpg

Na panelu szybkich ustawień znajdziemy skróty do funkcji: Jasność ekranu, Tryb nie przeszkadzać, Tryb blokady przed wodą, Znajdź mój telefon, Wibracja wł/wył, Tryb dobranoc.

20190615_214548.jpg20190615_214601.jpg

Wadą tego panelu jest to, że można go otworzyć tylko będąc na ekranie tarczy zegarka. Aktualizacja ASK1 poprawiła działanie panelu szybkich skrótów.

Wszystkie ustawienia możemy zmienić tylko przez aplikację Galaxy Wearable na telefonie. Poniżej zamieszczam zrzuty ekranu z opcji, które możemy konfigurować.

Screenshot_20190615-213651_Galaxy Fit Plugin.jpgScreenshot_20190615-213836_Galaxy Fit Plugin.jpgScreenshot_20190615-213857_Galaxy Fit Plugin.jpgScreenshot_20190615-214113_Samsung Health.jpg

S-Health (treningi, śledzenie snu, puls)

Tutaj nie przeprowadziłem zbyt dokładnych testów. Jedynie zarejestrowałem krótki spacer za pomocą opaski.

Screenshot_20190615-231131_Samsung Health.jpg

Niestety opaska nie rejestruje lokalizacji podczas treningów chód, bieganie itd. Nie znalazłem nigdzie opcji, która pozwoliła by to ustawić. Możliwe, że zostanie, to poprawione wraz z aktualizacją oprogramowania.  Za to w przypadku kolarstwa lokalizacja GPS jest automatycznie pobierna z telefonu. Fit nie posiada wbudowanego modułu GPS.

Jeżeli rozpoczniemy trening z poziomu aplikacji S Health na telefonie, to puls jest automatycznie pobierany z opaski i sygnalizowane jest to za pomocą ikony serca na wyświetlaczu Fita.

Mierzenie pulsu i śledzenie snu również działa bezproblemowo. Przez cały dzień zegarek robi kilkadziesiąt pomiarów pulsu, a wyniki nie są przekłamane. Fazy snu także są wykrywane przez Fita.

ls.jpgScreenshot_20190615-233807_Samsung Health.jpg

Ostatnia funkcja, jaka została, to mierzenie stresu. Zauważyłem, że mierzony jest on zawsze po przebudzeniu lub ręcznie, kiedy tego chcemy o ile nie mamy ustawionej opcji mierzenia stresu w sposób ciagły.

stres.jpg

Galaxy Fit nie posiada funkcji liczenia zdobytych pięter.

Podsumowanie:

Galaxy Fit obecnie kosztuje 419 zł i jest dostępny w dwóch kolorach (czarny i srebrny). Jeżeli ktoś poszukuje niedrogiej opaski z podstawowymi funkcjami, to jest to odpowiedni sprzęt. Jego działanie z pewnością zostanie jeszcze usprawnione w kolejnych aktualizacjach oprogramowania. Sama opaska stanowi ciekawy dodatek do smartfona. Jeżeli posiadamy telefon innej marki niż Samsung, to przed zakupem warto sprawdzić funkcjaność opaski z naszym smartfonem, ponieważ nie wszystkie opisane tutaj funkcje mogą być dostępne. Czy opłaca sie kupić opaskę ? Na to pytanie trzeba odpowiedzieć sobie samemu. Dla porównania za niewiele większą kwotę możemy kupić opaskę Gear Fit 2 Pro, która oferuje więcej funkcji. Wszystko zależy od tego jakich funkcji oczekujemy.

Aktualizacja 08.07.2019 r.

Problem z brakiem rejestracji lokalizacji podczas niektórych treningów, np. chód, bieganie został rozwiązany z aktualizacją oprogramowania.

Od wersji oprogramowania ASF6 stres nie jest już mierzony automatycznie po przebudzeniu się.

14 Odpowiedzi
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@kamil40013, świetna robota! Recenzja kompletna zawierająca sporo przydatnych informacji oraz zdjęć, które z pewnością przydadzą się potencjalnym klientom. Podejrzewam, że kolejne aktualizacje oprogramowania wzbogacą i usprawnią jeszcze bardziej działanie opaski. Warto dodać w recenzji ile kosztuje opaska i czy w tej cenie, biorąc pod uwagę wszystkie za i przeciw, polecasz ją innym :winking-face:

@RadekK, może warto wydzielić recenzję do osobnego wątku? Moim zdaniem warto ją wyeksponować dodając w tytule tag [RECENZJA].

RadekK
Hotshot
Opcje

Dzięki @kamil40013!

Bardzo rozbudowana recenzja. Opisałeś dokładnie wszystkie elementy. Czytało się z zaciekawieniem, a duża ilość zdjęć uatrakcyjniła tekst.

Bardzo dziękuje za Twój wkład! Świetna robota :smiling-face:

Twoja recenzja zasługuje na oddzielny wątek. Zgodnie z sugestią @mirudo24 przeniosłem post jako oddzielny temat i nadałem proponowany tytuł, który oczywiście możesz edytować  :smiling-face:

kerszi
Journeyman
Opcje

Opaska ma podobno 90 sportów, ale czy posiada sporty zimowe? W Galaxy fit pro 2 nie ma tego. 

0 Like
PawełN
Navigator
Opcje

Cześć @kerszi ,

W FIt e, w wyborze ćwiczenia mam: 

Hokej na lodzie,

Narciarstwo,

Narciarstwo alpejskie,

Narciarstwo biegowe,

Rakiety śnieżne,

Snowboard,

W wersji FIT może sprawdzić @kamil40013  :winking-face: 

Pomogłem? Zaakceptuj jako rozwiązanie.

„Musimy nauczyć się uzyskiwać potrzebną nam energię bez zużywania surowców.“ Nikola Tesla

kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@kerszi  napisał(a):

Opaska ma podobno 90 sportów

U siebie na Fit naliczyłem 95 dyscyplin do wyboru.

@PawełN  napisał(a):

W wersji FIT może sprawdzić @kamil40013  :winking-face: 

Mam takie same dyscypliny jak te podane przez Ciebie plus "Łyżwy" i "Łyżw. figur.". Nic więcej nie zauważyłem.

kerszi
Journeyman
Opcje

Plusy są oczywiste. Dużo sportów, długo bateria trzyma.

Minusy:

- Jak zginie sygnał gps-u z zegarka, to już nie ma "reconnect" i trzeba wyłączyć nagrywanie trasy i włączyć od początku. Irytujące to.

- Nie zawsze nagrywa całą trasę. Przejechałem rowerem 80-100 km i nie nagrał mi.

- Nie zawsze trasy syncrhonizuje do samsung healht. Raz nagrał mi trening sprzed godziny, ale nie z rana.

- Wibruje kiedy chce i nie wiadomo co to oznacza. Czasami domyślam się, że to brak połączenia z komórką, ale dajcie na to komunikat.

Można te błędy zgłosić do Samsunga? Bo dosyć długo nie było aktualizacji.

0 Like
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@kerszi, O problemie z GPS pisaliśmy już w tym temacie. Niestety od tego momentu nic nie zmieniło się w tej kwestii.

Co do wibracji, to mogą je powodować włączone alerty braku aktywności lub alerty o rozłączeniu opaski z telefonem. Obie funkcje można wyłączyć w aplikacji Galaxy Wearable:

Galaxy Wearable --> Ustawienia dot. stanu zdrowia --> Powiadomienia --> Alerty braku aktywności --> wyłącz

Galaxy Wearable --> Zaawansowane --> Alert --> wyłącz

Błędy możesz zgłosić do Samsunga za pomocą aplikacji Samsung Members

Galaxy Watch - jak przekazać zgłoszenie techniczne.

kerszi
Journeyman
Opcje

Dzięki za odpowiedź. Ostatnia aktulizacja była w lipcu. Może coś z tym robią. Przeczytałem jak napisałeś o automatycznym wstrzymywaniu treningu. U mnie to raz działa, raz nie. Działa kiedy się rozpędze i zachamuje szybko. A jeżeli jadę wolno to nie zatrzymuje się. denerwujące to jest.

0 Like
kerszi
Journeyman
Opcje

Niedawno wyszła nawo aktualizacja (firmware r370xxu0ask1). Oprócz nowych

tarcz zrobiłem test z przerwą bluetooth. O dziwo załapał, jak znowu włączyłem bluetooth.

Ale to wyjdzie w praniu.