Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Opaska Galaxy Fit nie wyświetla wszystkich kroków

(Temat utworzony: 23-04-2020 01:19 PM)
3863 Wyświetlenia
MattVanSaber
Journeyman
Opcje

Witam, od wczoraj jestem posiadaczem opaski Galaxy Fit i zauważyłem iż wyświetla ona tylko kroki zliczone za jej pomocą pomijając zupełnie te liczone telefonem. Oczywiście łączna liczba kroków pokazana jest w aplikacji Samsung Health i stąd moje pytanie czy istnieje możliwość aby opaska pokazywała łączna liczbę kroków tak jak w aplikacji S health? Mój telefon to Samaung S10+ 

Pozdrawiam

1 Rozwiązanie

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@MattVanSaber, Nie ma takiej możliwości. Opaska będzie wyświetlała tylko kroki zliczone przez nią samą. Samsung nie zaimplementował funkcji synchronizacji liczby kroków z telefonem tak, jak odbywa się to w przypadku zegarków Galaxy.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

17 Odpowiedzi
Rozwiązanie
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@MattVanSaber, Nie ma takiej możliwości. Opaska będzie wyświetlała tylko kroki zliczone przez nią samą. Samsung nie zaimplementował funkcji synchronizacji liczby kroków z telefonem tak, jak odbywa się to w przypadku zegarków Galaxy.

Anna-
Student
Opcje

@kamil40013, to wyjaśniałoby, dlaczego ilość kroków na opasce jest mniejsza jednak nie rozumiem, dlaczego Samsung Health pokazuje mniejszą ilość kroków zarejestrowanych przez opaskę - czyli na opasce pokazuje, że jest 4838 kroków a na aplikacji (wybrałam, żeby pokazało tylko kroki z Galaxy Fit) 4505 kroków. Nie ma różnicy czy jest podłączona do telefonu czy nie, a nawet jeśli nie byłaby to mam wrażenie, że dane z opaski i tak powinny się zsynchronizować do aplikacji zaraz po podłączeniu? Telefon to Samsung Galaxy A5 2017. 

Druga sprawa, to fakt, że kiedy mam opaskę i telefon przy sobie, aplikacja liczy te kroki podwójnie, czyli Samsung Health nigdy nie pokazuje całkowitej faktycznej ilości kroków - czy da się to jakoś naprawić?

A jeśli chodzi o spalone kalorie - opaska rejestrowała ilość spalonych kalorii w ciągu dnia (nie mając telefonu przy sobie) lecz kiedy połączyła się z telefonem, nadpisała sobie więcej kalorii, mimo że na telefonie nie były dodane żadne inne aktywności fizyczne. Stąd rodzi się pytanie na ile opaska faktycznie liczy kalorie a na ile tylko odczytuje dane z aplikacji, które rozumiem, że są wyliczane na podstawie algorytmów.

0 Like
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Anna-, Dla pewności przed sprawdzeniem ilości kroków warto, jest przeprowadzić ręczną synchronizację poprzez przeciągnięcie w dół na głównym ekranie Samsung Health.

Najłatwiej z problemem podójnych kroków można sobie poradzić, wyłączając liczenie kroków na telefonie. Wtedy wyświetlając wszystkie kroki w aplikacji będa pokazywane tylko te z opaski. Kroki natomiast nie powinny się dublować. Oznacza to, że jeśli opaska naliczy, np. 2000 kroków i telefon 2000, to Samsung Health w zakładce Wszystkie kroki powinien pokazać liczbę zbliżoną do 2000.

Screenshot_20200531-101825_Samsung Health.jpg

Odnośnie kalorii możliwe jest, że opaska po połączeniu i synchronizacji z telefonem w jakiś sposób przelicza spalone kalorie w oparciu o dodatkowe dane z telefonu. Sprawdź na opasce wskazania kalorii spoczynkowych i tych z aktywności przed i po synchronizacji. Być może uda ustalić się coś więcej.

Anna-
Student
Opcje

dziękuję za odpowiedź i za wskazówki.

Okazuje się, że kroki były naliczane podwójnie, ponieważ informacja o lokalizacji w Samsung Health była wyłączona. Dla przetestowania, nosząc opaskę cały dzień + czasami mając telefon przy sobie, pod koniec dnia Galaxy Fit pokazał 5199 kroków a w aplikacji łączną ilość kroków 5317 – tak więc 118 kroków różnicy.  Myślę, że to raczej akceptowalne.

Odnośnie kalorii – przykładowo, w ciągu dnia opaska wskazywała 1064 kcal (spoczynkowe 978 kcal i aktywność 86 kcal, w zakładce kroki: 142 kcal, które opaska automatycznie zarejestrowała podczas spaceru). W tym samym czasie aplikacja Samsung Health pokazywała 1023 kcal (spoczynkowe 1021 kcal, lekka aktywność 2 kcal). Po synchronizacji, aplikacja zaktualizowała dane następująco – spoczynkowe 976 kcal, lekka aktywność 45 kcal, chód 99 kcal, w sumie 1120 kcal. Po czym opaska również zaktualizowała dane - spoczynkowe 976 kcal, aktywność 145 kcal, w sumie 1120 kcal. Oznacza to, że opaska nadpisała 56 kcal. Zdaję sobie sprawę, że tym przypadku to akurat niewielka różnica, ale zdarza się to cały czas co najbardziej widać po zarejestrowaniu ćwiczeń. Tak więc aplikacja ewidentnie przelicza spalone kalorie używając swoich danych. Znalazłam informację, że pomimo rejestrowania tętna opaska i aplikacja nie wykorzystują tych pomiarów do obliczenia spalonych kalorii. Zatem nie ma znaczenia jak intensywnie trening zostanie wykonany – nie jest to brane pod uwagę. Jeśli rozpoczęłabym trening włączając go na opasce czy też jakiś wybrany z aplikacji, równie dobrze mogłabym go nie wykonać wcale a spalone kalorie zostałyby zarejestrowane dzięki oszacowanym algorytmom. Jak dla mnie mija się to z celem i żałuję, że nie wiedziałam o tym przez zakupem, ponieważ standardowy pulsometr z opaską na klatkę piersiową sprawdza się tu o wiele lepiej.

Pozdrawiam.

0 Like
eladey
Apprentice
Opcje
Od kilku dni jestem posiadaczką opaski galaxy fit 3. Opaska zakupiona żeby kontrolować dzienną aktywność fizyczną. Niestety opaska nie spełnia swojej roli ponieważ już rano kiedy wstaje mam nabite nawet kilkaset kroków, podczas mycia zębów nalicza się kolejna setka itd. Nie ruszając się z domu około godziny 10 czasami mam już 3-4 tysiące kroków. Opaska zlicza każdy ruch ręką jako krok. Czy to jakaś wada? Czy ta opaska tak ma po prostu? Jestem bardzo rozczarowana zakupem. Dodatkowo bateria trzyma 2 dni przy podstawowych funkcjach opaski 
0 Like
MakQugoN
Navigator
Opcje
Miałem kiedyś podobnie i pomógł reset opaski do ustawień fabrycznych
0 Like
eladey
Apprentice
Opcje
Właśnie będę dzisiaj próbować. Jeżeli będzie to samo to chyba odeślę i pomyślę nad czymś innym
0 Like
MakQugoN
Navigator
Opcje
Myślę że powinno pomóc, bo niestety samsung jeszcze nie dopracował oprogramowania choć po ostatniej aktualizacji jest trochę lepiej, w razie czego jak by to nie pomogło to z czystym sumieniem mogę polecić urządzenia od huawei miałem i byłem zadowolony
0 Like
eladey
Apprentice
Opcje
A jaki model konkretnie? Ja właśnie rozkminialam między huawei a samsung i dlatego, że jestem team samsung postawiałam na tą opaskę.
0 Like