Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

[Galaxy Watch Ultra] Problem z GPS i kompasem

(Temat utworzony: 12-08-2024 09:57 PM)
382 Wyświetlenia
SaruPrim
Journeyman
Opcje
Mam mały problem z GPS i kompasem.

Najpierw opiszę problem z kompasem. W sumie nie ma tu za bardzo co opisywać, bo on po prostu nie działa. Zorientowałem się, że coś jest nie tak podczas używania nawigacji pieszej na zegarku. Mapa była zawsze obrócona w bok – jakbym szedł bokiem. Zobaczyłem w aplikacji kompas, co on tam pokazuje, i okazało się, że to właśnie wina kompasu, ponieważ pokazuje cuda. Każda kalibracja powoduje, że pokazuje coś zupełnie innego niż przed kalibracją, ale nigdy prawidłowo. Raz północ jest na południe, a innym razem na wschodzie czy zachodzie. Czasami po kalibracji odchylenie to tylko 10 stopni, a czasami 180. To nie jest wina zakłóceń, ponieważ testy robiłem nawet w szczerym polu, a mój Garmin Fenix 7 za każdym razem pokazywał prawidłowe kierunki. Czyszczenie danych i pamięci aplikacji nic nie daje.

Druga sprawa to dokładność GPS, nie chodzi mi o ślad, bo tu jest w miarę ok. Mam problem z wyświetlaniem tempa biegu. Tu znowu za punkt odniesienia służył mi Garmin. Odpaliłem sobie trening, jakąś tam sugestię dotyczącą treningu z Samsung Health. Zegarek wyznaczył rozgrzewkę z prędkością 8"00', a potem bieg z prędkością 5"30', więc mówię: ok, może być. Odpalam trening i zaczynam powoli biec, według Garmina biegnę mniej więcej ze stałym tempem, czyli ok. 8"00', a według Watcha Ultra biegnę 6"30' i krzyczy na mnie, żebym zwolnił, więc zwalniam coraz bardziej, ale on cały czas pokazuje raz 7", raz 6", raz 8", a według Garmina moje tempo to już tylko 10", co było prawdą, bo ja prawie szedłem🤣. Podobnie zegarek warjuje przy szybszym biegu 4"30', ale już w mniejszym stopniu, ale na tyle dużym, że do żadnych treningów się nie nadaje. Co jest najdziwniejsze, to to, że po takim biegu średnie prędkości z każdego 1 km są równe danymi z Garmina, tak jakby nie radził sobie z pokazywaniem obecnego tempa biegu.

PS. W ustawieniach treningu oszczędzanie energii mam ustawione na "wyłączone".
PS2. Biegam bez telefonu, więc nie wspomaga się GPS w telefonie.
PS3. Aktualizacje mam najnowszą, dzisiaj aktualizowałem.

0 Like
3 Odpowiedzi
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@SaruPrim  Dzień Dobry

Próbował Pan zresetować zegarek od ustawień fabrycznych? 

0 Like
SaruPrim
Journeyman
Opcje
Wczoraj go zresetowałem i późnym popołudniem poszedłem pobiegać, aby go sprawdzić. Ogólnie po resecie było w porządku, już dobrze pokazywał tempo, praktycznie idealnie z Garminem. Ale i tam miał pewne wahania w górę i w dół, biegnąc w tempie 6" na chwilę potrafił pokazać 5"20 albo 6"40. Było to dosłownie na ułamek sekundy i sam ten fakt nie przeszkadzałby w niczym. Ale przy tych skokach zegarek kilka razy na minutę wysyłał komunikaty "Szybciej", "Wolniej" albo "Utrzymaj tempo" w towarzystwie wibracji, a to już było mocno irytujące. Niestety, pod koniec biegu specjalnie mocno zwolniłem, do tempa 8" tak na 5 minut, a zegarek cały czas pokazywał tempo 6"30. Więc pod koniec coś mu się znowu pomieszało.

Z pomiarem pulsu też ma pewne problemy, przez pierwsze 40 minut biegu pokazywał puls IDEALNIE z Garminem HRM-Pro Plus, czym byłem bardzo mile zaskoczony. Niestety po tych 40 minutach pokazywał już puls znacznie niższy. Podejrzewam, że to przez pot, bo po kolejnych 20 minutach, jak wbiegłem w las, gdzie było chłodniej, puls znowu się wyrównał z HRM-Pro. Ale dla mnie to nie jest problem bo i tak bym podłączał zewnętrzny czujnik tętna.

Kompas po resecie zaczął działać idealnie, ale według mnie to nie jest normalne. Za tydzień, miesiąc znowu coś się pomiesz i będę musiał resetować zegarek?

Prawdopodobnie będę musiał go zwrócić, jak będzie taka możliwość, a jak nie, to sprzedać. Powodami są również to, że nie ma map offline i że ma problem z baterią podczas 10-godzinnej jazdy rowerem, korzystając z nawigacji. Jest to loteria, czy wytrzyma, czy nie. Sam fakt ładowania zegarka codziennie by mi nie przeszkadzał, bo i tak zdejmuję zegarek na 1 godzinę w ciągu dnia, żeby ręka sobie odpoczęła.
0 Like
boa65
Explorer
Opcje
Ten zegarek ma ze wszystkim problem.Miałem 5pro,6classic idealne nie były ale takich problemów ze wzzystkim jak Ultra to nie
0 Like